OPPGITT: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen synes eldre fortjener festmiddag til fest. Fiskeboller på julaften, attpåtil restemat, er for dårlig, mener hun. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet + Aftenposten/NTB Scanpix
OPPGITT: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen synes eldre fortjener festmiddag til fest. Fiskeboller på julaften, attpåtil restemat, er for dårlig, mener hun. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet + Aftenposten/NTB ScanpixVis mer

Mat til eldre:

Raser mot fiskebolleflause: - Dette er ikke bare nitrist, det er skammelig

- Skal ikke skje igjen, sier ansvarlig i kommunen.

Flere eldre og pleietrengende i Andøy kommune fikk servert fiskeboller i hvit saus på julaften. Dette har satt sinnene i kok.

Ikke bare var det hverdagsmiddag på selveste julekvelden, det var også restemat fra dagen før.

- Det er ikke greit å servere fiskeboller på julaften! sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP) til Dagbladet.

- Dette er et ledelsesproblem, og det har med holdninger å gjøre - og forståelsen for hvilken betydning måltider og mat har for mennesker og livskvalitet, sier Michaelsen til Dagbladet.

- Ikke ok!

Aud Sellevold, enhetsleder for pleie og omsorg i Andøy kommune, er hjertens enig. Hun beklager at hjemmeboende eldre fikk servert fiskeboller på julaften.

- Vi skal gi hjemmeboende brukere et godt tilbud, og da er fiskeboller på julaften selvsagt ikke greit, sier hun til Dagbladet.

IKKE GREIT: Ordfører Solsvik (H) er mest opptatt av å få på plass gode rutiner som forhindrer at noe tilsvarende skjer igjen. Foto: Andøy Kommune
IKKE GREIT: Ordfører Solsvik (H) er mest opptatt av å få på plass gode rutiner som forhindrer at noe tilsvarende skjer igjen. Foto: Andøy Kommune Vis mer

Også ordfører i kommunen, Jonni S. Solsvik (Høyre) er også tydelig på at det ikke er greit å servere fiskeboller på julaften.

- Dette er ikke godt nok. Slik ønsker vi ikke å ha det, sier han til Dagbladet.

- Helt uavhengig av hva årsaken måtte være, helt uavhengig av hvilket nivå vi befinner oss på i kommunen, på kjøkken, politisk eller administrativt, så er vi alle helt enige om at slik ønsker vi ikke å ha det. Dette er ikke ok.

Solsvik har ikke behov for å lete etter en syndebukk, men sier kommunen vil jobbe for å sørge for at dette ikke skjer igjen.

- Nå må vi se framover, og sørge for at det aldri skjer igjen, enten det er jul eller nyttår - eller andre festdager.

Både rådmann og lederen for pleie og omsorg er nå på saken.

- Det inntrufne er ikke et spørsmål om økonomi, men et resultat av at rutinene ikke har vært gode nok. Vi skal nå forbedre rutinene, slik at noe slikt ikke kan skje igjen, sier Sellevold til Dagbladet.

Restemat i helgene

Eldre- og folkehelseministeren viser også til flere kritikkverdige forhold som pårørende har fortalt om i etterkant av fiskebollefadesen. Det viser seg at det ikke er første gang hverdagslig restemat blir servert på dager man burde kunne forvente en litt bedre middag, og hun trekker fram eldre som har fått dagsgamle pannekaker til søndagsmiddag.

- Det er ikke noe feil med restemat, men man trenger ikke servere det på julaften - eller i helgene. Her virker det som om de glemmer at det er julaften, det skal være forskjell på hverdager og festdager.

Det handler om å se den enkelte eldres behov og verdighet

- Er du hjemmeboende og har en avtale om at maten blir brakt hjem til deg, skal du ikke spises av med overskuddsmaten fra dagen før. Den maten du faktisk får skal være god, riktig sammensatt og ha god næring.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre forstår at folk reagerer.

- Pleietrengende eldre skal kunne stole på at fellesskapet stiller opp for dem og hjelper dem med å leve verdige liv som ligner mest mulig på livet de levde da de klarte seg selv, sier han til Dagbladet.

Han vet av egen erfaring – gjennom oppfølging av foreldrene sine – hvor mye maten har å si når helsen skranter mot slutten av livet.

- Matglede og livsglede henger nært sammen, og derfor er det så viktig at måltidene blir til gode opplevelser.

Arbeiderpartiet har lenge tatt til orde for en nasjonal strategi for god ernæring for eldre som bor på sykehjem eller får hjelp av hjemmetjenesten.

- Med en slik nasjonal strategi vil kvaliteten på maten de eldre blir servert, som i dag varierer veldig, bli jevnt god, og vi vil kunne unngå historier som den vi hører her. Dessverre får vi ikke høyreregjeringen med på dette.

- Skammelig!

- Dette er ikke bare nitrist, det er skammelig!, sier Arnt Steffensen, Leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta.

- Det er i utgangspunktet ikke noe galt med fiskeboller. Det er en god, real hverdagsmiddag. Og det er nettopp dét som er poenget. Du serverer ikke hverdagsmiddag på julaften. Aldri! Ikke til hjemmeboende, ikke til de på sykehjem, selv ikke til de i fengsel.

Med all oppmerksomheten som har vært på eldremat og underernæring, måltidsglede og mattradisjoner de siste åra fatter han ikke hvordan dette kan skje.

- Ingen innen pleie og omsorg kan ha unngått å få det med seg. Dette burde ikke være mulig. Har politikerne i Andøy kommune slett ingen politikk for måltidene som serveres i egen regi? Det er i så fall dristig, åtte måneder før et kommunevalg.

Sammen med tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud har Michaelsen arrangert flere inspirasjonsdager for ansatte i helse- og omsorgssektoren om «Mat og Måltidsglede» for eldre og flere kommer på nyåret. I september sendte de to et brev til ordførerne i alle landets kommuner med informasjon om dette, inkludert Andøy.

Regjeringen har blant annet bevilget 1,5 mrd. kroner til opplæring for å heve ansattes kompetanse innen kosthold, måltidsglede og ernæring for eldre, og kvalitetsreformen for eldre «Leve hele livet» trådte i kraft for fullt 1. januar i år.

Må ta ansvaret på alvor

Andøy er for øvrig også en Høyre-kommune, uten at det affiserer eldreministeren.

OPPGITT: Eldreminister Åse Michaelsen forventer at Andøy kommune rydder opp og forhindrer at noe lignende skjer igjen. Foto: Nina Hansen
OPPGITT: Eldreminister Åse Michaelsen forventer at Andøy kommune rydder opp og forhindrer at noe lignende skjer igjen. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Jeg forventer at man følger opp det som kommer fra helsedirektoratet uansett hvilken farge man har politisk. Jeg har gitt kommunene verktøy for å få det til, de kan søke om ekstra midler om de trenger økonomisk støtte (48 millioner kroner i 2019, red.anm.), men det er ikke økonomien som er problemet her. Det er først og fremst et ledelsesproblem - og et holdningsproblem.

- Jeg begynner å bli nokså lei av at kommunene ikke tar det ansvaret de har på alvor.

Hun framholder likevel at mange kommuner er flinke og bør få ros for det.

- Jeg ser de sier de skal ta ansvar. Nå forventer jeg at denne kommunen setter seg ned og gjør et godt stykke arbeid, og leverer!

Ser framover

Ifølge ordfører Solsvik har kommunen lenge hatt god mat i pleie- og omsorgssektoren i fokus.

- Når det da skjer en svikt, er det viktigste at vi innrømmer feilen. Jeg tror ikke at de som har ansvar for tjenesten ikke har fokus på riktig mat, jeg er helt trygg på at de har det fokuset alle sammen.

Han synes det er bra at pårørende har reagert, slik at de er klar over det inntrufne og kan sørge for at det ikke skjer igjen.

- Det kan hende noen mener at dette ikke er en stor sak, men for meg er det ikke ok at man ikke har rutiner som oppdager at man leverer ut fiskeboller på julaften. Men det er jeg helt trygg på ville blitt oppdaget nå, sier Solsvik.