Rapport: Avskogingen kobles til lakseprodusent

En fersk rapport peker på at norske Lerøy kjøper soyabønner fra selskapet som står bak avskoging i Brasil.

DYSTERT: Regnskogfondet har nylig publisert en rapport om soyadyrkingen i Brasil, hvor en av verstingene leverer til Norge. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regnskogfondet publiserer i disse dager en rapport om soyadyrking i Brasil. Det tegnes et dystert bilde av internasjonale selskaper som turer fram og brenner ned enorme regnskogsområder samtidig som de har jerngrep på lokale myndigheter og befolkningen i området.

Rapporten forteller at antall branner har steget med 22% hittil i år, sammenliknet med 2019. Og fjoråret omtales allerede som et «kriseår» for skogbranner i Brasil.

Blant de største selskapene finner vi amerikanske Cargill. På deres kundeliste finner vi flere norske lakseprodusenter.

- Norsk oppdrettsindustri kjøper soya fra et av verdens verste selskaper, Cargill. Cargill er ansvarlig for at skogen i Brasil raseres og at livsgrunnlaget til folk ødelegges. Det er uakseptabelt at dette selskapet får fortsette å levere fôr til norsk lakseindustri, sier Ida Breckan Claudi, fagansvarlig for soya i Regnskogfondet.

Regnskogfondet sendte i august et etterforskningsteam til noen av kommunene i Amazonas og Cerrado-blomene som har vist seg å ha hatt den høyeste avskogingen for soya i 2019.

I Regnskogsfondets rapport heter det at Cargill, selskapet som norsk lakseindustri kjøper av, er et av selskapene med høyest risiko for avskoging i hele Brasil. Blant selskapene som omtales i rapporten ligger Cargill helt i toppen hva gjelder registrerte branner i nærheten av deres siloer - hvor de altså oppbevarer soyabønnene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer