Rekepriser

Rekekrisa: - For flaut å ta fullpris

Synkende bestander fører til at rekeprisene kan bli enda høyere enn i fjor.

REKTIG SÅ DYRT: Reker i fiskedisken i Pipervika Seafood på Rådhuskaia. I år tyder mye på at prisene bli presset enda høyere enn i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REKTIG SÅ DYRT: Reker i fiskedisken i Pipervika Seafood på Rådhuskaia. I år tyder mye på at prisene bli presset enda høyere enn i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Det handler om tilbud og etterspørsel. Nå er etterspørselen stor, mens tilbudet er veldig varierende, sier Martin Sjöstrand, daglig leder på Hallen.

På Hallen fiskeutsalg og restaurant i Fiskehallen i Oslo, koster ferske reker 300 kroner per kilo. Rekene kommer fra Engelsviken og er middels store. Det høres kanskje mye ut, men dette er nå som et kupp å regne:

- Vi burde tatt 450 kroner per kilo for å ha ordentlig inntjening, men jeg synes det blir for flaut. Vi selger reker som en ekstraservice, uten stor inntjening, men sånn at vi ikke taper på det, sier Sjöstrand til Dagbladet.

Han anbefaler å ringe i forkant for å sjekke at de faktisk har reker. Det er ikke hver dag.

- Vi selger reker med værforbehold. Reketilgangen er ikke spesielt bra nå.

Havforskningsinstituttet bekrefter det fiskerne og utsalgene melder om:

REKER IKKE OPP: - Rekebestanden er det nest laveste nivået vi har målt, sier Guldborg Søvik ved Havforskningsinstituttet.
REKER IKKE OPP: - Rekebestanden er det nest laveste nivået vi har målt, sier Guldborg Søvik ved Havforskningsinstituttet. Vis mer

- Bestanden er på et veldig lavt nivå, det nest laveste vi har målt. Kun i 2012 lå bestanden enda lavere. Det gjenspeiles i kvoterådet, uttalte Guldborg Søvik på Havforskningsinstituttet egne hjemmesider i mars. Hun er bestandsansvarlig for reker i Skagerrak og Norskerenna.

- Det er en kjensgjerning at rekebestanden svinger mye, forteller hun og legger til at 2013-årsklassen var god, men når de forsvant ut av bestanden, ble det langt mindre reker i havet.

- 2018-årsklassen ser ut til å gi rekebestanden i sør et løft på litt sikt.

NY GIV I REKENÆRINGEN Det er igjen blitt aktivitet rundt rekebåndene på Lenagsøyra i Troms. Lokale eiere har kjøpt tilbake fabrikken. Vis mer

Bekymret rekefisker gir oppdrett skylda

Variasjoner over rekebestanden i Skagerak er likevel bare en del av bildet. Tidligere har Dagbladet omtalt hvordan rekefiskere langs kysten er bekymret og at de har rapportert om alarmerende funn av døde reker:

- Store områder er helt tomme. Her hvor vi fisker kan vi tråle over 19-20 felt og ende med en fangst på 20 kilo. På et annet tokt på fem timer fikk vi sju skarve reker, fortalte rekefisker Tor Inge Larsen til Dagbladet i fjor sommer.

IKKE OPTIMIST: Rekefisker Tor Inge Larsen er bekymret for rekefiskets framtid. Han mener oppdrettsnæringa må ta skylden for sviktende bestander.
IKKE OPTIMIST: Rekefisker Tor Inge Larsen er bekymret for rekefiskets framtid. Han mener oppdrettsnæringa må ta skylden for sviktende bestander. Vis mer

- Det er ikke bedre fiske i år. Vi får fortsatt litt utenfor Vega, og det er fordi det ikke er kommet noe oppdrettsanlegg her ennå. Men, det varer nok ikke lenge. Det blir færre og færre steder uten anlegg - og dermed færre steder hvor man kan fiske reker, sier Larsen til Dagbladet.

Rekefiskeren er ikke i tvil om at rekedøden skyldtes oppdrettsnæringens bruk av kjemikalier mot lakselus. Stoffet er designet for å hindre at lakselusene danner skall, men har samme effekt på reker om de blir eksponert.

Det bekrefter Are Kvistad i Sjømat Norge, selv om han uttrykte seg tvilsom til at kjemikaliebruken i oppdrettsanleggene ville ha følger for lokale rekebestander:

- En ting er at man kan påvise sammenhengene mellom kjemikaliet og rekedød i et laboratorium, men det er ikke nødvendigvis de samme forholdene i havet hvor strømmer, lag av salt- og ferskvann samt temperaturer spiller en stor rolle, sa Kvistad den gang.

Mattilsynet jobber for tida med en ny forskrift om bruk av lakselusmidler. Forslaget er på høring og målet er å få en ny forskrift på plass i løpet av året.

Da MDGs Une Bastholm tidligere i år spurte fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) om bruk av lusegift, svarte han blant annet at «det foreligger f.eks. ingen dokumentasjon på at reduksjon i rekefangster kan tilbakeføres til behandling mot lakselus».

HER LEVER DE BLINDE REKENE: Forskningsgruppa bak studien sendte ned en robot med kraftig lys for å se hvordan rekene lever på 2300 meter ned i havet. Video: NASA Jet Propulsion Laboratory Vis mer

- Ikke godt å vite hvor det ender

Imens går prisene i været. Kristin Alnes ved Sjømat Norge er ikke overrasket over at prisene stiger akkurat nå:

- Det er stort sett tilbud og etterspørsel som regulerer prisnivået. Og det er på sommeren prisene topper seg her til lands, når mange vil kose seg med reker.

IKKE TILSTREKELIG: Redusert tilgang og høy etterspørsel gi høy pris, sier Kristin Alnes i Sjømat Norge. Foto: Sjømat Norge
IKKE TILSTREKELIG: Redusert tilgang og høy etterspørsel gi høy pris, sier Kristin Alnes i Sjømat Norge. Foto: Sjømat Norge Vis mer

- Tilførselen av reker fra Skagerak er redusert. Så med økt etterspørsel og mindre tilgang går prisene opp. De er allerede høyere enn i fjor og det er ikke godt å vite hvor det ender, men vi ser at betalingsviljen er temmelig høy, sier hun til Dagbladet.

- Tilgangen på frosne reker er derimot bedre enn på lenge. De frosne rekene i butikken kommer i all hovedsak fra Barentshavet, men det kommer også noe fra Grønland, legger Alnes til.

Reker som selges ferske er i all hovedsak fisket langs kysten, ettersom reker som fiskes lenger til havs ikke vil holde seg ferske lenge nok. De må derfor fryses.

Deler kvoten med EU

- Norge og EU har avtalt en totalkvote på reker i Nordsjøen og Skagerrak i 2019 som er betydelig mindre sammenliknet med i fjor, sier Andreas Haugstvedt i Fiskeridirektoratet.

- Dermed reduseres også de individuelle kvotene som tildeles rekefiskerne.

MINDRE KVOTER: Andreas Haugstvedt ved Havforskningsinstituttet sier at kvotene er betydelig lavere i år. Foto: Privat
MINDRE KVOTER: Andreas Haugstvedt ved Havforskningsinstituttet sier at kvotene er betydelig lavere i år. Foto: Privat Vis mer

- Når vi strammer inn kvotene er dette basert på råd fra forskere og Havforskningsinstituttets undersøkelser. Om de forteller om små bestander og årskull, justerer vi kvotene, forklarer Haugstvedt.

- Dersom vi ser at det er noen områder i havet hvor det kommer mange små reker til, kan vi stenge dem for fiske i inntil 14 dager. Slik kan vi beskytte rekene og sørge for at de blir store nok til å høstes på et seinere tidspunkt. Det benyttet vi oss av ved flere tilfeller i vinter, for eksempel, forteller Haugstvedt til Dagbladet.

Lovet god tilgang

På tross av meldinger om lite reker og lavere kvoter er alle de store kjedene optimistiske:

SKAL REKE: Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny er lovet god tilgang på reker hele sommeren. Foto: Meny
SKAL REKE: Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny er lovet god tilgang på reker hele sommeren. Foto: Meny Vis mer

- Vi har gode avtaler med flere leverandører og vi har blitt lovet god tilgang på ferske reker gjennom sommeren, sier Nina Horn Hynne i Meny til Dagbladet.

Hos supermarkedkjeden Meny varierer prisene fra region til region, da de har ulike leverandører og ulike reker.

Fredag ettermiddag kostet ferske reker 247 kroner kiloen på Meny.no. Frosne reker kostet 149 kroner per kilo.

- Vi har sikret oss ferske reker til sommeren, men fordi kvotene har gått ned i sør så kan vi oppleve ekstremt høye priser denne sommeren, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

- Coop kjøper ferske reker fra Skagerak og fra Varangerfjorden og sørover, sier Kristiansen.

Prisen per i dag er 299 kroner kiloen hos Coop, men denne kan altså stige utover sommeren.

På Kolonial selger de sine ferske reker til 278 kroner kiloen, men opplyser at de er utsolgt.

De færreste lavpriskjedene har ferske reker i basissortimentet, så her vil det være store lokale variasjoner.

Hos Kiwi koster frosne reker i løsvekt 89,90 kroner per kilo tirsdag ettermiddag.

REKEMANGEL: Kommunikasjonssjef i Rema 1000 Fredrik Jahr, forteller at det kan skje at noen kan gå tomme for reker enkelte steder i korte perioder. Foto: Rema
REKEMANGEL: Kommunikasjonssjef i Rema 1000 Fredrik Jahr, forteller at det kan skje at noen kan gå tomme for reker enkelte steder i korte perioder. Foto: Rema Vis mer

- Vi har god tilgang på dypfryste reker og skalldyr hele sommeren. Blant bestselgerne våre er skalldyr i løsvekt. Her vil vi ha rikelig med varer, sier Frederik Jahr, kommunikasjonssjef i Rema 1000.

Denne uka selger Rema 1000 frosne reker i fem kilos esker med en kilopris på kroner 79,80, - viser er kjapp sjekk.

- Enkelt lokale leverandører i enkelte regioner vil kunne bli rammet av rekemangel i fjorden. Her vil vi supplere fra andre leverandører så godt som mulig. Inntil videre har vi nok varer i butikk, sier Jahr.

Vi gjør oppmerksom på at kjedene justerer prisene jevnlig, enkelte ganger fra time til time.