Raser etter matkritikk

Professor Tom Nichols mener at indisk mat smaker forferdelig. Dette har forårsaket en opphetet debatt som omfatter både anklager om generalisering og rasisme.

INDISKE RETTER: Professor Tom Nichols provoserte mange da han uttalte at «indisk mat» er forferdelig. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
INDISKE RETTER: Professor Tom Nichols provoserte mange da han uttalte at «indisk mat» er forferdelig. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag svarte professor Tom Nichols på en oppfordring om å komme med sin mest kontroversielle mening om mat. Såpass kontroversiell var meningen hans, at den sparket i gang en stor debatt på Twitter.

- Indisk mat er forferdelig og vi later som at det ikke er det, skrev professoren, som foreleser om Russland og krigshistorie ved US Naval War College i Rhode Island.

SMART OPPBEVARING: Det blir ikke indisk mat uten skikkelig godt krydder. Og for å unngå å kjøpe inn det samme hver gang du skal lage mat, kan du gjøre dette for at det holder seg. Vis mer

Kritikerstorm

Mange er rett og slett bare uenige med Nichols.

- Har du ikke smaksløker? spør kjendiskokk Padma Lakshimi.

Andre problematiserer at Nichols generaliserer ved å skjære alle indiske retter over samme kam. Blant annet mener Washington Post-profil Ishaan Tharoor at begrepet «indisk mat» er lite dekkende.

- Siden vi alle er her, mener jeg at det er verdt å minne de mindre opplyste om at «indisk mat», i likhet med «kinesisk mat», er en like dekkende benevnelse som «europeisk mat».

Indisk i USA

En annen Twitter-bruker skriver at han «tviler på at Nichols har smakt mer enn én prosent av matrettene som indere spiser». Nichols erkjenner at han bare har spist retter fra indiske restauranter i USA og Storbritannia.

- Jeg mener at folk ofte later som at de liker ikke-Amerikansk mat for å vise at de er sofistikerte. Jeg er ærlig nok til å si at mine irske smaksløker ikke takler hva enn det er de kaller for «indisk» i USA og Storbritannia, skriver Nichols og tilføyer:

- Nå kan dere alle fortsette raseriet.

Nichols skriver også at han er «moderat kresen», men at han «ikke engang kan takle lukten inne på indiske restauranter».

Rasisme

Politiker og førstegenerasjons amerikaner, Saira Rao, skriver at hun har opplevd rasisme knyttet til mat.

- Det er ekstremt triggende å oppleve at hvite folk snakker dritt om indisk mat. Som inder har jeg blitt fortalt at jeg lukter rart, at maten min lukter rart og at indere driter på gata - og at det er derfor alt lukter dårlig. Hele mitt liv, skriver hun.

Shahmir Sanni, som er kjent for å ha varslet om brudd på valgloven i forbindelse med brexit, deler en liknende opplevelse.

- Min mor og jeg ble kastet ut av vårt hjem da naboen vår klaget til huseieren om løklukt som kom fra kjøkkenet vårt, skriver han og følger opp:

- Mora mi sluttet å lage salan i ukevis fordi hun ikke ville håndtere rasisme.

Invitasjon

Som følge av Twitter-stormen Nichols forårsaket, har han blitt invitert til India for å smake på indiske matretter. Mens ABC-reporter Julia Macfarlane har invitert ham til London.

- Dette stemmer ikke, men på den andre siden finnes det ikke indiske restauranter med kvalitet i USA, så det er ikke din feil. Kom til London, så skal vi vise deg, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer