Brannmann frustrert over forsøpling:

Rådyret i dødskamp med plastpose over hodet: Så kommer Rune

Brannmann Rune Taaje og kollegene hans reddet rådyr som hadde plastpose over hodet. Nå oppfordrer de til nasjonal søppelrydding.

OPPLAND: Både fallviltgruppa og brannvesenet rykket ut da et rådyr satt fast i isen. Video: Lunner-Gran Brann og Redning. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Han hadde først vansker med å forstå hva han så, Rune Taaje fra Lunner-Gran Brann og redning på Hadeland.

Et rådyr gikk i ring der ute på kanten av isen. Men hva hadde det på hodet? En titt gjennom kikkerten avslørte at rådyret hadde satt hodet fast i en tett og tykk plastpose.

DRAMATISK: Rune Taaje var med på å redde rådyret, som hadde satt hodet bom fast i en tykk plastpose. Foto: Espen Solli
DRAMATISK: Rune Taaje var med på å redde rådyret, som hadde satt hodet bom fast i en tykk plastpose. Foto: Espen Solli Vis mer

Episoden skjedde en kald vinterdag i slutten av februar.

- Posen satt stramt over hodet på dyret, og hadde vi ikke blitt varslet i tide, ville det ha gått den sikre død i møte, uttaler Taaje.

Tre kalver

Sammen med to kolleger fra brannvesenet fikk han dyret trygt inn på land, der den tykke plastposen, som en gang hadde inneholdt gjødsel, ble fjernet. På dette tidspunktet var rådyret så utslitt av ikke å ha fått puste ordentlig, at det hadde lagt seg ned på isen.

VILLE IKKE OVERLEVD: Posen satt så stramt at rådyret ikke ville overlevd uten hjelp. Foto: Lunner-Gran Brann og Redning
VILLE IKKE OVERLEVD: Posen satt så stramt at rådyret ikke ville overlevd uten hjelp. Foto: Lunner-Gran Brann og Redning Vis mer

- Det hadde aldri klart å få av posen på egen hånd. Til det satt den for godt fast. Hvem vet hva som hadde skjedd, dersom vi ikke hadde kommet. Like utenfor var det dessuten åpent vann.

Taaje, som er vant til å rykke ut når kommunen alarmeres om skadde og syke dyr, er lettet og glad over at de klarte å redde rådyret. Han har ofte vært i situasjoner der dyr ikke kan reddes, men må avlives. Denne gang fikk historien derimot en lykkelig slutt.

- Jeg må innrømme at jeg ble litt rørt da jeg så rådyret komme seg på beina og hoppe av gårde. Enda gladere ble vi da vi oppdaget tre småtasser som sto og ventet på moren sin et stykke borte i skogbrynet.

Nasjonal ryddeaksjon

Taaje forteller den gripende historien i forbindelse med en nasjonal plastryddeaksjon som skal gå av stabelen den kommende uka, mellom 27. april og 4. mai. Aksjonen avholdes i regi av Coop og Norsk Gjenvinning, under den årlige Strandryddeuka som mobiliserer tusenvis av frivillige.

250 Coop-butikker over hele landet deltar, i tillegg til frivillige organisasjoner, skoleklasser og andre. Butikkene deler ut hansker og sekker til alle som vil bidra til ryddedugnaden, og tar imot avfallet i containere.

- Jeg tror ikke folk tenker over at det kan være farlig for dyr at man kaster fra seg søppel i naturen, sier Rune Taaje, som denne uka var med på en tjuvstart på ryddeaksjonen sammen med Extra-butikken på Gran på Hadeland.

Taaje forteller at han flere ganger har måttet hjelpe, eller avlive, dyr som har satt fast kroppsdeler i alt fra blikkbokser til plastmateriale.

- Jeg vil nødig henge ut noen, men det kan være verdt å tenke over at rådyr og andre dyr ofte er helt oppe på trappa din om natta. Det kan være lurt å tenke over hva man har liggende rundt omkring, råder brannmannen.

RYDDER NORGE: Butikkansatte Eirik Smeby og Bjørg Kari Granlund fra Extra tjuvstartet denne uken en nasjonal ryddeaksjon sammen med brannmannskapene i Gran kommune på Hadeland. Foto: Espen Solli
RYDDER NORGE: Butikkansatte Eirik Smeby og Bjørg Kari Granlund fra Extra tjuvstartet denne uken en nasjonal ryddeaksjon sammen med brannmannskapene i Gran kommune på Hadeland. Foto: Espen Solli Vis mer

Voksende problem

- Plastforsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Det er få som ikke har fått med seg bildene av fisker og fugler med mager fulle av plast. Dette er tragisk, og bildene gjør sterkt inntrykk, uttaler Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop.

Bjørg Kari Granlund fra Extra-butikken på Gran mener i likhet med Lutnæs at det er på tide å gjøre ord til handling.

- Våre kunder er svært opptatt av miljø og bærekraft. Vi ønsker å bidra ved å gjøre det enkelt å arrangere og delta i ryddeaksjoner, sier hun, og oppfordrer alle til å ta med seg familie og venner, og gjøre søppelryddingen til en sosial dugnad for miljøet.

Nye tiltak også i Kiwi

- Plast er et av verdens raskest voksende miljøproblem, og dette er et tema som engasjerer både kundene og våre 12.000 medarbeidere, kommenterer kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.

NYE TILTAK: Kiwi jobber kontinuerlig med tiltak forsom skal redusere plastbruken i butikkene, opplyser Kristine Aakvaag Arvin. Foto: Kiwi
NYE TILTAK: Kiwi jobber kontinuerlig med tiltak forsom skal redusere plastbruken i butikkene, opplyser Kristine Aakvaag Arvin. Foto: Kiwi Vis mer

Hun opplyser at kjedens mål er å ha så lite plast som mulig, men samtidig så mye som nødvendig.

- Vi kutter plast der vi ser at det ikke går utover holdbarhet eller kvalitet.

Det siste året har kjeden kuttet 48 tonn plast årlig, fra brødavdelingen, ved å fjerne plastvinduet på brødposene. Kjeden var også først ute med bomullspinner med pappkjerne istedenfor plast i 2016.

- Kiwi har jobbet aktivt og målrettet for å redusere unødvendig plast i butikkene våre gjennom flere år. I 2017 satte vi som mål å redusere plastbruk i frukt- og grøntavdelingen med 20 prosent innen 2020. Det målet når vi allerede nå i sommer. Mye er gjort, men vi er ikke i mål. Vi jobber med flere nye, store tiltak i løpet av 2019, uttaler Arvin.

Nye poser hos Rema 1000

- Vi heier på alle tiltak for å redusere plastforsøpling, og mener det er bra for bransjen at alle tar i et tak. Selv gjør vi mange tiltak for å redusere plastproduksjon og forsøpling, sier Frederik Jahr, kommunikasjonssjef i Rema 1000.

Han påpeker at tiltakene som settes i verk skal gagne miljøet mest mulig, både under produksjon, frakt og livet etter butikkhylla.

- Derfor har vi blant annet innført nye miljøposer med gjenvunnet materiale, egne varer uten mikroplast og øker andel gjenbruk av resirkulert plast. I tillegg fjerner vi 160 tonn fra frukt- og grøntavdelingene våre ved å fjerne plast fra emballasje. Bare i fjor kuttet vi 500 tonn og målet er å kutte 1000 tonn plast i 2019 og 2020, opplyser Jahr.