Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Smugling og beslag på grensa:

Rekordbeslag av øl: - Ante ikke no'

Østeuropeer tatt med 15.000 liter øl.

ÅRETS STØRSTE: Tollere i Trøndelag beslagla 15.444 liter øl i mai. Sjåføren har erkjent dokumentfalsk, men sier han ikke ante hva han hadde i lastebilen. Foto: Tolletaten
ÅRETS STØRSTE: Tollere i Trøndelag beslagla 15.444 liter øl i mai. Sjåføren har erkjent dokumentfalsk, men sier han ikke ante hva han hadde i lastebilen. Foto: Tolletaten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grytidlig på morgenen mandag sjette mai, passerte en lastebil grensa fra Sverige til Norge ved Vauldalen i Trøndelag.

Så tidlig var det da lastebilen passerte tollstasjonen at den ikke hadde åpnet ennå, men årvåkne tollere fikk med seg passeringen og besluttet at de ønsket å ta lastebilen nærmere i øyesyn, forteller Unni Tronsmed, seksjonssjef i Tolletaten.

Lastebilen ble stoppet noen kilometer vest for tollstedet på riksvei 31, helt uten dramatikk. Men, da sjåføren ble bedt om å åpne bakluka, gjorde tollerne årets største beslag.

- Vi ble møtt av paller innpakket i svart plast, som skjulte paller på paller med øl. Ved opptelling viste det seg at det var 18 paller, hele 15.444 liter øl.

Dette tilsvarer en samlet avgiftsunndragelse på 925.000 kroner.

- Det er snakk om store beløp her, og det er klart det er mye å tjene for kriminelle aktører.

Ante ikke hva som var i lasten

Det var ikke bare tollerne som fikk seg en overraskelse den dagen, skal vi tro den siktede sjåføren. Han hevder fortsatt at han ikke aner hva han fraktet over grensa.

ANTE IKKENO: Det var ikke bare tollerne som ble overrasket av det store beslaget, skal vi tro den varetektfengslede sjåføren. Foto: Tolletaten
ANTE IKKENO: Det var ikke bare tollerne som ble overrasket av det store beslaget, skal vi tro den varetektfengslede sjåføren. Foto: Tolletaten Vis mer

I tillegg til det rekordstore ølbeslaget viste det seg at bilen kjørte med falske norske skilter. Dette forholdet skal sjåføren ha vært klar over, forteller Tronsmed.

Tollerne kontaktet politiet på Røros som tok hånd om den mistenkte sjåføren.

Han er nå siktet for dokumentfalsk, og skal ha erkjent straffeskyld.

Varetektperioden går ut i dag, 4. juni.

Trygve Angen - politifullmektig ved Trøndelag Politidistrikt sier til Adressa at han ikke ønsker å kommentere eventuelle spor til bakmenn eller nettverk av hensyn til videre etterforskning.

- Han er siktet for å ha smuglet cirka 15 000 liter øl. Det er det hittil største beslaget av alkohol i Norge i år. Politiet ser alvorlig på saken, ettersom smugling i så stor skala skader de aktørene i næringslivet som driver skikkelig. Det innebærer også at staten mister inntekter, som kunne ha gått til finansiering av gode formål, skriver politifullmektig Trygve Angen ved Trøndelag politidistrikt i en e-post til Adresseavisen.

Drikken destruert

Det blir heller ikke århundrets fuktigste sommerfest for tollerne i Trøndelag. Hele partiet er allerede sendt til destruksjon.

- Vi har ikke lagringsplass for så store volum, så det gjør vi fort, sier Tronsmed.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!