Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Julekaker fra generasjon til generasjon

Raser mot bestemødre: -Tar med seg opp­skriftene i graven

Fagforeningsleder kritisk til de eldres hemmelighold.

REAGERER: - De eldre må bli flinkere til å dele familiens beste oppskrifter, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet i Delta. (Foto: Ingeborg Thorsland)
REAGERER: - De eldre må bli flinkere til å dele familiens beste oppskrifter, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet i Delta. (Foto: Ingeborg Thorsland) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av desember presenterte Dagbladet en undersøkelse gjort blant ukebladene KK og Allers' lesere som viste at flere av de tradisjonelle julekakene er utsatt. Kun tre prosent i undersøkelsen svarte at de baker fattigmann til jul. TV 2s kokk Wenche Andersen mener at denne kaken - kjent som ett av de sju slag - kan forsvinne helt.

- Det er nok fordi det er en bakst som krever litt mer jobb og kunnskap, med kjevler og smult. Fattigmann er nok litt tungvint, og veldig sånn oldemor- og bestemor-bakst, kommenterte Andersen.

«Krumkakeoppskrifter voktes som stats-hemmeligheter» Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet

Nå kaster leder Arnt Steffensen i Kost-og ernæringsforbundet i Delta (yrkesorganisasjonen for kokker) og bakeren Jonny Ånonli seg inn i debatten. Duoen er krystallklare på at det er bestemødrene selv som har hovedansvaret for at mattradisjonene ikke går i arv - rett og slett fordi de ikke lærer opp de unge som kommer etter dem!

- Dagens generasjon får aldri lært seg kunsten å bake, og mister interessen. Satt på spissen: Tradisjonsretter forsvinner, fordi de eldre tar oppskriftene med seg i graven, hevder Arnt Steffensen.

VI MÅ DELE: - At familieoppskrifter holdes hemmelig er et tema som kommer jevnlig opp, bekrefter Jonny Ånonli, daglig leder ved Hyllan Hjemmebakeri AS.
VI MÅ DELE: - At familieoppskrifter holdes hemmelig er et tema som kommer jevnlig opp, bekrefter Jonny Ånonli, daglig leder ved Hyllan Hjemmebakeri AS. Vis mer

- Et måltid skaper bånd

Han mener mattradisjoner er et kjennetegn på at man er en kulturnasjon, og bidrar til å gi oss en felles historie:

- Å dele et måltid skaper bånd mellom mennesker, og binder familier sammen. I desember er vi ekstra opptatt av dette. Familieoppskriftene skal brukes, arven etter mor, som arvet det etter sin mor. «Slekt skal følge slekters gang». I forandringens tid er det noe hyggelig og tidløst over det.

Likevel kjøper vi ferdige medisterkaker. Riskremen ligger ferdig i kjøledisken. Avisene kårer årlig den beste pepperkakedeigen. Man tar tilsynelatende vare på mattradisjonene, men overlater det praktiske arbeidet til næringsmiddelindustrien. Skolen kan ikke lære elevene hva familietradisjonene er. Det ansvaret ligger hos familiene selv, sier Steffensen, og legger til:

BAKEGLEDE:  Det er ikke rart om neste generasjon gir blaffen i bestemors oppskrifter, hvis hun aldri har delt kunnskapen, mener Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet.           
BAKEGLEDE:  Det er ikke rart om neste generasjon gir blaffen i bestemors oppskrifter, hvis hun aldri har delt kunnskapen, mener Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet.            Vis mer

- Det er et paradoks at den eldre generasjonen, som ofte er mest opptatt av å ta vare på og videreføre tradisjonene, samtidig tviholder på kunnskapen. Krumkakeoppskrifter voktes som statshemmeligheter, og flatbrødbaksten foregår bak lukkede dører. Familiemedlemmer utenfor arverekkefølgen som drister seg til å spørre om oppskriften, får bryskt nei til svar.

- Hvilket belegg har dere for å hevde at norske bestemødre hemmeligholder oppskriftene?

- Det handler om observasjoner over tid. Som bakerisjef i Snåsa har jeg opplevd dette på nært hold flere ganger. Senest for et par uker siden opplevde jeg ei ung jente som nektet å dele en flatbrødoppskrift fordi hennes tante hadde forbudt det, sier Jonny Ånonli.

- Ikke gjør deg kostbar

- Faren ved å gjøre seg kostbar over for lang tid, er at omgivelsene mister interessen. Det er ikke rart om neste generasjon gir blaffen i bestemors oppskrifter, hvis hun aldri har delt kunnskapen.

Hvordan behovet for hemmelighold oppsto, mener duoen kan settes i sammenheng med stolthet og ære.

- Søndagsmiddagene med mors kjøttkaker er et godt eksempel: Det er jo kun mor som kan lage ordentlige kjøttkaker. Kanskje at et hemmelighold kan oppstå fordi den gamle generasjonen ønsker å bevare tradisjonen med å samle familien rundt bordet, slik at familien faktisk reise til bestemor, for å få verdens beste kjøttkaker, undrer Arnt Steffensen.

- Hvillket råd har du til dem?

- Ta med barna på kjøkkenet og glem hemmeligholdet! Det er mat det dreier seg om. Det er ikke noen grunn til å holde kunnskapen hemmelig. Har du en god oppskrift, så lik og del! Jeg er overbevist om at dersom bestemor blir fortalt at oppskriftene og mattradisjonene er viktig for familiens trivsel, så er dette nøkkelen.

Matglad? Husk å følge DagbladetMat på Facebook!

Les også:

Tre julekaker som faktisk blir spist

Julekakene du ikke visste at fantes

Bak supergode julekaker uten gluten

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!