Smittevern og hjemmefester:

Reagerer på festkontrollen: - Helt hårreisende!

Utelivsbransjen reagerer på regjeringens håndtering av skjenkestopp og hjemmefester.

Publisert
Sist oppdatert

Under regjeringens pressekonferanse tirsdag ble det kjent at de 400 midlertidige stillingene som er opprettet i politiet blir forlenget ut året på grunn av corona-pandemien. Stillingene skal brukes til å slå hardere ned på hjemmefester.

Det opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) tirsdag.

Dette, sammen med at stenging for restauranter, barer og utelivsbransjen klokka 12 opprettholdes, får bransjen til å reagere.

- Dette er utrolig rart! Ikke minst i lys av uttalelsen som kom tidligere i dag fra byrådet i Bergen og Oslo der de ber om en revurdering av stengetida klokka tolv, og Raymond Johansens uttalelser der han er urolig for serveringsbransjen i Oslo. Jeg kan ikke forstå at dette gir noe særlig mening, det høres faktisk helt hårreisende ut! sier Morten Usterud, utviklings- og prosjektansvarlig i Noho Norway, til Dagbladet.

Noho Norway driver nærmere 20 ulike restauranter, barer, puber, nattklubber og utesteder i Norge. Blant disse er Campingen, Colonel Mustard, the Dubliner, Elsker, og Kulturhuset i Oslo.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) er også enig. Tirsdag gikk hun hardt ut mot tidlig skjenkestopp i Oslo, som hun mener kan bidra til at smitterisikoen blir høyere, ifølge Aftenposten.

Regjeringen er uenig.

- Regjeringen har sagt at vi kommer til å vurdere de tiltakene som er innført for å beholde kontrollen i begynnelsen av september. Så er vår vurdering at det var et riktig og viktig tiltak for å beholde kontrollen på smittespredningen, sa helseminister Bent Høie til Dagbladet på tirsdag.

- Samtidig sier dere at dere vil slå ned på hjemmefester. Vil det si at dere har bommet på strategien?

- Nei, det vil jeg ikke si. Risikoen går på den samlede festaktiviteten som foregår. Det er ingen tvil om at tiltakene som er innført, har ført til mindre festing, selv om det kan føre til noe mer hjemmefesting. Men da er det viktig at hver enkelt tar ansvar, sier helseministeren.

- Flinke

Usterud setter et stort spørsmålstegn ved å bruke politiets ressurser på den måten, og synes det er synd at det ikke framstår som om myndighetene har særlig tillit til bransjen og hva de kan tilby.

- Er det noen som er flinke til å forholde seg til store mengder med fulle mennesker, så er det faktisk bransjen vår!

På dagens pressekonferanse roser Mæland politiet for å ha har taklet den utfordrende situasjonen på en god måte.

<strong>UKONTROLLERT:</strong> Ingen har kontroll på private fester, hjemme - eller i parker, som under fadderuken tidligere i august. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UKONTROLLERT: Ingen har kontroll på private fester, hjemme - eller i parker, som under fadderuken tidligere i august. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

– Da må vi sørge for at de har ressursene de trenger for å kunne gjøre jobben sin. Derfor er jeg glad for at vi har fått forlenget de 400 stillingene ut året.

- Jeg skal innrømme at aller helst, så kunne jeg ønske at politiet heller skulle kunne bruke ressursene sine på alvorlig kriminalitet, sier Mæland under pressekonferansen.

- En magisk grense

Usterud peker også på at tidspunktet som er valgt for skjenkestopp er spesielt uheldig, og skulle ønske at bransjen hadde blitt konsultert i forkant av avgjørelsen.

- Det å stenge klokka tolv er utrolig uheldig. Hadde de for eksempel valgt klokka ett, med stengetid halv to, ville nok mange flere gått hjem hver til sitt - i stedet for å ta festen med hjem.

Han tror dette kunne halvert antall nachspiel og nattebråk.

- Vi tar vår del av dugnaden vi. Å kunne holde åpent til klokka tre er ikke det viktigste for oss, men om de virkelig ønsker å gjøre noe med hjemmefestene så tror vi at det går en magisk grense cirka klokka ett.

- Har du kjøpt en øl ti på ett, og må gå klokka halv to, da går mange hjem. Klokka tolv går ikke folk hjem. Hadde vi blitt spurt, ville vi sagt det. Dette ville gitt mer hensiktsmessig smittevern - og vært bedre for oss. Det finnes smarte kompromisser.

Store konsekvenser for bransjen

Skjenkestopp og strenge smittevernregler har fått store konsekvenser for bransjen. Også for Noho.

- Med videreført skjenkestopp klokka tolv mister vi ganske mye omsetning.

Hvor mye varierer fra sted til sted. Men konsekvensene totalt er store.

- Først og fremst betyr dette at vi ikke har sjans til å fortsette med den fine tendensen vi hadde med å fortsette å få folk tilbake i jobb. Vi fortsetter å tape penger.

I tillegg til at dem som etter planen skulle kunne komme tilbake i jobb i løpet av høsten sannsynligvis ikke får det, tror Usterud det vil kan medføre flere permitteringer - og i verste instans flere konkurser i bransjen.

- Dette er noe hele bransjen innforstått med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer