Ny rapport om matforgiftninger

Rekordmange matforgiftet av E.coli i Norge: - Altfor mange gjør gaffel-tabben, advarer helsetopp

- Skal du grille denne uka, så er det to ting det er lurt å tenke på.

HYGIENE AVGJØRENDE: - Bakteriene smitter veldig lett. Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt på grillen, må du bruke en annen til å ta den av. Dette gjelder all type bestikk, oppfordrer Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Dagbladet og NTB Scanpix.
HYGIENE AVGJØRENDE: - Bakteriene smitter veldig lett. Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt på grillen, må du bruke en annen til å ta den av. Dette gjelder all type bestikk, oppfordrer Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Dagbladet og NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): I dag legger Folkehelseinstituttet ut sin rykende ferske rapport om det norske folks opplevelser med matforgiftninger i fjor (mat- og vannbårne infeksjoner.) Etter at antallet gradvis har økt jevnt de siste 10-15 årene, ble 239 nordmenn i 2016 rammet av infeksjon med den alvorligste varianten av E.coli - nemlig EHEC (enterohemoragisk Escherichia coli). Økningen er betydelig fra 2014 (151) og 2015 (221). Enkelte av infeksjonene kan gi alvorlig sykdom, av og til dødsfall, særlig hos barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.

Dette er dystre rekordtall, medgir avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold overfor Dagbladet:

- Vi har aldri tidligere registrert noen høyere tall enn nå i vårt overvåkingssystem. At så mange i fjor fikk den den alvorligste varianten av E.coli infeksjon (EHEC), er beklagelig, sier Line Vold til Dagbladet.

-Store variasjoner

Samtidig er hun opptatt av å understreke at denne infeksjonen gir sykdom av svært varierende alvorlighetsgrad:

- Noen får kanskje ikke symptomer i det hele tatt, noen får ukomplisert diaré og andre kan få alvorlig massiv blodig diaré. I 10-15 prosent av tilfellene, særlig hos barn, eldre og immunsupprimerte, kan infeksjonen medføre nyresvikt. Dødeligheten hos barn er et sted mellom 5-10 prosent. Hos eldre i sykehjem er utbrudd med EHEC assosiert med høy dødelighet, delvis uavhengig av infeksjonen. På folkehelseinstituttet undersøkes alle EHEC bakterier med hensyn på hvor aggressive de er – altså i hvor stor grad de er kapable til å produsere giftstoff som kan gi nyresvikt. Resultatene brukes til å gi tilpassede råd om smitteverntiltak for å sikre at ikke flere smittes med bakterien.

- Pass på når du griller

- Det som går igjen fra tidligere år, er at sommermånedene er en høysesong for matforgiftning, enten det er E.coli- eller Campylobacter som er den vanligste årsaken til diaresykdommer.

Det er bra at mange nå vet at man ikke skal ha rått og grillet kjøtt på samme tallerken, men for mange glemmer seg ved at de bruker en gaffel når de legger på rått kjøtt på grillen, og så bruker den samme gaffelen når de tar de stekte kotelettene av. Da er plutselig kjøttet blitt reforurenset med bakteriene, advarer Line Vold.

PASS PÅ: - Ikke bruk den samme gaffelen på rått- og stekt kjøtt, oppfordrer Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Sigurd Fandango/ Dagbladet
PASS PÅ: - Ikke bruk den samme gaffelen på rått- og stekt kjøtt, oppfordrer Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Sigurd Fandango/ Dagbladet Vis mer

Gaffelknepet er nyttig mot alle slags bakterier. Generelt oppfordrer hun alle til å gjennomsteke maten de skal tilberede, likeså alltid å være opptatt av god håndhygiene. Har du tenkt deg en tur i fjellet i sommer, så vær føre var rundt drikkekildene:

- Vi opplever at enkelte blir smittet via drikkevannet de finner ute i naturen. Dyr gjør fra seg hist og pist, og vi har derfor ingen garanti mot smitte noe sted, sier hun.

Avdelingsdirektøren ved Folkehelseinstituttet beroliger også med at at de aller fleste matforgiftninger går over helt av seg selv, men med E.coli er særlig barn under fem år og eldre mennesker i faresonen.

Unngå smitte på sydenturen

-E.colibakteriene finnes naturlig i tarmen til dyr og mennesker. Stort sett er det snille bakterier, men noen av typene kan føre til alvorlig sykdom. Varianten EHEC kan gi nyresvikt hos barn og kan finnes i tarmen hos drøvtyggere som kyr og sauer. Disse bakteriene kan derfor finnes i mat forurenset av tarminnhold fra drøvtyggere. Maten kan også være forurenset med andre bakterier som smitter via mat, og smitte av noen bakterier er vanligere på turer til fjernere himmelstrøk enn her hjemme.

Den nye rapporten vår viser at en rekke av oss opplever å bli syke på utenlandsturer. Vær litt kritisk til hva og hvor du spiser - og sørg for at mat som skal serveres varm er nettopp det – rykende varm ved servering. De aller fleste sykdomsfremkallende smittestoff vil dø av varmebehandlingen, sier hun.

Generelt er det ganske godt hold i rådet «stek det, kok det, skrell det eller glem det» når det gjelder å unngå matsmitte på utenlandstur. I tillegg bør man drikke flaskevann og unngå isbiter dersom man oppholder seg i land hvor vannkvaliteten i springen kan være dårlig.

- Hva er hovedårsaken til at E.coli nå har nådd en ny topp her hjemme?

- Vi har i mange år opplevd at denne sykdommen har vært betydelig underdiagnostisert her i Norge, men både fastleger og helsevesenet generelt er nå langt bedre rustet til å avdekke både E.coli og andre parasitter og virus mye tidligere. Innføring av nye laboratoriemetoder gjør at når en pasientprøve blir sendt inn for undersøkelse, sjekker flere og flere laboratoriet automatisk et bredt spektrum av smittestoff samtidig Det er jo slik at den som leter den finner, og ettersom flere nå testes for E.coli infeksjoner, blir flere avdekket, forteller avdelingsdirektør Line Vold.

E. coli kan forårsake store og alvorlige utbrudd. Det mest kjente utbruddet i Norge skjedde i 2006, da minst 17 personer ble syke etter å ha spist morrpølse laget av infisert sauekjøtt. Ti av de syke fikk alvorlig nyresvikt (hemolytisk-uremisk syndrom; HUS), og ett barn døde (Schimmer, 2008).

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitet i Tromsø (UiT) omtaler det som en risikosport å spise rått kjøtt på restauranten, dersom du i ferien befinner deg i et land utenfor Europa eller USA.

Advarer mot «blodig biff»

- Det som måtte finnes av bakterier på overflaten, dør normalt når du steker kjøttet, men sykdomsfremkallende bakterier fra syke dyr som finnes inne i kjøttet, dør ikke alltid om kjøttet er stekt som "blodig biff"inne i bakterier sier Olsvik til Dagbladet.

Den anerkjente professoren har jobbet med de enterohaemoragiske E.coli-problematikk (EHEC) i en årrekke , og var også med i forskningsarbeidet i USA etter den såkalte "hamburger-E.colien" som en ble kjent med første gang i 1982-1983. I 1993 ble hamburgerkjeden Jack in the Box rammet- og hvor fire små barn døde som følge av matforgiftning.

EKSPERT: Professor Ørjan Olsvik har stor kunnskap om E.coli. Foto: Privat
EKSPERT: Professor Ørjan Olsvik har stor kunnskap om E.coli. Foto: Privat Vis mer

- Data fra disse utbruddene viser at en kunne bli syk etter å ha fått i seg så lite som noen få EHEC. Med andre ord svært smittsomt. Til eksempel må en få i seg mer enn 1 million kolerabakterier for å bli syk, forklarer professor Ørjan Olsen.

- Hva er dine beste råd til nordmenn som nå skal på utenlandsferie?

- Skal du ha salat, så vær særlig obs på hvordan hygienen på restauranten du skal spise på - og ha gjerne oppe i litt eddik hvis du kan! Kjøtt bør være godt stekt. Jeg ber alltid om kullsyreholdig vann, for boblene dreper de fleste tarmbakterier. Det er også viktig at det er en ny flaske som åpnes ved bordet, slik at den ikke er fra en potensiell, infisert dispenser, anbefaler Olsen.

Flere infeksjonstyper

Folkehelseinstituttets omfattende rapport tar for seg alle de store infeksjonene som overføres med mat og vann i Norge. Tallene viser nedgang i Salmonella-smitte fra utlandet - noe som skyldes tiltak i fjørfenæringen ute i Europa.

I Norge er vi i den heldige situasjonen at vi ikke har salmonella i våre husdyr. Campylobacter er den infeksjonen som oftes blir meldt, og er en bakterie som kan gi diaresykdom hos mennesker - blant annet ved at man drikker ikke-desinfisert drikkevann.

Personer som er gravide eller har nedsatt immunforsvar løper en stor risiko dersom de blir rammet av listeriose.

I løpet av de siste ti årene er følgende dødsfall innrapportert som følge av matforgiftning:

EHEC (E.coli): 1.
Salmonella: 12.
Campylobacter: 1.
Listeria: 36.