Krabbegate på Rema 1000

Raser mot Rema 1000s krabbeskall i plast: - Her har vi bommet

Tenk om bare krabba hadde miljøvennlig emballasje fra naturens side?

PLAST I PLAST: Klokjøttet fra Rema 1000 er pakket inn i et krabbeskall i plast, så i plastfolie, så i en plastboks. 70 gram plast for 150 gram krabbe. Foto: Elisabeth Dalseg
PLAST I PLAST: Klokjøttet fra Rema 1000 er pakket inn i et krabbeskall i plast, så i plastfolie, så i en plastboks. 70 gram plast for 150 gram krabbe. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

I disse dager er flere tusen nye produkter på vei til butikkhyllene. Noen vekker litt mer oppsikt enn andre. Fiskeriets krabbekjøtt for Rema 1000 hører til i denne kategorien.

Årsaken? Krabbekjøttet er fylt i krabbeskall - av plast. Nyheten har ikke gått upåaktet hen i sosiale medier.

«Fy dere Rema. Jeg som trodde dere skulle bruke mindre plast, tenke på miljøet, og være et forbilde av butikk. Så ser jeg dere begynner å selge herlig krabbe, i PLAST KRABBE SKJELL, innpakket i enda mer plast??! Dette så jeg aldri skulle komme. Hva blir neste, åpne plastfisker i ferskvaren, med fiskefilet i?», skriver en frustrert kunde på Rema 1000s Facebook-side.

Hun er ikke den eneste som har tatt kontakt, forteller Mette Fossum, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.

Nå snur dagligvaregiganten:

- Her har vi bommet på emballasjen, og vi snakker med leverandør for å finne en bedre løsning, skriver Fossum i en e-post til Dagbladet.

SNUR: Rema 1000 leter etter ny emballasje, forteller Mette Fossum. Foto: Rema 1000
SNUR: Rema 1000 leter etter ny emballasje, forteller Mette Fossum. Foto: Rema 1000 Vis mer

- Bakgrunnen er at det er en utfordring å finne gode alternativer til produkter som taskekrabbe i porsjonsstørrelse. Den minste størrelsen man kan fange i Norge er større enn én porsjon, og vi har et ønske om å redusere matsvinn, blant annet ved å tilby kundene mer porsjonspakket mat.

- Når det er sagt ønsker vi absolutt ikke emballasjeløsninger som bidrar til unødig bruk av plast, så vi jobber med saken.

Selve krabbekjøttet er norsk. Det kommer fra taskekrabbe fisket langs norskekysten og er ferdigprodusert på Kuøya i Trøndelag.

Det er heller ikke første gangen Rema 1000 får kritikk for krabbeskallene sine. Et par år tilbake skrev BA.no om Rema 1000s fylte krabbeskall merket «Norsk nå!» - der norsk krabbekjøtt var fylt i importerte krabbeskall fra Kina.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Plast - like ille som flytrafikk

Guro Hauge, fagansvarlig for bygg og materialer i miljøstiftelsen Zero synes det er synd at de ikke benytter seg av de originale krabbeskallene, som ikke har tilsvarende klimaavtrykk.

Foto: Caroline Dokken Wendelborg
Foto: Caroline Dokken Wendelborg Vis mer

- Dette er bare en bitte liten del av den store totalen. Det er ikke dette som redder klima om man kutter ut, men det er et godt eksempel på plast man klarer seg uten.

Hun peker på at plast i mange tilfeller kan være et miljøvennlig produkt, for eksempel der det bidrar til å forlenge holdbarhet på mat.

- Vi må bruke plast, og vi kommer til å trenge plast i framtida, men vi må bruke den der vi trenger den, og ikke mer enn vi må. Dette er en av de store kildene til klimagassutslipp - totalt like mye som flytrafikken! Da sier det seg selv at vi ikke kan fortsette å lage unødvendige ting i plast.

Bruk den emballasjen som er!

Dette er ikke første gang forbrukere oppgitt har sett dagligvarebransjen erstatte naturens egen emballasje med plast.

I 2016 bestemte den økologiske matkjeden Whole Foods seg for å selge ferdigskrelte appelsiner pakket inn i plast.

Intensjonen var god, at mange kvier seg for å skrelle appelsiner på farten fordi det søler, men supermarkedet, som ellers har en streng, økologisk og klimavennlig profil, snudde raskt.

Tilsvarende finner man ferdigskrelt granateple i norske butikker . Også dette en frukt som er ganske klissete å skrelle.

UNNGÅ SØL: Ved hjelp av disse triksene kan du enkelt åpne granateple uten at det blir for mye søl. Video: Cecilie V. Jensen / Dagbladet Vis mer

- Etterspørselen etter sunne produkter til folk på farten øker. De små, hendige boksene med ferdig rensede kjerner av granatepler møter denne etterspørselen. Granatepler kan være litt vanskelige å rense og kjernene utgjør bare 20-25 prosent av frukten, resten er skall. Dette er en lettvint måte å få i seg en sunn munnfull til lunsj eller når du er på farten, og produktet har blitt veldig populært, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

Plast er fint for å øke holdbarheten, men unødvendig å bruke som erstatning for frukt- og grønnsakskall, sier Hauge.