Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nå får vi verdens beste vinbutikk:

Reiser til Norge kun for å handle i én butikk: - Sier til kona at jeg skal i møte

Det er KrF som sørger for at Norge får verdens beste vinbutikk.

GLØGG POLITIKK: KrF kan sørge for billig vin til gløggen. Foto: Shutterstuck
GLØGG POLITIKK: KrF kan sørge for billig vin til gløggen. Foto: Shutterstuck Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Reiser til Norge kun for å handle i én butikk: - Sier til kona at jeg skal i møte

Nå får Norge verdens beste vinbutikk

Når jeg snakker om Vinmonopolet med folk i utlandet, tror de som regel ikke sine egne ører.

- Statlig vinmonopol? Det er det dummeste jeg har hørt!

Så kommer en tirade av fornærmelser om den skandinaviske reguleringstrangen. Engelskmenn, amerikanere og spanjoler synes det er tåpelig at norske myndigheter legger seg borti alt mulig - gambling, tobakk og alkohol - alt som er gøy!

- Skal myndighetene bestemme hvilken vin jeg skal drikke? Pføy!

Jeg begynner på denne måten: - Vinguden Bacchus, med hele Pantheon, Tor og Odin på laget, kunne aldri laget et bedre system enn det norske byråkrater har skapt.

For, hvor i verden kan man gå inn i den minste lille møkkasjappa, i den minste lille avkrok, og bestille fra et utvalg på 23.812 varer? I Norge.

Et par dager senere kan du nyte den særeste Cognac, rødvin fra Chile eller surøl fra Belgia. Det er lik pris uansett hvor i dette kronglete landet du handler. Frakt er gratis.

- Jøss. Men det er vel dyrt, da?

- Nja, sier jeg da. Og så må jeg forklare at billig vin er dyrt, og at dyr vin er billig (litt forenkla).

Etter tre minutter om den norske modellen, er saken klar. Jeg har til gode å ikke overbevise noen om systemets fortrefellighet. De sier, uten unntak:

- En perfekt ordning! Sånn vil jeg også ha!

Søk i våre 5000 oppskrifter

I det store utland handler man vin på super’n. Og det ynkelige tilbudet er gørra kjedelig. Hyllene er fulle av vin fra digre, kommersielle produsenter som lager vin som er designet for at «alle» skal like den. Resultatet er tønnevis med kliss lik vin - og kampen er flyttet fra innsiden (vinen) til utsiden, nemlig emballasjen.

Vinelskere og KrF har en ting felles: Vi elsker Vinmonopolet. Får KrF vilja si, overtar Vinmonopolet Tax-free-salget. For første gang i historien kan vi få det beste av to verdener: Superbredt utvalg og lave priser.

Med KrF i spissen får vi klodens beste vinbutikk! Verden har aldri sett maken! Nå vil internasjonale vinelskere legge turen om Gardermoen når de skal ut å reise på kontinentet.

Tenkt samtale i 2019:

- Har du hørt om Norges nye superbutikk på Gardermoen? spør Villy Vinelsker.

- Å ja! Jeg sier bare til kona at jeg skal i møte, svarer Conrad Continental og forteller at han har lagt London-turen via Gardermoen.

Man behøver ikke være veldig gløgg for å skjønne at neste år blir veldig spennende. Da blir kanskje billigvin så billig at vi kan lage gløgg uten den norske hva-er-det-jeg-driver-med-følelsen når vi heller en flaske i gryta. Gløgg, gløgg, gløgg ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!