Jordbruksoppgjøret 2019

Regjeringens økosatsing: – Respektløst!

– Det er så langt ifra en satsing som det er mulig å komme, sier Harald Moskvil (MDG).

OPPGITT: Ikke alle er like imponert over statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. Bonde og landbrukspolitisk talsmann for MDG, Harald Moskvil, er en av dem. Foto: PRIVAT
OPPGITT: Ikke alle er like imponert over statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. Bonde og landbrukspolitisk talsmann for MDG, Harald Moskvil, er en av dem. Foto: PRIVATVis mer

I disse dager henter norske bønder fram de imaginære høygaflene og sliper ljåen. Det er tid for årets jordbruksoppgjør.

Bøndenes representanter la fram sine krav 29. april, mens statens tilbud kom i går. Nesten en milliard norske kroner skiller de to forslagene.

En rekke punkter i statens tilbud fikk Harald Moskvil, økobonde og miljøpartiets landbrukspolitiske talsmann, til å se rødt.

– På vegne av bondenæringen og bonden som yrkesgruppe: Dette tilbudet er respektløst! sier Moskvil til Dagbladet.

– Vi hadde forventet at staten skulle følge trenden vi ser hos forbrukerne: Mer frukt og grønt, mer økologisk og mer kortreiste varer. Det blir sagt at staten satser på dette, men det vi ser i tilbudet er mikroskopisk, raser Moskvil.

– Støtten til frukt og grønt utgjør bare 0,8 prosent og støtten til økologisk landbruk er tilsvarende. Det er så langt ifra en satsing som det er mulig å komme!

TAUS: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad ønsker ikke å kommentere jordbruksforhandlingene før de er ferdige.
TAUS: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad ønsker ikke å kommentere jordbruksforhandlingene før de er ferdige. Vis mer

Roser landbruksministeren

Ikke alle er enig i Moskvils utspill. Grøntbonde Thor Johannes Rogneby på Toten mener landbruksministeren fortjener ros.

– Statsråd Olaug Bollestad kommer oss i møte, det skal hun ha kred for, sa Rogneby til Dagbladet tidligere i dag.

Han mener jordbrukets krav om en storsatsing på norsk frukt og grønt ble delvis imøtekommet i tilbudet fra staten.

For mens Bondelaget krevde et nytt innovasjon- og vekstprogram på 150 millioner var statens tilbud på litt over halvparten, 80 millioner.

– De kunne gitt litt mer, sånn er det alltid, men jeg synes det er ganske positivt, sa Thor Johannes Rogneby, leder av Bondelagets grøntutvalg.

Moskvil roser landbruket for å for første gang sette frukt, grønt og økologisk på dagsorden.

Savner miljøtiltak

Moskvil er heller ikke imponert over miljøprofilen i tilbudet fra staten, ikke minst sett i lys av den nylig publiserte rapporten fra IPBES, FNs naturpanel.

– Vi blir gjentatte ganger minnet om klimakrisen om dagen. Selv om staten sier de har satt av 186 millioner kroner til miljøet, så er ikke dette en satsing som står i forhold til klimatrusselen, sier Moskvil.

– Staten sier at de satser på miljø – men det virker som om de satser på at dette skal ordne seg og skyver problemet foran seg. Det er ikke holdbart i forhold til de utfordringene vi har, både med utslipp og biologisk mangfold.

– Norges viktigste yrkesgruppe

Mens bøndene krevde 1,92 milliarder kroner var statens tilbud en totalramme for årets oppgjør på én milliard.

– Det høres kanskje mye ut, men det er ikke spesielt mye igjen når 890 millioner av denne milliarden går til å dekke økte kostnader, sier Moskvil.

– Vi snakker om Norges viktigste yrkesgruppe. Vi kan klare oss uten ganske mange av yrkesgruppene i landet vårt om vi må, men ikke denne.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad ønsker ikke å kommentere jordbruksforhandlingene før de er ferdige.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell sier til Dagbladet at staten har strukket seg langt med dette tilbudet, gitt Stortingets føringer, Granavolden-plattformen – og redusert handlingsrom i budsjettet.

– Markeds­balansen for husdyrprodukter er den største utfordringen jordbruket har. Dette tar staten hensyn til i sine forslag, samtidig som vi styrker produksjoner hvor det er rom for vekst, sier Forsell.