Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Plast på Polet

Reagerer på storstilt plast­flaskegrep: - Umusikalsk av Vinmonopolet

Motstand for Vinmonopolets nye miljøoffensiv.

MINDRE GLASS: Vinmonopolet ønsker å droppe glassflasker på all vin som koster under 150 kroner. Det faller ikke i god jord hos alle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MINDRE GLASS: Vinmonopolet ønsker å droppe glassflasker på all vin som koster under 150 kroner. Det faller ikke i god jord hos alle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Dagbladet kunne torsdag melde at Vinmonopolet har en storstilt omlegging fra glass til plast og andre lettere materialer på trappene. Årsaken er at tunge glassflasker krever mye energi i produksjonen og frakten. Ved å gå over til mer bruk av plast blir Co₂-avtrykket mindre.

Ordningen møter nå skepsis på flere hold. Rasmus Hansson, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne mener Vinmonopolets ikke holder mål.

UMUSIKALSK: Rasmus Hansson i MDG mener Vinmonopolet må ha en returodning for plastflasker på plass snarest. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UMUSIKALSK: Rasmus Hansson i MDG mener Vinmonopolet må ha en returodning for plastflasker på plass snarest. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Med dagens plastdebatt er det totalt umusikalsk av Vinmonopolet å lansere masse nye plastflasker uten en vanntett retur- og panteordning, sier han til Dagbladet.

- Plastflasker i seg selv er mer energi- og miljøvennlige enn glassflasker, men det forutsetter selvfølgelig en fullgod retur- og panteordning, sier han og fortsetter:

- Den åpenbare løsningen er at plastflaskene på polet må kunne gå i vanlige panteautomater. Inntil videre bør Vinmonopolet ta mot sine egne flasker fra kundene. Hvis polet synes det begynner å hope seg opp med plastflasker bak disken, får de kanskje fart på seg, sier Hansson, og kommer med en klar oppfordring:

- Vi oppfordrer Vinmonopolets kunder til å gjøre det helt klart at plastflasker er noe vi ikke kjøper før returordningen er på plass. Miljøpartiet De Grønne har tidligere foreslått å øke panten til fem kroner for småflasker, og ti kroner for større. Vi vil gjøre det enklere å pante, ikke vanskeligere.

VINKØ: Utenfor Vinmonopolet på Aker brygge sitter syv menn som fortsatt har ett og et halv døgn igjen i kulda. De venter på å få kjøpe eksklusiv og ettertraktet vin, på det de hevder er billigsalg. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Også miljøorganisasjonen Zero ser flere utfordringer med Vinmonopolets tiltak.

KOMPLISERT: Marius Gerset ved miljøorganisasjonen Zero mener plastproblemet må løses med flere tiltak. Foto: Zero
KOMPLISERT: Marius Gerset ved miljøorganisasjonen Zero mener plastproblemet må løses med flere tiltak. Foto: Zero Vis mer

- Vi opplever at Vinmonopolet har et oppriktig ønske om ta et stort og godt grep for miljøet, sier Marius Gjerset i Zero.

Han understreker likevel at dette ikke bare er enkelt:

- Dette er et komplisert område. Det som er bra med plast, er at det er et lett materiale. Dermed minsker utslipp ved transport, enten det er på vei eller på sjø, og det er veldig bra. Samtidig er det utfordringer knyttet til plast fordi det er et fossilt produkt som gir CO2-utslipp.

- Hvorfor er det problematisk?

- Fossilt råstoff til plastproduksjon fører til klimagassutslipp tilsvarende de samlede klimagassutslippene fra verdens flytrafikk. Og fordi mye av det havner på uønskede steder, som for eksempel i havet og naturen.

- Hvordan løses man plastproblemet?

- For å løse dette problemet er det viktig med omlegging fra fossil til resirkulert og fornybar råstoff for plast, og med gode resirkuleringsystemer for sirkulær materialbruk, svarer Gjerset og fortsetter:

- Plast er relativt enkelt å samle inn og resirkulere. Dersom det blir ettertraktet å samle inn plast, vil det bidra til at innsamlingsgraden blir større, og det blir mindre plast som går til forbrenning eller ender opp i naturen. I Norge har vi heldigvis et godt utgangspunkt med fungerende systemer for resirkulering og innsamling, som med pantesystemet for flasker til mineralvann.

Gjerset er enig i at panten er avgjørende:

- Lykkes vi med en tilsvarende ordning på Vinmonopolet, vil det bidra ytterligere til mindre utslipp sammenliknet med glassflasker. Med andre ord, pant og fossilfri plast er nøkkelen til at dette skal bli vellykket, sier Gjerset.

Gjerset kan også fortelle om en interessant utvikling av nye plastprodukter:

- Samtidig er vi opptatt av at plast ikke er plast. Det er kanskje ikke så godt kjent at plast også kan og bør lages av fornybart materiale i stedet for olje. Ved å bruke etanol fra planterester kan man lage produkter med nøyaktig de samme egenskapene som vanlig plast. Vi mener derfor det er viktig at vinmonopolet også etterspør fossilfrie alternativer når de går over til plastflasker.

- Sett at all transport og produksjon blir basert på fornybar energi som sol og vind. Hva da med glassflasker?

- Det er absolutt dit vi ønsker oss. Det er praktisk fullt mulig. Og med et slikt system endres spillereglene totalt. I det perspektivet kan glassflaskene gjøre et comeback. Vi jobber hardt for å få til det, men det tar nok noen år til vi har fått all transporten utslippsfri. Men enn så lenge brukes det mye fossilt brennstoff til å produsere og transport av glassflasker.

- Litt lunkne

Også Håkon Lindahl, Fagsjef for Klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender, møter Vinmonopolets grep med skepsis.

Håkon Lindahl, Fagsjef for Klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender. Foto: FIVH
Håkon Lindahl, Fagsjef for Klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender. Foto: FIVH Vis mer

- Vi er nok litt lunkne. Nå som sommeren nærmer seg, tar folk gjerne med seg drikkevarer til parken eller stranda. Da er det stor sjanse for at plastflaskene havner på avveie, og kan gjøre skade på natur og dyreliv, påpeker Lindahl.

- Generelt er det et problem at mange av de analysene som konkluderer med at plast er et bedre miljøvalg enn andre materialer, ikke tar høyde for forsøplingsrisiko. Det er verre for miljøet om plast havner på sjøen enn for eksempel papp eller glass, og det kan oppveie at plast kan være et mer klimavennlig valg enn andre materialer, framholder han overfor Dagbladet.

- Uansett hva de tapper vinen på, bør Vinmonopolet gjøre alt de kan for at flaskene ikke skal havne på avveie. Det beste tiltaket de kan gjøre i så måte, er sannsynligvis å innføre pant på alle flasker og kartonger de selger, sier Lindahl, og sier seg dermed enig at en panteordning blir avgjørende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!