Ny rapport om matforgiftninger

Rekordmange matforgiftet av E.coli i Norge: - Altfor mange gjør gaffel-tabben, advarer helsetopp

- Skal du grille denne uka, så er det to ting det er lurt å tenke på.

HYGIENE AVGJØRENDE: - Bakteriene smitter veldig lett. Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt på grillen, må du bruke en annen til å ta den av. Dette gjelder all type bestikk, oppfordrer Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Dagbladet og NTB Scanpix.
HYGIENE AVGJØRENDE: - Bakteriene smitter veldig lett. Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt på grillen, må du bruke en annen til å ta den av. Dette gjelder all type bestikk, oppfordrer Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Dagbladet og NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag legger Folkehelseinstituttet ut sin rykende ferske rapport om det norske folks opplevelser med matforgiftninger i fjor (mat- og vannbårne infeksjoner.) Etter at antallet gradvis har økt jevnt de siste 10-15 årene, ble 239 nordmenn i 2016 rammet av infeksjon med den alvorligste varianten av E.coli - nemlig EHEC (enterohemoragisk Escherichia coli). Økningen er betydelig fra 2014 (151) og 2015 (221). Enkelte av infeksjonene kan gi alvorlig sykdom, av og til dødsfall, særlig hos barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.

Dette er dystre rekordtall, medgir avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold overfor Dagbladet:

- Vi har aldri tidligere registrert noen høyere tall enn nå i vårt overvåkingssystem. At så mange i fjor fikk den den alvorligste varianten av E.coli infeksjon (EHEC), er beklagelig, sier Line Vold til Dagbladet.

-Store variasjoner

Samtidig er hun opptatt av å understreke at denne infeksjonen gir sykdom av svært varierende alvorlighetsgrad:

- Noen får kanskje ikke symptomer i det hele tatt, noen får ukomplisert diaré og andre kan få alvorlig massiv blodig diaré. I 10-15 prosent av tilfellene, særlig hos barn, eldre og immunsupprimerte, kan infeksjonen medføre nyresvikt. Dødeligheten hos barn er et sted mellom 5-10 prosent. Hos eldre i sykehjem er utbrudd med EHEC assosiert med høy dødelighet, delvis uavhengig av infeksjonen. På folkehelseinstituttet undersøkes alle EHEC bakterier med hensyn på hvor aggressive de er – altså i hvor stor grad de er kapable til å produsere giftstoff som kan gi nyresvikt. Resultatene brukes til å gi tilpassede råd om smitteverntiltak for å sikre at ikke flere smittes med bakterien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer