SOV HELE NATTA: Japanske forskere mener man kan slippe å bli plaget med nattlig vannlating dersom man kutter ned på saltet. Foto: NTB SCANPIX
SOV HELE NATTA: Japanske forskere mener man kan slippe å bli plaget med nattlig vannlating dersom man kutter ned på saltet. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Råd for bedre søvn

- Redusering av saltinntaket gir bedre søvn, lover japanske forskere: Møter norsk skepsis

Men norske eksperter er ikke helt overbeviste.

(Dagbladet): Er du en av de mange som sover dårlig om nettene, og våkner til stadighet av at du må på toalettet?

Kanskje er din bedre halvdel like fortvilet som deg selv over at du stadig står opp og skrur på lyset for å finne veien ut av det mørke soverommet.

Nå hevder japanske forskere at de har funnet noe som kan gi deg enda bedre nattesøvn: Det handler om å redusere saltinntaket.

Testet både mer og mindre salt

I en studie med over 300 deltakere, undersøkte forskerne fra Nagasaki University nemlig sammenhengen mellom vannlating på natta og saltinntak.

I mars presenterte forskerne undersøkelsen som viste at forsøkspersonene med redusert saltinntak hadde færre toalettbesøk om natta.

Primært rammer denne nattvannlatingen personer over 60 år. Nokturi som det heter i den medisinske verden, rammer ifølge danske Politiken over 50 prosent av alle over 60, ifølge europeiske data.

Undersøkelsen i Japan gikk over tre måneder, der personer med et høyt saltinntak og søvnproblemer ble bedt om å kutte ned på saltet i kosten deres.

I gjennomsnitt falt de nattlige toalettbesøkene fra mer enn to, til kun ett toalettbesøk om natta da de kuttet ned på saltet.

I motsatt ende av skalaen ble 98 personer bedt om å spise mer salt enn normalt. Disse skal da ha opplevd at de oftere måtte på toalettet om natta.

Ikke overbevist

En av forskerne skal ifølge Politiken ha uttalt at forsøket kan være til hjelp for eldre mennesker med nokturi.

- Denne undersøkelsen gir mulighet for at en enkelt endring i kostholdet kan forbedre livskvaliteten for mange mennesker, sier Matsuo Tomohiro.

Den norske legen og somnologisten, Harald Hrubos-Strøm ved Oslo Søvnsenter, er ikke helt overbevist om resultatene fra det japanske studiet, men synes likevel resultatene er spennende.

SKEPTISK: Harald Hrubos-Strøm i Oslo Søvnsenter er skepisk til den japanske undersøkelsen. Foto: Privat
SKEPTISK: Harald Hrubos-Strøm i Oslo Søvnsenter er skepisk til den japanske undersøkelsen. Foto: Privat Vis mer

- De japanske forskerne har rekruttert 728 pasienter med sykdommer som ikke var relaterte til nattlig vannlating. Saltinntaket ble beregnet ut fra en måling av morgenurin og søvn, og vannlating ble målt ved egenrapportering. Den halvparten som hadde høyest saltinntak hadde mest daglig- og nattlig vannlating samt lavest livskvalitet, sier Hrubos-Strøm til Dagbladet.

Han mener det er et problem med studien, der beregningen av saltinntak er basert på en urinprøve om morgenen.

Motstridende studier

Flere av pasientene som ble brukt i den japanske undersøkelsen, skal ha hatt søvnsykdommer der høyt blodtrykk om natta er blant kjennetegnene i tillegg til nattlig vannlating. Både i Japan og Norge er sykdommen Obstruktiv Søvnapné svært hyppig ifølge legen. Pasienter med denne sykdommen har høyt blodtrykk om natta, i tillegg til nattlig vannlating.

- Forskerne har forsøkt å korrigere statitisk for høyt blodtrykk målt om dagen, men det er slik jeg ser det ikke tilstrekkelig.

Hrubos-Strøm synes det er vanskelig å vite om spesifikke matvarer faktisk kan påvirke mennesker søvn. Han forteller om to andre studier, som viser at nettopp saltinntak ikke påvirker nattlig vannlating.

- Disse er riktignok gjort blant færre deltakere, men bør likevel vektlegges, sier Hrubos-Strøm.

Selv om somnologisten ikke vet helt sikkert om søvnen kan påvirkes av matvarer, anbefaler han likevel å følge offisielle kostholdsråd om et saltinntak under fem gram per dag.

Vil ikke hjelpe andre søvnproblemer

Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen og ved norsk senter for søvnproblemer ser at undersøkelsen har spesifisert seg på nokturi.

- Dette gjelder jo i all hovedsak eldre, og er ofte relatert til prostata og irritabel blære, forteller Bjorvatn.

BOBLEBAD: Mentos og Cola er et av de mest velbrukte vitenskapseksperimentene. Om man bytter ut Mentos med salt, gir det samme effekt. I «Ikke gjør dette hjemme» prøver programleder Per Olav Alvestad å lage boblebad. Video: NRK Vis mer

Han mener undersøkelsen kan hjelpe noen, men ikke alle.

- Hvis mindre salt reduserer nattlig vannlating vil jo personer som plages med dette kunne få bedre søvn. Men det vil ikke påvirke andre typer søvnproblemer.

Professoren tror noe av grunnen til at nattlig vannlating er ugunstig for søvnen, er at noen sliter med å sovne etter å ha vært på toalettet. Derfor har han et lite tips for å unngå å våkne altfor mye.

- Unngå sterkt lys på toalettet og på vei dit, tipser Bjorvatn.

Les også: