Tid for tyttebær:

Prøv arme riddere med brunost og trollkrem

- Genial høstdessert i all sin enkelhet, mener Arne Brimi.

NYE SMAKER: Prøv Arne Brimis saftige og gode arme riddere med brunost og trollkrem i helga. Perfekt som en spennende høstdessert, eller som bålmat ute på tur. Foto: METTE MØLLER
NYE SMAKER: Prøv Arne Brimis saftige og gode arme riddere med brunost og trollkrem i helga. Perfekt som en spennende høstdessert, eller som bålmat ute på tur. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For Dagbladets kokk på Vianvang er tyttebær en viktig råvare, og det syrlige, røde bæret hører med i mange av rettene hans.

Den tradisjonelle trollkremen serverer han i ulike varianter.

Helt enkelt i et dessertglass, gratinert på et sukkerbrød, eller som frisk topping på en søt variant av arme riddere, delikat gratinert med brunost.

- Trollkrem er genialt i all sin enkelhet. Men tyttebæret er jo syrlig, så det er viktig å smake til med nok sukker i kremen, sier Brimi.

Super turmat

Arme riddere med brunost anbefaler han også som turmat.

Det er enkelt å lage over bålet, og pyntet med trollkrem blir de søte loffskivene til en deilig dessert.

Brimi putter gjerne hele tyttebær i hjemmelaget, syrlig smør pisket av seterrømme, og han drysser hele, friske bær over både lapskausen og sin klassiske rypesuppe.

Serverer ikke rørte tyttebær

For mange av oss er tradisjonelle rørte tyttebær, altså tyttebær rørt sammen med sukker, fast tilbehør til høstens viltmiddager, men Arne Brimi serverer aldri rørte tyttebær til vilt.

- Rørt «tyting» er fenomenalt godt, men som kokk er jeg ute etter å lage perfekte smaker sammen, og jeg synes det bryter veldig hvis det serveres tyttebær til vilt. Det blir veldig dominerende. Men til en tradisjonell steik eller kjøttkaker er rørte tyttebær perfekt, sier Brimi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.