MED RIKTIG REGI: Blomkål, ost, krydder og urter er alt du trenger for å la den vakre, hvite buketten skinne litt ekstra på middagsbordet.
MED RIKTIG REGI: Blomkål, ost, krydder og urter er alt du trenger for å la den vakre, hvite buketten skinne litt ekstra på middagsbordet.Vis mer

Oppskrifter med blomkål:

Rekk opp hånda den som elsker blomkål

Blomkål kan spille hovedrollen i et måltid du kan komme til å elske. 

Når man ser på en blomkål, er den ren perfeksjon. En komplisert fraktal, en uutsprungen blomst.

Nå på høsten er selv de helt vanlige blomkålene, i helt vanlige butikker, så vakre at jeg kan finne på å stoppe opp midt ved den ellers uspennende grønnsakdisken i lokalbutikken, bare for å beundre dem.

Kokt og uspennende

Men straks du tilbereder dem … ja, da forsvinner en hel del av sjarmen.

Kokt blomkål er like lite spennende som kokt brokkoli, men uten den friske grønnfargen.

Helt siden menneskene fant ut en måte å framstille en kålplante med et så usannsynlig utseende som blomkålen, har de slitt med hva de skal gjøre med den.

Den er helt ok, hvis det ikke er for mye av den. Blomkål kan være god i en salat, hvis det er en «salat», en sånn med mye majones, som trenger litt krønsj.

I hovedrollen: blomkål

Det er akseptabelt tilbehør, som forholder seg lydig til det gammeldagse systemet hvor kjøtt var belønning og grønnsak var straff.

Blomkål kan være middag, hvis den er godt pakket inn i hvit saus, smeltet ost og bacon. Men i seg selv?

Ja, det også. Den har det i seg å spille hovedrollen, hvis du bare gir den riktig regi. Og det er det jeg gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stek hardt, krydre hardt

Dette er omtrent så fancy som du kan få en blomkål: Skjær to (eller flere) skiver fra midten av blomkålen, så du får det vakre omrisset av den. Og stek i panna. Hardt.

Jeg liker å krydre hardt også, med mildt karripulver, knallsterkt tandoorikrydder, eller masse urter.

Den stekte blomkålen får en dyp, rik, nesten kjøttaktig smak.

Resten av blomkålen koker jeg i melk. Når blomkålen er myk, er det bare å kjøre den til en myk puré. Jeg har oppi litt ost også – gjerne en kremet camembert, eller aller helst en kritthvit saint marcellin.

Og slik blir blomkålen en middag i seg selv, et kålmåltid det er mulig å elske.