Plast på Polet

Reagerer på storstilt plast­flaskegrep: - Umusikalsk av Vinmonopolet

Motstand for Vinmonopolets nye miljøoffensiv.

MINDRE GLASS: Vinmonopolet ønsker å droppe glassflasker på all vin som koster under 150 kroner. Det faller ikke i god jord hos alle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MINDRE GLASS: Vinmonopolet ønsker å droppe glassflasker på all vin som koster under 150 kroner. Det faller ikke i god jord hos alle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Dagbladet kunne torsdag melde at Vinmonopolet har en storstilt omlegging fra glass til plast og andre lettere materialer på trappene. Årsaken er at tunge glassflasker krever mye energi i produksjonen og frakten. Ved å gå over til mer bruk av plast blir Co₂-avtrykket mindre.

Ordningen møter nå skepsis på flere hold. Rasmus Hansson, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne mener Vinmonopolets ikke holder mål.

- Med dagens plastdebatt er det totalt umusikalsk av Vinmonopolet å lansere masse nye plastflasker uten en vanntett retur- og panteordning, sier han til Dagbladet.

- Plastflasker i seg selv er mer energi- og miljøvennlige enn glassflasker, men det forutsetter selvfølgelig en fullgod retur- og panteordning, sier han og fortsetter:

- Den åpenbare løsningen er at plastflaskene på polet må kunne gå i vanlige panteautomater. Inntil videre bør Vinmonopolet ta mot sine egne flasker fra kundene. Hvis polet synes det begynner å hope seg opp med plastflasker bak disken, får de kanskje fart på seg, sier Hansson, og kommer med en klar oppfordring:

- Vi oppfordrer Vinmonopolets kunder til å gjøre det helt klart at plastflasker er noe vi ikke kjøper før returordningen er på plass. Miljøpartiet De Grønne har tidligere foreslått å øke panten til fem kroner for småflasker, og ti kroner for større. Vi vil gjøre det enklere å pante, ikke vanskeligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer