Rapport: - De tømmer havet

En fersk rapport forteller om svært lite bærekraftig produksjon av fôr til internasjonal oppdrettsnæring.

IKKE BÆREKRAFTIG: En ny rapport som legges fram i disse dager hevder at produksjon av fiskefôr på verdensmarkedet ikke er bærekraftig. Bildet er fra Ullal i Karnataka, India og viser ungfisk som skal brukes til å produsere fiskefôr. Foto: Changing Markets Foundation/Framtiden i våre hender
IKKE BÆREKRAFTIG: En ny rapport som legges fram i disse dager hevder at produksjon av fiskefôr på verdensmarkedet ikke er bærekraftig. Bildet er fra Ullal i Karnataka, India og viser ungfisk som skal brukes til å produsere fiskefôr. Foto: Changing Markets Foundation/Framtiden i våre hender Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk rapport får internasjonalt fiskeoppdrett sterk medfart. Kritikken handler særlig om hvordan villfanget fisk lages om til mel og oljer som brukes til fiskefôr.

Det er den Nederland-baserte organisasjonen Changing Markets Foundation som står bak den omfattende rapporten som lanseres gjennom Framtiden i våre hender i Norge.

Rapporten tar spesielt for seg produksjonen i India, Vietnam og Gambia. Her tegnes det et bilde av et produksjonssystem som er alt annet enn bærekraftig:

  • Fisket fører til ulovlig overfiske og bidrar til kollaps av fiskebestander
  • Det truer inntekten og livsgrunnlaget til lokale fiskere og arbeidere
  • Fiske går ut over lokal matsikkerhet i land der underernæring og tilgang på næringsstoffer som finnes i fisken som brukes til fiskemel og fiskeolje, er et stort problem
  • Produksjonen fører til forurensing av luft og vann i lokalmiljøene rundt produksjonen

Rapporten forteller også om hvordan overfiske, klimaendringer og forurensning gjør situasjonen ekstra prekær.

Alle ledd i produksjonskjedene er belyst - fra fiskeriene til middagstallerkenen. Organisasjonen peker spesielt på at Kinas voksende marked er en kraftig driver som fører til økt press på de globale fiskeressursene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer