Tid for tyttebær:

Prøv arme riddere med brunost og trollkrem

- Genial høstdessert i all sin enkelhet, mener Arne Brimi.

NYE SMAKER: Prøv Arne Brimis saftige og gode arme riddere med brunost og trollkrem i helga. Perfekt som en spennende høstdessert, eller som bålmat ute på tur. Foto: METTE MØLLER
NYE SMAKER: Prøv Arne Brimis saftige og gode arme riddere med brunost og trollkrem i helga. Perfekt som en spennende høstdessert, eller som bålmat ute på tur. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For Dagbladets kokk på Vianvang er tyttebær en viktig råvare, og det syrlige, røde bæret hører med i mange av rettene hans.

Den tradisjonelle trollkremen serverer han i ulike varianter.

Helt enkelt i et dessertglass, gratinert på et sukkerbrød, eller som frisk topping på en søt variant av arme riddere, delikat gratinert med brunost.

- Trollkrem er genialt i all sin enkelhet. Men tyttebæret er jo syrlig, så det er viktig å smake til med nok sukker i kremen, sier Brimi.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang»
. Foto: METTE MØLLER
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang» . Foto: METTE MØLLER

Vis mer

Super turmat

Arme riddere med brunost anbefaler han også som turmat.

Det er enkelt å lage over bålet, og pyntet med trollkrem blir de søte loffskivene til en deilig dessert.

Brimi putter gjerne hele tyttebær i hjemmelaget, syrlig smør pisket av seterrømme, og han drysser hele, friske bær over både lapskausen og sin klassiske rypesuppe.

Serverer ikke rørte tyttebær

For mange av oss er tradisjonelle rørte tyttebær, altså tyttebær rørt sammen med sukker, fast tilbehør til høstens viltmiddager, men Arne Brimi serverer aldri rørte tyttebær til vilt.

- Rørt «tyting» er fenomenalt godt, men som kokk er jeg ute etter å lage perfekte smaker sammen, og jeg synes det bryter veldig hvis det serveres tyttebær til vilt. Det blir veldig dominerende. Men til en tradisjonell steik eller kjøttkaker er rørte tyttebær perfekt, sier Brimi.

Han bruker likevel et lite element av tyttebær til viltrettene sine.

Pærer kokt møre i tyttebær, sukker og vann er fast tilbehør til både rype og rein.

Cookies og kald melk

Til kaffen, eller aller helst sammen med et glass kald melk, serverer Brimi deilige sjokolade-cookies, akkurat passe myke inni og med sprø kant, også de med en smak av tyttebær.

- Det gir både fin farge og god smak. Legg på tyttebærene litt før halvveis i steketida, da fester de seg godt i deigen. Når de begynner å safte seg, er kakene ferdige, sier Brimi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer