Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pastaprovokasjon

Raser mot Ramsay: - Ser ut som babyoppkast

Pastaretten som aldri slutter å provosere …

PASTAPROVOKATØR: Gordon Ramsay hadde neppe ventet å irritere på seg «halve internett», men det gjorde han med en 29 sekunders video. Foto: Twitter/Scanpix
PASTAPROVOKATØR: Gordon Ramsay hadde neppe ventet å irritere på seg «halve internett», men det gjorde han med en 29 sekunders video. Foto: Twitter/Scanpix Vis mer

Internett har kokt siden den britiske kjendiskokken Gordon Ramsay publiserte en video på 29 sekunder ledsaget av ordene «den mest makeløse carbonara».

Fra ei gryte med nylaget pasta carbonara, rulles det opp en gul sausete variant som nok er fristende for mange, skal vi tippe de fleste av oss - men, slett ikke alle, skulle det vise seg.

For, det som begynte med en tilsynelatende uskyldig Twitter-melding om god mat, utviklet seg til et internett-opprør mot kjendiskokkens carbonara-variant.

Skjeller ut Ramsay

I kommentarfeltet får Ramsay så øra henger som våte vafler. Det har gått sport i å skjelle ut kokkens carbonara-variant. Det begynner riktignok med litt vanlig, tålelig høflig, hånlig irettesettelse:

For eksempel:

Jeg er en italiensk kokk og med respekt å melde sier jeg deg: Dra til Roma, lær deg hvordan du lager en skikkelig carbonara og deretter lag en video. Dette er ikke greit.

Men, så blir det raskt verre:

Jeg garanterer at enhver italiener med øyne heller ville gått sulten enn å spise det du våger å kalle en carbonara.

Før vi får mange varianter over følgende tema:

Ser ut som baby-oppkast.

Det meste av kritikken går altså ut på at pastaen er altfor sausete. Og altfor gul.

Det kan oppsummeres slik en gjorde det - i bildes form:

Fløte-kontrovers

En pasta carbonara består ikke av mange ingredienser, men dreier seg om en variasjon over følgende ingredienser: pasta, ost, egg, bacon (eller tilsvarende) samt salt og pepper.

Noen våger seg på fløte, men dette er svært betent i pastaens hjemland. Den britiske TV-kokken og kokebokforfatteren Nigella Lawson har tidligere fått sitt britiske pass påskrevet etter å ha publisert en oppskrift på carbonara med fløte i. At den samme oppskriften også inneholdt hvitvin eller vermut var det færre som hisset seg opp over.

KRITISERES: TV-kokken Gordon Ramsay kritiseres for å spise det mange ser på som et kjæledyr. Video: National Geographic. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det er ikke bare italienerne som lar seg hisse opp over de britiske TV-kokkenes varianter av middelhavsmat. Også Jamie Olivers paella skapte stor brudulje i Spania. Den gangen var det spørsmål om den spanske pølsa chorizo (og kylling) hadde noe å gjøre i den spanske nasjonalretten.

Flammene har ennå ikke lagt seg.

Hele Norges coronakart