Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bergen velger mat til eldre levert av næringsmiddelindustrien:

Raser mot ferdigmat for eldre i Bergen: - De eldre fortjener bedre

- Gårsdagens løsning på morgendagens utfordringer, mener kokker og fagfolk.

GYLNE ØYEBLIKK: Regjeringen legger stor vekt på at matkvaliteten for de eldre skal bedres. Konkurransen Gylne måltidsøyeblikk er et av incentivene for at institusjonskjøkkenene skal strekke seg. På mange sykehjem ser middagen ut som dette. Foto: Heiko Junge/Scanpix
GYLNE ØYEBLIKK: Regjeringen legger stor vekt på at matkvaliteten for de eldre skal bedres. Konkurransen Gylne måltidsøyeblikk er et av incentivene for at institusjonskjøkkenene skal strekke seg. På mange sykehjem ser middagen ut som dette. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I år er det mat fra Fjordland de velger. Hva blir det neste? Mat sendt fra svære kjøkken i Italia? De eldre fortjener bedre!

Arnt R. Steffensen, leder i yrkesorganisasjonen Kost-og Ernæringsforbundet i Delta, er indignert over politikerne i Bergen.

- De eldre fortjener bedre, sier han.

Fjordland-mat

Blant landets mange former for sykehjemsdrift, velger Bergen fra første juni å la AS Matvarehuset lage maten for kommunens eldre. Bedriften er hovedsakelig eid av ferdigmatprodusenten Fjordland.

KRITISK: Arnt R. Steffensen mener Bergenspolitikerne har tatt en svært dårlig beslutning ved å gå vekk fra lokale institusjonskjøkkener. Foto: Morten Holt/Horeca.
KRITISK: Arnt R. Steffensen mener Bergenspolitikerne har tatt en svært dårlig beslutning ved å gå vekk fra lokale institusjonskjøkkener. Foto: Morten Holt/Horeca. Vis mer

De neste fem årene skal de fleste alders-og sykehjemmene i kommunen få maten levert av Matvarehuset. Avtalen har en verdi på rundt 170 millioner for perioden.

«Et hjem uten kjøkken er ikke er noe hjem. Det gjelder også sykehjem.» Arnt R. Steffensen

Den nye avtalen innebærer at kommunen legger ned sitt eget produksjonskjøkken.

VARIASJON: Det er ikke lenger bare husmannskost på menyen på norske sykehjem. Gresk, italiensk og asiatisk mat er på vei inn. Her porsjonspai med grønnsaker. Foto: Forbrukerrådet.
VARIASJON: Det er ikke lenger bare husmannskost på menyen på norske sykehjem. Gresk, italiensk og asiatisk mat er på vei inn. Her porsjonspai med grønnsaker. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer

Tidligere har blant annet de eldre i Kautokeino en periode utelukkende fått Fjordland-mat.

Dette er nå endret til hjemmelaget mat fra en lokal cateringaktør.

- Bredere tilbud

Matvarehuset har allerede i noen år levert måltider i mindre skala til flere kommuner, blant annet Bergen.

BEDRE KVALITET: Ferdiglaget mat er best for de eldre, synes helsebyråden i Bergen, Vigdis Anita Gåskjenn. Hun mener de høye kravene Bergen kommune stiller til råvarene ikke vært mulig å stille til små kjøkken. Foto: Magne Sandnes
BEDRE KVALITET: Ferdiglaget mat er best for de eldre, synes helsebyråden i Bergen, Vigdis Anita Gåskjenn. Hun mener de høye kravene Bergen kommune stiller til råvarene ikke vært mulig å stille til små kjøkken. Foto: Magne Sandnes Vis mer

Bergens helsebyråd, Vigdis Anita Gåskjenn (KrF), er fornøyd med leveransen av ferdiglaget mat, sous vide, til sykehjemmene .

- Maten har god kvalitet og sykehjemmene kan tilpasse måltidstidspunktene og valg av matretter, skriver Gåskjenn i en epost til Dagbladet.

Hun mener kommunen får mer igjen for pengene, og får handlingsrom til å styrke andre tjenester, som bedre bemanning, til sykehjemsbeboerne.

«Å ha kjøkken på hver institusjon er ikke ensbetydende med god kvalitet på maten» Vigdis Anita Gåskjenn, helsebyråd, Bergen

Lokalkjøkken ikke nødvendigvis bedre

- Å ha kjøkken på hver institusjon er ikke ensbetydende med god kvalitet på maten, skriver helsebyråden og utdyper:

FERDIGLAGET: Laks fra Matvarehuset, en av middagsrettene som skal lages til de eldre i Bergen kommune. Foto: Matvarehuset
FERDIGLAGET: Laks fra Matvarehuset, en av middagsrettene som skal lages til de eldre i Bergen kommune. Foto: Matvarehuset Vis mer

- Dette krever gode råvarer og engasjert kjøkkenpersonell. Ved å velge souvide-mat som er sentralt produsert, sikrer vi at alle får det samme gode mattilbudet.

Fjordland-kompetanse

GLEDER SEG: - Vi skal gi de eldre i Bergen god og næringsrik mat, forsikrer daglig leder i Matvarehuset, Ken Are Østlid, som også utgjør en del av ledelsen i Fjordland.
GLEDER SEG: - Vi skal gi de eldre i Bergen god og næringsrik mat, forsikrer daglig leder i Matvarehuset, Ken Are Østlid, som også utgjør en del av ledelsen i Fjordland. Vis mer

I en pressemelding understreker Fjordland og Matvarehuset at målet er å bruke Fjordland-kompetansen til «enda bedre og mer næringsrike måltider for de eldre, fortrinnsvis basert på norske råvarer».

- At de velger å legge ned sitt eget produksjonskjøkken til fordel for ekstern leveranse tolker vi som et signal på at vi har vært en god leverandør, sier daglig leder i Matvarehuset, Ken Are Østlid.

Ifølge Østlid er årsmenyen for Bergen er utviklet i samarbeid med ernæringsfysiolog, kokker, Bergen kommune og eldrerådet i Bergen kommune.

De eldre kan også velge retter fra en «ønskekostmeny» eller få spesialkost.

At mat fra en så stor aktør skal hindre fleksibilitet for de eldre vil ikke Østlid være med på.

- Vi gjør tilpasninger slik at alle får noe som faller i smak hver dag og god variasjon, sier han.

Arnt R. Steffensen i Kost-og Ernæringsforbundet er overbevist om at Mathuset vil levere mat med riktig næringsinnhold til riktig tid i henhold til kommunens krav.

- At en privat aktør ser en forretningsmulighet synes jeg er helt fair. Det jeg reagerer på er politikernes valg, sier han.

- Mens andre kommuner igjen bygger kjøkkener der de eldre bor, går Bergen motsatt vei. Det er trist, sier Steffensen, som mener at et hjem uten kjøkken er ikke noe hjem. Det gjelder også sykehjem.

Festtaler

Steffensen synes det er et paradoks at Bergen kommune på tross av alt fokus og alle signaler som gis fra regjeringen, velger å gå motsatt vei.

- I festtaler snakker politikerne om å ha kjøkkenet nært brukerne, og kjenne matlukt i gangene. Men hvor dypt stikker det? I statsministerens hjemby velger man likevel å få maten bragt fra næringsmiddelindustrien, sier han.

Lover å ta kulturelle og religiøse hensyn

Avtalen mellom Bergen kommune og Matvarehuset tar høyde for kulturelle, religiøse, medisinske og vegetariske kosthensyn. Det skal serveres egg fra frittgående høns, kjøtt fra dyr som har hatt det godt og minst 15 prosent skal være økologisk.

- Dette er krav mange vil stille seg bak. Hva er problemet med avtalen, Steffensen?

- Problemet er at ikke noe av dette gir nærhet til dem som skal spise maten. Man kan skjønnmale så mye man vil, men individuelle tilpasninger er det ikke rom for og hva legger partene for eksempel i begrepet kortreist? Ikke tror jeg kommunen kommer til å spare så mye heller. For meg er dette gårsdagens løsning på morgendagens utfordringer.

Lite kjøkken, små kostnader

Dagbladet skrev i forrige uke om kjøkkensjef Ronny Nilsen som på det lille alderspsykiatriske sykehuset NKS Olaviken lager all mat fra bunnen - og sparer 100 000 kroner i året.

HJEMMELAGET: Ronny Nilsen lager all mat fra grunnen på sykehuset - og sparer 100000 kroner årlig. Foto: Privat
HJEMMELAGET: Ronny Nilsen lager all mat fra grunnen på sykehuset - og sparer 100000 kroner årlig. Foto: Privat Vis mer

Også Ronny Nilsen reagerer på beslutningen gjort i Bergen kommune.

«Hvis en hos oss plutselig får lyst på arme riddere til lunsj, klart vi hiver oss rundt. Det kunne aldri skjedd om maten kom utenfra.» Ronny Nilsen, kjøkkensjef

- Se på våre naboland. Der har pendelen snudd. Jeg har vært på flere institusjoner i Danmark. Flere av dem har ansatt tidligere michelinkokker. Kokkene søker seg til dem fordi holdningene forandrer seg og institusjonskjøkkenene gjør mer faglige, interessante ting. Bergen kunne vært en foregangskommune, men velger bort muligheten.

Nilsen er opptatt av at de som skal spise maten skal kunne gi tilbakemelding til dem som har laget den - og våge å be om ønskemat.

- Hvis en her plutselig får lyst på arme riddere til lunsj, klart vi hiver oss rundt. Det kunne aldri skjedd om maten kom utenfra, sier Nilsen.

STØTTE: En vond finger, dårligere bevegelighet og styrke. Det skal ikke så mye til før man trenger hjelp med maten. Foto: Colourbox
STØTTE: En vond finger, dårligere bevegelighet og styrke. Det skal ikke så mye til før man trenger hjelp med maten. Foto: Colourbox Vis mer

- Mange sykehjem dårlige på mat

Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet reiste med samarbeidspartnere i 2015 rundt til norske alders-og sykehjem på jakt etter forbilder. Teamet fant en håndfull gode, og mange dårlige.

Resultatene ble samlet i rapporten Våre eldre fortjener appetitt på livet. Endel av kritikken gikk på lite variasjon, lite innbydende servering og lite fleksibilitet til for eksempel å ha besøk til middag eller få et glass vin.

MATOMSORG: Å sørge for god mat er også omsorg. Foto: NTB scanpix
MATOMSORG: Å sørge for god mat er også omsorg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vie vil ikke uttale seg for eller imot valget Bergenspolitikerne har gjort, men sier at mat bragt inn utenfra stiller krav til matfaglig kompetanse på stedet.

Gylne øyeblikk

Vie viser til at blant de 200 alders- og sykehjemmene som deltok i regjeringens konkurranse «Gylne måltidsøyeblikk »2016, var alle fem finalister små lokale institusjonskjøkken.

- Måltidene er ofte dagens høydepunkt når bevegeligheten innskrenkes. Disse fem stedene klarte blant annet å tilfredsstille brukernes ad hoc behov. Fleksibilitet gir bedre livskvalitet, sier hun.

Vie mener politikerne må tenke totaløkonomi. Dårlig mat kan i ytterste konsekvens gi beboerne mer uro og dårlig appetitt, som igjen kan gi behov for medisinering.

GODE EKSEMPLER: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet reiste i 2015 rundt til norske alders-og sykehjem på jakt etter forbilder. Teamet fant en håndfull gode, og mange dårlige. Skal du bli gammel på Nøtterøy, Årnes i Åfjord eller Ørnes i Meløy har du gode måltidsøyeblikk i vente. Andre steder er det ofte stusslig. Foto: Forbrukerrådet
GODE EKSEMPLER: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet reiste i 2015 rundt til norske alders-og sykehjem på jakt etter forbilder. Teamet fant en håndfull gode, og mange dårlige. Skal du bli gammel på Nøtterøy, Årnes i Åfjord eller Ørnes i Meløy har du gode måltidsøyeblikk i vente. Andre steder er det ofte stusslig. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Hun mener det er mye å hente økonomisk på at porsjoner kan tilpasses og rester benyttes i andre retter for å få ned matsvinn.

På sin sykehjemsturné møtte hun også rutiner som reduserte matopplevelsen.

- Hva hjelper det om maten er god om noen står ved siden av deg og venter med pilleglasset for å krysse av på at medisinene er gitt? Slikt burde ikke skje.

Les også: Maten som får deg til å huske bedre

De gamle får mat vi selv ikke ville hatt

La ned Oslo kommunes beste sykehjem

MAT VIKTIG: For mange beboere på sykehjem er måltidene et høydepunkt på dagen. De gir i beste fall mat som smaker og selskap man trives med. Foto: NTB Scanpix
MAT VIKTIG: For mange beboere på sykehjem er måltidene et høydepunkt på dagen. De gir i beste fall mat som smaker og selskap man trives med. Foto: NTB Scanpix Vis mer