Vegetar, dagligvarenyheter vinter 2017:

Psst! Du lar deg lure i butikken: Den mystiske nyheten er ikke kjøttdeig

Rema 1000 med ny vegetarserie.

MEATISH: Kjøttfri "kjøttdeig" fra Nortura lanseres på Rema 1000 neste uke, ett av mange nye vegetariske alternativer til kjøtt. Denne ser så lik ut at vi kunne funnet på å ta feil i diskenl. (NB!  Dette er en illustrasjon av det ferdige produktet - originalen ser langt likere ut enn denne.)  Illustrasjon: Nortura
MEATISH: Kjøttfri "kjøttdeig" fra Nortura lanseres på Rema 1000 neste uke, ett av mange nye vegetariske alternativer til kjøtt. Denne ser så lik ut at vi kunne funnet på å ta feil i diskenl. (NB!  Dette er en illustrasjon av det ferdige produktet - originalen ser langt likere ut enn denne.)  Illustrasjon: Nortura Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagligvarenyhetene sto i kø forrige uke, men festen er ikke over, det er fortsatt nyheter igjen.

Nye dagligvarer

Tre ganger i året lanseres et par tusen nye produkter i butikk. I uke åtte (fra 20. februar) startet årets første nyhetsslipp.

Dagbladet mat følger nyhetene tett:

Neste uke (uke 10) lanseres «Meatish» på Rema 1000, en serie vegetariske alternativer til kjøtt. Produsert av Nortura.

- «Nortura, Bondens selskap» - som eies av mer enn 18.000 norske bønder, skal satse på vegetariske kjøtterstatninger. Det er vel ikke bare vi som lurer på hvorfor?

- Ja, vi er bondens selskap, og ikke minst et stort matselskap, og nettopp derfor må vi være nysgjerrig på trender og det som rører seg i markedet, sier Arne Kristian Kolberg, konsernsjef i Nortura til Dagbladet.

Blant de sterkeste trendene på det norske markedet er vegetarmat og erstatningsprodukter for kjøtt.

- Vi har kompetansen, teknologien og ikke minst ledig produksjonskapasitet. Da er det naturlig at vi er den aktøren som tar tak i vegetarmat i Norge.

Nortura er første norske produsent, legger Kolberg til.

(Oppdatert man 27. feb, 12:57 ): Coops vegetarsatsning fra 2016 hadde også et par norskproduserte vegetarprodukter; Fatland står bak erteproteinproduktene og Åkeberg Skoglund produserer nuggetsene.

Kunne tatt feil

Vi fikk se - men ikke smake på - nyhetene torsdag forrige uke, og må innrømme at kjøttdeigerstatningen var skummelt lik originalen. Her kunne vi tatt feil i farten.

KJØTTFRITT: - Vi ønsker å ta del i flere middager i løpet av året, ikke bare kjøttmiddagene, sier Konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg.
KJØTTFRITT: - Vi ønsker å ta del i flere middager i løpet av året, ikke bare kjøttmiddagene, sier Konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg. Vis mer

Smaken er imidlertid ikke helt lik - men kjøttdeigkonsistensen har de fanget, forteller Caroline Hoem Myrdahl, prosjektleder for innovasjonsavdelingen i Nortura.

(Denne påstanden kommer Dagbladet Mat selvsagt til å sjekke når produktene er klare til test.)

Når Dagbladet møter Kolberg og Hoem Myrdahl i forkant av lanseringen er hverken bøndene eller Norturas ansatte informert om produktnyheten.

Men ansatte på hovedkontoret i Oslo har blitt servert kjøttdeigerstatningen - uten å vite akkurat hva de smakte på.

- De aller fleste skjønte at det ikke var vanlig kjøttdeig de hadde på tallerkenen, og tippet på svin eller hvitt kjøtt, forteller Hoem Myrdahl.

Meatish - Rema 1000s egne merkevare

Idéen til kjøtterstatningsserien ble jobbet frem i samarbeid med Rema 1000, og er Rema 1000s egne merkevare (EMV).

I første omgang lanseres fem produkter. Kjøttdeigerstatningen «Deig» vil inngå i Rema 1000s «Middag til under hundrelappen», og er den eneste som lanseres over hele landet.

ENSLAGSKJØTT: Her er fire av de fem produktene som Rema 1000 lanserer i uke ti. Foto: Produsenten
ENSLAGSKJØTT: Her er fire av de fem produktene som Rema 1000 lanserer i uke ti. Foto: Produsenten Vis mer

I tillegg vil «Boller» (kjøttbolleerstatning), «Nuggets filet» (som kyllingnuggets), «Biter» (små biter som ligner kylling) og «Burger» lanseres i Rema 1000-butikker på deler av Østlandet.

At Nortura står bak vegetarsatsningen er imidlertid ikke like overraskende om man har lest ingredienslisten. Hovedingrediensene i produktene er egg eller eggehvite og soyaprotein. Eggene leveres av Prior, mens soyabønnene kjøpes fra Nord-Amerika.

Coop dobler vegetarsatsing

Rema 1000 er ikke de eneste som lanserer erstatningsprodukter for dem som vil kutte kjøttforbruket helt eller delvis. I de andre kjedene er flere nyheter allerede på plass.

Mens Meny foreløpig er størst på utvalg av vegetarmat og var først med egen vegetariansk ferskvaredisk, har Coop ført an EMV-satsningen på vegetarmat.

Først med to smakfulle grønnsaksburgere, så med ulike kjøtterstatningsprodukter.

Forrige uke lanserte kjeden seks nye vegetarprodukter i «Vegetardag»-serien, en dobling av sortimentet. I tillegg til «Boller», «Pølser» og «Soppburger,» er det også flere nye påleggsprodukter, som «Pålegg-Jalapeno» på bildet under.

VEGETARDAG: Boller, pølser og påleggsskiver med jalapenosmak. Foto: Produsenten
VEGETARDAG: Boller, pølser og påleggsskiver med jalapenosmak. Foto: Produsenten Vis mer

Coops nye vegetarprodukter er basert på eggeprotein og rapsolje, med unntak av grønnsaksburgeren som er laget av sopp. I forrige runde brukte de erteprotein.

Vegetarmat på boks - utfordrer fredagstacoen

Heinz har frekket opp sine boksebønner og lanserer to nye varianter: «Fajita beanz» og «Veg chilli beanz».

«Fajita beanz» er med pintobønner og kommer i en krydret chili- og koriandersaus med lime. «Veg chilli beans» er både klassiske brune og hvite bønner i tomatsalsa med mais, paprika og røkt chili.

Begge typene kan brukes som de er, og fylles i fajitas eller taco - eller serveres som nachotopping.

BOKSEMAT: Varm innholdet i gryte eller mikrobølgeovn, eller legg hele boksen i en gryte med kokende vann for å varme opp. Foto: Elisabeth Dalseg
BOKSEMAT: Varm innholdet i gryte eller mikrobølgeovn, eller legg hele boksen i en gryte med kokende vann for å varme opp. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Potetbasert vegetarburger

Potetforedler Hoff utvider sortimentet i år og lanserer to nye grønnsaksburgere under merkenavnet «Liv laga». Ikke overraskende er potet en av hovedingrediensene.

Den ene burgeren «Tomat og ost» har italiensk smak, og er laget av potet, linser, soltørkete tomater og ost. Den andre «Original» er meksikansk krydret, og er laget av poteter, linser, aspargesbønner og mais.

Fra Hoff kommer også en snacksserie som også kan inngå som en del av en vegetarmiddag; «Chili cheese nuggets», «Løkringer», «Mozzarella sticks» og «Cheese jalapenos» (jalapeno poppers).

POTETBASERT: Hoffs vegetarburgere er smaksatt med krydder fra det italienske og meksikanske kjøkken. Foto: Produsenten
POTETBASERT: Hoffs vegetarburgere er smaksatt med krydder fra det italienske og meksikanske kjøkken. Foto: Produsenten Vis mer

Vegansk

Hos NorgesGruppen kommer den tyske veganske produsenten Like Meat i hyllene.

SOM KJØTT: Soyabasert kjøttfrie strimler fra NorgesGruppen. Foto: Produsenten
SOM KJØTT: Soyabasert kjøttfrie strimler fra NorgesGruppen. Foto: Produsenten Vis mer

Dette er soyabaserte produkter, vegansk, laktose- og glutenfritt - og er basert på naturlige råvarer.

I første omgang skal norske forbrukere få prøve seg på «Beef-free strips» og «Chicken-free strips».

Vegetarpizza

Pizza uten kjøtt er ingen grensesprengende nyhet, men i år lanserer Dr Oetker to «Veggie pizza», med vegetarisk kjøtterstatning.

Den ene, «Tender delight», har vegetarisk filet basert på hvete-, erte- og egge-protein, mens den andre« Aromatic Dream» har krydret «kjøttdeig» basert på hvete- og byggprotein.

ERSTATNING: Vegetarpizza med kjøtterstatning. Foto: Produsenten
ERSTATNING: Vegetarpizza med kjøtterstatning. Foto: Produsenten Vis mer

En av dem gikk til og med til topps og ble best i test da vi testet årets nye frossenpizza.

Les mer:

Nå kommer de kjøttfrie restaurantene
Middagen blir billigere uten kjøtt og fisk
Vegetardag: Nå må Oslo kommunes kantiner være kjøttfrie en dag i uka

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer