IKKE HELT SOLGT: I mat- og reiseprogrammet «Gordon Ramsay på eventyr» på National Geographic, reiser kjendiskokken til Norge. Her er det ikke alt som faller i smak hos briten. Video: National Geographic Vis mer

Gordon Ramsay i Norge:

Ramsay: - Norge sjokkerer

Superkokken oppdaget nye sider ved fedrelandet vårt på sitt besøk.

Publisert
Sist oppdatert

Han kommer inn i det lille trehuset og gnir henda sammen etter en lang og iskald dag med opptak.

- Vil du ha te eller kaffe?

Det er Gordon Ramsay som spør meg. Ikke omvendt. Og før jeg vet ordet av det, har en eller annen assistent ordna med drikke. Kaffe til meg og te til ham. Selvsagt.

Den verdensberømte kokken er aktuell med en ny sesong i serien Uncharted - som vises på National Geografic i disse dager (programmet fra Norge vises i reprise på søndag). Han har en hel entourage av folk som ordner og fikser - og biler, båter og helikopter så ut til å stå til disposisjon da vi fikk overvære opptakene utenfor Bergen.

Vi har en felles bekjent, Gordon og jeg. Så, for å varme opp (han fysisk, jeg psykisk) begynner jeg intervjuet der:

- Kjenner du ham? Jøss! Ja, han er jo faktisk bestefaren til moderne haute cuisine.

Vi snakker om Pierre Koffmann, den aldrende franskmannen som har en årelang karriere i England. (Å si at jeg kjenner ham er jo en sterk overdrivelse, selvfølgelig, men, nok om det).

- For 21 år siden, da jeg skulle starte min første restaurant, «Ramsay», var det bare to år igjen av leiekontrakten jeg tok over. Banken ville ikke gi meg lånet jeg trengte. Men, Pierre ble redningen. Det var han som lånte meg det jeg trengte. Han sa bare: - Betal tilbake når businessen er oppe og går.

- Det var en stor ting å gjøre. Jeg hadde ikke penger den gangen. Jeg vil alltid være takknemlig for det Pierre gjorde. Hils ham!

Klabert! Flaks at jeg «kjenner» han som fikk fart i karrien til Gordon, da. Kanskje er sjansen litt mindre for å bli skjelt ut de neste 20 minuttene.

Norge er sjokkerende

I TV-serien besøker Ramsay eksotiske destinasjoner i Afrika, Australia - og - ett av åtte program er lagt til Norge.

- Hvorfor valgte du Norge? Og hvorfor valgte du å besøke oss på vinteren?

- Norway is beauty. Men, for virkelig å forstå hvor vakkert Norge er som matdestinasjon, så må man oppleve de barske forholdene. Og dessuten er det på vinterstid at sjømaten er på sitt beste.

- Uncharted handler om å gå utenfor allfarvei, oppsøkte det eksotiske, møte fremmede kulturer og la seg inspirere. Skandinavisk cuisine har vært gjennom den mest innovative fasen kanskje noensinne - og mye av dette kommer faktisk fra Norge.

<strong>KOKER I NORGE:</strong> Bildet er fra opptaket i Norge, hvor det foregår en uformell kokkekamp mellom Gordon Ramsay og norske Christopher Haatuft fra Bergen. Foto: National Geographic
KOKER I NORGE: Bildet er fra opptaket i Norge, hvor det foregår en uformell kokkekamp mellom Gordon Ramsay og norske Christopher Haatuft fra Bergen. Foto: National Geographic Vis mer

- Hva tenker du på da?

- Revolusjonen handler ikke bare om Noma slik mange kan få inntrykk av, sier Ramsay, og snakker nå om den berømte, danske restauranten.

- Bak Noma er det sikkert 50 andre restauranter. Men hvorfor Norge og akkurat denne delen? Jo, her på Vestlandet finner man en fabelaktig overflod. Og det også her de beste hemmelighetene ligger.

<strong>BÅNN I BØTTA:</strong> Gordon Ramsay fikk også smake rakfisk. Foto: National Geographic
BÅNN I BØTTA: Gordon Ramsay fikk også smake rakfisk. Foto: National Geographic Vis mer

- Hva har du opplevd i Norge?

- I denne serien reiser jeg rundt og prøver å få innpass hos de lokale. Og plutselig brenner jeg pelsen av sauehoder med en gassbrenner, bukserer reinsdyr sammen med noen av de beste kokkene Norge kan skilte med - for eksempel.

- Det beste du har spist i Norge?

- Det var uten tvil maten i Christophers restaurant (Lysverket i Bergen, som drives av Christopher Haatuft, red.anm.). Uten tvil. Eksepsjonelt bra.

Det rareste han har spist

Lysverket ligger sentralt i Bergen, i lokalene til, nettopp, gamle Lysverket. Haatuft har drevet restauranten en årrekke og mottatt mye ros - men, sjelden så mye som fra Ramsay denne dagen.

Ramsay forteller at det var en åpenbaring å komme til Norge:

- For en kokk, eller hvilken som helst matglad person, er det et sjokk å komme til Norge. Kvaliteten på råvarene er superhøy, forklarer Ramsay som også har lagt merke til noe særnorsk:

- Til forskjell fra så mange andre steder er Norge en slags selvberget øy - helt uavhengig av andre. Dere trenger ikke russiske oljepenger eller masseindustri for å overleve.

- Norge er fortsatt urørt. Og alt ser ut til å bli gjort i passe proporsjoner - og ikke overkommersialisert, skryter han så man må tro ham.

- Det rareste du har spist her?

- Reinsdyrpannekaker. Det så ikke spesielt appetittelig ut, men når jeg begynte å spise dem, så skjønte jeg fort at dette var noe helt eget. Nydelig!

- Andre rare ting?

- Fermentering! Det er sterk tradisjon for det her. Særlig av fisk. Her er det mye å lære. Og jeg klarer ikke la være å tenke på at de lange, kalde vintrene faktisk kan være fine med den maten. Og det er noe elegant ved at den spises uten mye fiksfakseri - uten glamour. Også rakfisken, da! Veldig sterkt. En nydelig smak - men aquired taste, selvsagt, understreker han.

Gordon Ramsays bucket list:

Bouillabaisse - Let etter en liten restaurant i Nice som serverer til det er tomt.

Franklinks barbeque - I Texas. Ikke mindre enn syv steder har kommet til - de lever bare av den lange køen.

Golden caviar - Kaviar fra albino-stør . Sjeldent og fantastisk.

Lysverket i Bergen - Christophers restauarant. Torsken og kveita her - og den røkte makrellen...

.

- Løper du fortsatt maraton, forresten?

- Njæ. Jeg har skada akillesen, dessverre. Jeg jobber med å komme tilbake i form og svømmer mye. Og det minner meg om dykkinga her! Dykker du?

- Jeg har sertif...

- Det er helt fantastisk. Du kan se 30-40 meter! Jeg så kamskjell som hoppa, hummer, O-skjell ...

<strong>UNDER OVERFLATEN:</strong> Gordon Ramsay lar seg imponere av Norges godt bevarte hemmeligheter. Foto: National Geographic
UNDER OVERFLATEN: Gordon Ramsay lar seg imponere av Norges godt bevarte hemmeligheter. Foto: National Geographic Vis mer

Til å begynne med tenkte jeg Gordon Ramsay bare ville snakke på seg litt god PR gjennom å skryte av Norge. Men, nå begynner jeg nesten å tenke at han mener det han sier. Og særlig når du tenker på at han tross alt tilbringer mesteparten av tiden i hyperurbane London - med lite vill og uberørt natur. Jo da, det kan hende at han faktisk liker fedrelandet.

Driver 37 restauranter

Det er lett å tenke at superkokkens tilværelse stort sett handler om å være på TV og i sosiale medier. Men, sannheten er at mesteparten av tiden går med på å drive 37 restauranter.

- Hvordan driver man så mange restauranter?

- Ja, det tok tid å lære seg. Men, er det noe jeg har erfart, så er det viktigheten av å kunne lære bort ting. Ja, faktisk har jeg nå perfeksjonert kunsten å lære bort. Og jeg gjør det hver dag.

- Perfeksjonert bortlæring? Du som kjefter og banner folk opp og ned til de skjelver som aspeløv?, sa jeg ikke.

- Vi kan aldri ha en dårlig dag. Alle i systemet må beherske faget, sier Ramsay.

Marco Pierre White, en annen gigant i det engelske restaurantlandskapet, skrev i boka «White slave» om «fear of the stove». Fenomenet handler om at superkokker som slutter å lage maten, bare er de som legger opp på tallerken - og noen beskjeftiger seg bare med drift - og begynner å utvikle en frykt for å steke og koke maten.

- Har det skjedd deg?

- Det hender med noen, ikke med meg. Langt ifra. Jeg kan gå inn på hvilket som helst restaurantkjøkken og lage mat.

Som han måtte si. Særlig etter at Marco Pierre White har hintet om at han ikke lenger lager maten på restaurantene sine - som jo langt på vei er sant.

- Noen ganger spør folk: Om du ikke er i kjøkkenet, hvem gjør jobben din da? Svaret er enkelt: De samme folka som lager maten når jeg er der. Dette handler om å delegere og å trene opp laget. Om å se talenter, om å utvikle, støtte og hjelpe. Finstemming. Og dessuten handler det om å gi folk ansvar.

- Er dette en litt ny side, spør intervjueren forsiktig?

- Jeg har ikke alltid vært sånn, nei. I begynnelsen av karrieren handla det bare om å absorbere kunnskap. Og dessuten har dette med usikkerhet å gjøre. Man skal føle seg helt sikker på noe, før man lærer det bort. Jeg kunne ikke lære bort da jeg var 30 år gammel.

Det første du kommer på når jeg sier...

Pierre Koffmann - Bestefaren til haute cuisine

Jamie Oliver - Herlig, sprudlende, morsom kokk

Nigella Lawson- Supersexy

Hugh Fearnley-Wittingstall - Trenger en skikkelig dusj

Heston Blumenthal - Den gale professoren i haute cuisine

Og nå er det 21 år siden Gordon Ramsay startet sin første restaurant. Mye har skjedd på matfronten, selvsagt. Men, hva, egentlig?

- Matmessig, hva vil vi huske fra det siste 10-året?

- Haha! Vel, for meg har det siste 10-året handlet mye om å overleve. I kjølvannet av finanskrisen gikk så mange restauranter konkurs. Vi så plutselig hvordan populære og kjente kokker plutselig forsvant.

- Jeg er ikke trendy

- Hva var strategien?

- Å aldri bli en trendy kokk. Og grunnen til det er enkel: Når man er trendy, så varer du ikke lenge. Hver attende måned skiftes alt som er trendy ut med noe nytt. Slik kan man ikke drive restaurant i lengden.

- Men, ja! Matmessig tror jeg vi vil huske skum. Og det er veldig misforstått. Altså ... skum burde holde seg til barbering.

- Hva er det neste som kommer?

- Brainfoods. Altså mat som er bra for hjernen, forklarer kokken.

- Det kommer. Gurkemeie, ingefær og andre ingredienser som kan stimulere hjernen. Dette kommer til å bli stort.

- Og til slutt: Hvem er matverdens neste stjerneskudd?

- The most underreated chef? Jo, det er Lady Sally Abé. Hun driver The Harwood Arms i London. Fantastisk.

- Og helt til slutt. Du har fått en bråte med penger som du skal bruke på et-eller-annet hemmelig. Hva skal du bruke dem på?

- Jeg skal svare deg om fem år - men noe skal jeg nok finne på med 100 millioner dollars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer