Genmodifiserte matvarer:

Rema 1000 brøt loven: Solgte genmodifisert mel

Mattilsynet finner jevnlig genmodifisert maismel i Norske butikker. Nå sist som en del av Rema 1000s nysatsing på eksotiske produkter.

GENETISK MODIFISERT: To typer genetisk modifisert maismel avsløres jevnlig i norske matbutikker; P.A.N og TRS. Feilen er lett å oppdage, da de er merket for det europeiske markedet. Foto: Mattilsynet
GENETISK MODIFISERT: To typer genetisk modifisert maismel avsløres jevnlig i norske matbutikker; P.A.N og TRS. Feilen er lett å oppdage, da de er merket for det europeiske markedet. Foto: MattilsynetVis mer

Mattilsynet finner jevnlig ulovlig genmodifisert maismel ved tilsyn i frittstående dagligvarebutikker. Det er spesielt to produkter som går igjen: «P.A.N. Maize Flour» og «TRS White Maize Meal».Det er kun ved sjeldne anledninger Mattilsynet har funnet GM-mel i samme butikk flere ganger, men om vi ser bort ifra en kjedebutikk, er én spesiell butikktype en gjenganger: uavhengige butikker, gjerne grønnsakbutikker med mye importvarer.

MERKET: Det er lett å se om melet er laget av genmanipulert mais, da begge maismelene er er merket for det europeiske markedet. Foto: Mattilsynet
MERKET: Det er lett å se om melet er laget av genmanipulert mais, da begge maismelene er er merket for det europeiske markedet. Foto: Mattilsynet Vis mer

I mai mottok tilsynet en bekymringsmelding om at sistnevnte var til salgs i enkelte Rema 1000-butikker i Oslo-området.

- Ifølge Rema 1000 Kalbakken, der produktet opprinnelig ble funnet etter en bekymringsmelding fra publikum, var nevnte produkt en del av Rema 1000s nysatsing på eksotiske produkter, med prøvesalg i 16 butikker i Oslo, sier Inga Torp Nielsen til Dagbladet.

ØNSKER TIPS: Inga Torp Nielsen i Mattilsynet ber forbrukere melde fra om de ser genmodifiserte produkter i butikk. Foto: Mattilsynet
ØNSKER TIPS: Inga Torp Nielsen i Mattilsynet ber forbrukere melde fra om de ser genmodifiserte produkter i butikk. Foto: Mattilsynet Vis mer

Torp Nielsen er spesialinspektør i Mattilsynet, og koordinator for tilsyn med genmodifisering.

Nå ber hun forbrukere være oppmerksomme.

- Maismel er et populært produkt, og ulike genmodifiserte varianter kommer stadig tilbake på markedet tross tilbaketrekkingsvedtak mot en rekke importører de seinere åra.

Mattilsynet fattet vedtak tirsdag 11. juni om tilbaketrekking av maismelet hos importøren.

- Varen det er snakk om er ikke lenger i salg i noen av butikkene våre. Da vi ble gjort oppmerksom på at varen ikke var i tråd med avtalen med leverandøren trakk vi produktet umiddelbart, sier Frederik Jahr, kommunikasjonssjef i Rema 1000, til Dagbladet.

Rema 1000 sluttet å selge det aktuelle maismelet 3. mai.

Ikke farlig, bare ulovlig

Genmodifisert mat må være godkjent før den kan omsettes i Norge. Ingen matvarer er godkjent per i dag. Dette vil si at det er ulovlig å importere og selge slike varer.

Det genmodifiserte maismelet som Mattilsynet har avdekket er mest sannsynlig merket for EU-markedet, der en rekke genmodifiserte maisvarianter er godkjent til bruk i mat og fôr etter grundige helserisikovurderinger.

- Butikkene får omsetningsforbud og importørene pålegges å trekke dem tilbake. Om forbrukere har kjøpt melet, er det ingen fare forbundet med å spise, sier Torp Nielsen.

Dersom du likevel ikke ønsker å spise dem, bør du returnere dem til butikken der de er kjøpt, er rådet fra Torp Nielsen. Du bør gjøre butikken oppmerksom på problemet, og melde fra til Mattilsynet.

Uoversiktlig bransje

Mattilsynet har ikke hatt et konkret tilsynsprosjekt for å avdekke salg av genmodifisert mat i Norge, men har funnet slike matvarer som en del av sitt ordinære tilsyn med bransjen.

- Vi har også et årlig prøvetakingsprogram hvor vi prøvetar et representativt utvalg produkter på markedet. Vi har stabilt lave antall funn av ulovlige produkter, mellom to og sju funn i året, sier Torp Nielsen.

Det er kun ved sjeldne anledninger Mattilsynet har funnet GMO-mel i samme butikk flere ganger, men om vi ser bort ifra en kjedebutikk, er det én spesiell butikktype som ofte synder: uavhengige butikker, gjerne grønnsakbutikker med mye importvarer.

- Det er butikkenes ansvar å sjekke, og vi ser at mange ikke har gode nok kontrollrutiner. Vi ser også at flere av disse oppgir at de har kjøpt opp konkursbo eller handlet fra tilfeldig forbipasserende selgere.

Mattilsynet tar også jevnlig prøver hos importørene som leverer til butikker, både fysiske butikker og ulike nettbutikker.

- Det er like ofte funn hos importører til ulike smale nettbutikker.

I tillegg er mange av importørene av eksotiske næringsmidler såpass små at de mangler den kompetansen som trengs på alle områdene de bør dekke, ifølge Torp Nielsen.

- Er det for enkelt å få lov til å importere matvarer?

- Hva skal man si. Det er ikke noe kompetansekrav i regelverket i dag. Det gjør at hvem som helst kan registrere seg som næringsmiddelvirksomhet, inkludert importør. Man har et selvstendig ansvar for å sette seg inn i regelverket, og ikke mange nok er flinke til dette.

Godteri og dyrefôr

Det er ikke bare genmodifisert maismel som har sluppet gjennom systemet. Mattilsynet har også funnet andre GM-merkede produkter i butikk.

Særlig to andre produktgrupper peker seg ut: GM-merkede godteri og sjokolade fra USA, og GM-merket selskapsdyr- og hestefôr fra EU.

- Forbrukere kan gjerne bli kjent med at ikke alle importører har så gode rutiner som de burde, og at de derfor kan se etter GM-merking når de kjøper importert godteri og dyrefôr og gi beskjed til både butikken og Mattilsynet hvis produktet er merket med «genetically modified soya, maize and sugar beet», «GM ingredients», «producerad med genteknikk» eller lignende, sier Torp Nielsen.