Rapport: Avskogingen kobles til lakseprodusent

En fersk rapport peker på at norske Lerøy kjøper soyabønner fra selskapet som står bak avskoging i Brasil.

DYSTERT: Regnskogfondet har nylig publisert en rapport om soyadyrkingen i Brasil, hvor en av verstingene leverer til Norge. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regnskogfondet publiserer i disse dager en rapport om soyadyrking i Brasil. Det tegnes et dystert bilde av internasjonale selskaper som turer fram og brenner ned enorme regnskogsområder samtidig som de har jerngrep på lokale myndigheter og befolkningen i området.

Rapporten forteller at antall branner har steget med 22% hittil i år, sammenliknet med 2019. Og fjoråret omtales allerede som et «kriseår» for skogbranner i Brasil.

Blant de største selskapene finner vi amerikanske Cargill. På deres kundeliste finner vi flere norske lakseprodusenter.

Rapport: Avskogingen kobles til lakseprodusent

- Norsk oppdrettsindustri kjøper soya fra et av verdens verste selskaper, Cargill. Cargill er ansvarlig for at skogen i Brasil raseres og at livsgrunnlaget til folk ødelegges. Det er uakseptabelt at dette selskapet får fortsette å levere fôr til norsk lakseindustri, sier Ida Breckan Claudi, fagansvarlig for soya i Regnskogfondet.

Regnskogfondet sendte i august et etterforskningsteam til noen av kommunene i Amazonas og Cerrado-blomene som har vist seg å ha hatt den høyeste avskogingen for soya i 2019.

I Regnskogsfondets rapport heter det at Cargill, selskapet som norsk lakseindustri kjøper av, er et av selskapene med høyest risiko for avskoging i hele Brasil. Blant selskapene som omtales i rapporten ligger Cargill helt i toppen hva gjelder registrerte branner i nærheten av deres siloer - hvor de altså oppbevarer soyabønnene.

Norsk import av soya

  • Fôret til norsk oppdrettslaks består i snitt av 16,4 prosent soyaproteinkonsentrat (2017).
  • Norge er verdens største produsent av oppdrettslaks, og importerte i 2017 soyaproteinkonsentrat fra 516 500 tonn soyabønner. 
  • Nesten 90 prosent av importen kom fra Brasil.

Kilde: Regnskogfondet

- Regnskogfondet og andre aktører har i mange år dokumentert at Cargill er involvert i avskoging. Cargills handel med avskogingssoya fra Brasil legger til rette for at den ufattelige tragedien vi nå ser i Brasil kan fortsette, og dette tjener de store penger på. Nå lurer vi på hva som egentlig skal til før norske oppdrettsselskaper synes det er uforsvarlig å fortsette å kjøpe soya fra Cargill, sier Claudi.

Lerøy: - Kjøper fra Cargill

Den norske laksegiganten Lerøy importerer store mengder soya fra Brasil - inkludert fra Cargill.

- Ifølge Cargills siste rapport er deres målsetting at de skal produsere soya som ikke forårsaker avskoging innen 2030 - at de altså aksepterer å brenne regnskog i ti år til. Er dette et ambisjonsnivå dere er tilfreds med?

- Lerøy kjøper fôr fra flere fôrprodusenter og benytter bare soyaproteinkonsentrat i fiskefôret. Soyaproteinkonsentrat produseres bare av tre ulike selskaper i Brasil, og alle disse er leverandører til norske fiskefôrprodusenter. Alle følger Proterra-sertifiseringen, den strengeste sertifiseringsordningen, som sikrer at soyabønnene kommer fra et avskogingsfritt område. Disse selskapene ligger helt nederst på Mighty Earths avskogingsindeks for Brasil. Mighty Earth er NGOen Regnskogfondet samarbeider med i Brasil, skriver Krister Hoaas som er samfunnskontakt i Lerøy Seafood Group i en e-post.

VIL IKKE BEKREFTE: Krister Hoaas i Lerøy vil ikke bekrefte at Lerøy vil slutte å kjøpe soya fra Cargill og soya fra Brasil. Foto: Lerøy
VIL IKKE BEKREFTE: Krister Hoaas i Lerøy vil ikke bekrefte at Lerøy vil slutte å kjøpe soya fra Cargill og soya fra Brasil. Foto: Lerøy Vis mer

Bremnes Seashore er et annet norsk lakseselskap. De har nå valgt å gå stoppe all import av soya fra Brasil.

- Bremnes har nå sagt opp sine kontrakter og vil ikke lenger kjøpe soya fra Brasil. Kommer Lerøy til å følge etter?

- Det jobbes godt i Norsk sjømatnæring med å sikre avskogingsfrie og bærekraftige verdikjeder. Gjennom press fra blant annet norsk havbruksnæring har de brasilianske produsentene av soyaproteinkonsentrat forpliktet seg til å ha en fullstendig avskogingsfri verdikjede. Vi kan garantere at vi stiller strenge bærekraftskrav til alle selskaper som vil inngå avtaler med oss, er svaret fra Lerøy som altså ikke vil bekrefte at de kommer til å stoppe importen av soya fra Brasil.

Claudi i Regnskogsfondet lar seg ikke imponere over svaret:

- Det er uakseptabelt at Lerøy fortsatt vil kjøpe fra et av verdens verste avskogingsselskaper. Cargills virksomhet er en katastrofe for regnskogen og klodens klima, men Lerøy synes åpenbart at det er greit. Det er uforståelig at Lerøy, som et av verdens største oppdrettsselskaper, ikke tar ansvar og krever at leverandørene skal være avskogingsfri. Vi håper at Lerøys kunder og eiere sier tydelig ifra om at dette er uakseptabelt, sier hun til Dagbladet.

LAKS OG SOYA: Flere norske lakseprodusenter importerer soya fra Brasil, inkludert Lerøy. Foto: Lerøy
LAKS OG SOYA: Flere norske lakseprodusenter importerer soya fra Brasil, inkludert Lerøy. Foto: Lerøy Vis mer

Salmalaks-produsenten: - Har sett nok

Flere norske selskap har den siste tiden signalisert at de ikke lenger vil kjøpe soya fra Brasil overhode:

- Vi tok en beslutning om å stoppe importen av soya fra Brasil. La meg understreke med en gang at slike avtaler om fôrimport har litt horisont, slik at dette gjelder fra nyttår, dette, sier Simon Nesse Økland. Utviklingssjef i Bremnes Seashore.

VIL REDUSERE AVTRYKK: Simon Nesse Økland i Bremnes Seashore forteller at Bremnes nå avslutter alle avtaler om kjøp av soya fra Brasil. Foto: Bremnes Seshore/Peter Tubaas
VIL REDUSERE AVTRYKK: Simon Nesse Økland i Bremnes Seashore forteller at Bremnes nå avslutter alle avtaler om kjøp av soya fra Brasil. Foto: Bremnes Seshore/Peter Tubaas Vis mer

- Hva ligger til grunn for deres beslutning?

- Det er flere grunner, men i all hovedsak handler det om at vi ønsker å redusere våre avtrykk så mye som mulig. Vi har fått klare tilbakemeldinger fra kundene våre. Her er vi og publikum helt på linje, sier Økland. Han vil også gjerne framheve sammenslutningen av små og mellomstore oppdrettere Salmon Group som han mener har gått foran når det gjelder kjøp av soya.

- Vi har etterhvert sett nok dokumentasjon på hvordan soyaproduksjonen i Brasil har bidratt til avskoging og har en negativ effekt på levevilkårene for urbefolkningen. Dette ønsker vi ikke å være en del av.

- Når det finnes alternativer, er dette egentlig ikke en vanskelig sak.

- Vil dere oppfordre andre lakseprodusenter til å gjøre det samme?

- Jeg vil være forsiktig med å reise en moralsk pekefinger. Vi får nøye oss med å jobbe hardt for at våre produkter har så lavt avtrykk som mulig. Om noen ser på våre tiltak som gode, er vi glade for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer