Robinson og Fredag

Raust, rimelig og ikke noe å si på stemningen, men: - Helheten blir så kjedelig

Det er langt til Sør-Amerika. Men det finnes et mer nærliggende alternativ.

POPULÆRT: Piscoteket serverer peruansk mat. Det er populært, men kjøkkenet bør heve seg litt, mener anmelderne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
POPULÆRT: Piscoteket serverer peruansk mat. Det er populært, men kjøkkenet bør heve seg litt, mener anmelderne. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det er vanskelig å spå, spesielt om framtida, heter det. For tre år siden var det peruanske kjøkken «siste skrik» og Robinson og Fredag var ganske sikre på at nå ville spisesteder inspirert av det søramerikanske landet dukke opp som paddehatter i hovedstaden. Slik gikk det ikke. Men ett av stedene fra den gang synes å ha klart seg helt ­ypperlig. I hvert fall ut fra publikumstilstrømningen å regne.

Raust, rimelig og ikke noe å si på stemningen, men: - Helheten blir så kjedelig

- Populært her, sa Fredag, etter å ha trengt seg gjennom sultne og tørste gjester som hang rundt den hyggelige baren.

- Ikke noe å si på stemningen, mente Robinson, og la til: - Men vi får se om de har klart å opprettholde nivået fra sist.

En hyggelig engelskspråklig servitør anbefalte to kalde retter og to varme, og, ja, de kunne selvfølgelig også deles.

- Tja, er ikke dette delegreiene snart på vei ut, ­undret Fredag, men det som eventuelt måtte være av sure miner forsvant det øyeblikket de første rettene sto på bordet: To varianter av ceviche, altså fisk «kokt» i sitrus.

- Kunsten med denne retten er å finne den perfekte balansen mellom syre og fisk, og her har kokken lykkes 100 pro­sent, mente Robinson, som hadde bestilt «Mixto», en variant med dagens hvite fisk (hyse ifølge servitøren), blekksprut og reker. I tillegg bidro søtpotetpuré og «choclo», store, hvite maiskorn, med en fin sødme.

SENTRALT: Piscoteket ligger i en tverrgata til Torggata et steinkast fra Youngstorget.
SENTRALT: Piscoteket ligger i en tverrgata til Torggata et steinkast fra Youngstorget. Vis mer

Fredag var også fornøyd med Chifa-varianten, med laks, avokado, sesam, ingefær, koriander og ­biter av fritert, sprø wonton, altså små deigpakker.

- En god idé med wonton, som tilfører en annen tekstur. Nam!

Trause greier

For å skylle ned delikatessene var det blitt bestilt en flaske Soalheiro Alvharino, en frisk og floral ­portugiser som passet ypperlig til maten.

- Men hva er dette for noe?

Det var blitt tid for varmretter, og Fredag hadde nettopp tygget og svelget en bit «Seco estofado», en slags peruansk lapskaus, her basert på høyrygg av okse, med koriandersaus og limabønnepuré. Og det var trauste greier.

BLANDET: Anmelderne får litt blandet inntrykk av maten.
BLANDET: Anmelderne får litt blandet inntrykk av maten. Vis mer

- Tatt i betraktning hvor mange spennende smaker som er med her, er det nesten utrolig at helheten blir så kjedelig, mente Fredag, som også bemerket at prisen på 230 kroner var menyens høyeste.

- Perfekt

Heldigvis var dette unntaket som bekreftet regelen, for den andre varme retten, Pescado a lo macho, fikk både Robinson og Fredag til nesten å glemme kjøttretten.

- Perfekt stekt kveite. Og pak choi og rødløk i en syrlig chilibasert saus er nydelig tilbehør. En herlig komposisjon av sødme og syre.

Avrundingen, sjokolade-pannacotta med friske bær og bringebærsorbet, vinner neppe noen pris for originalitet, men var et fint punktum for et godt, raust og relativt rimelig måltid.

HOLDER KOKEN: Piscoteket er stadig et svært populært sted.
HOLDER KOKEN: Piscoteket er stadig et svært populært sted. Vis mer

- Det hadde kanskje holdt med tre retter delt på to? Og dessert, da, mente Fredag, som hygget seg med Arroz con leche, en tradisjonell peruansk rispudding.

- Eller kanskje vi skulle bedt om en dobbelt porsjon av en av cevichene? Og så kunne vi hoppet over kjøttretten?

- Kanskje det, sa Fredag.

Når det gjelder spørsmålet om nivået på ­kjøkkenet er det samme som sist, er svaret absolutt ja.