Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Reiste seg og forlot Oslo-restaurant i sinne: - Smakte ikke som i butikken

Fake food gir deg bad mood.

EKTE VARE: Hva skjer nå vi ikke lenger hva ekte var er, spør artikkelforfatteren. Foto: Lisbeth Michelsen
EKTE VARE: Hva skjer nå vi ikke lenger hva ekte var er, spør artikkelforfatteren. Foto: Lisbeth Michelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Reiste seg og forlot Oslo-restaurant i sinne: - Smakte ikke som i butikken

- Det kan bli for autentisk, sa en kamerat av meg.

Han hadde vært og spist på en restaurant som serverte meksikansk mat. Og ble skuffa.

Han gikk inn, satte seg ned og forventet å få noe som liknet på taco-kitet fra Santa Maria. Han skulle egentlig bare ha en helnorsk fredagskveld. Er det rart han blei forfjamsa? Men jeg syntes han dro den for langt da han fikk samboeren til å kansellere desserten de hadde bestilt seg - fordi han hadde fyrt seg opp over at mat fra samme land kunne smake som fra to verdener.

Gutten har aldri vært i Mexico. Og sjansen er nå enda mindre for en ferie i det fargerike landet med de fantastiske smakene. Nå har han nemlig smakt hva de egentlig serverer der. Og han som er så glad i «meksikansk», da!

Ikke ekte trøffel

Tacoen fikk fotfeste i Norge etter fotball-VM i Mexico i 1986. Det var da Haugen-gruppen begynte å importere ferdigproduktene. Nå tenker halve Norge at de elsker eksotisk mat.

I butikken får vi kjøpt trøffelolje - til en ublu pris. En dråpe i eggerøra - og det lukter trøffel herfra til evigheten. Saken er bare: Det er ikke ekte trøffel. Når man så, i et svakt øyeblikk, bestiller en trøffelpasta på den italienske restauranten, er skuffelsen ikke til å bære. - Det lukter jo nesten ingenting?

Trøffel er en finstemt aroma - og det ligner ikke mye på de luktbombene i flaskene. Fake duft, der altså.

Før var referansen bestemors mat. Det var noe vi kunne stole på som ekte. Men, nå er bestemor i mange tilfeller en som har vokst opp under ferdigmatregimets indoktrinering - og dermed mister det ene, trygge holdepunktet vi hadde. Ideen om ei bestemor med god tid og forkle funker ikke lenger. Glem hun som står og lager kålrabistappe og koker hønsefrikasse på komfyren.

Nå er det industrikjøkkenet, som via sine pakninger forteller oss hva som er asiatisk og meksikansk, hva som smaker vanilje og trøffel - hva som er autentisk.

Du må ikke tro at dette kartet stemmer overens med terrenget. Da blir du skuffa.

Men, prøv å lage deg en skikkelig guaca' til tacoen - den skal i alle fall ikke skuffe!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!