SMAKSTEST: Vi har smakt oss gjennom de groveste rundstykkene i frysedisken - se hvilke som smaker best. 
SMAKSTEST: Vi har smakt oss gjennom de groveste rundstykkene i frysedisken - se hvilke som smaker best. Vis mer

Smakstest av halvstekte grove rundstykker

Rema 1000-rundstykker best i test

Vi har smakt oss gjennom de grove rundstykkene i frysedisken så du slipper. 

Det perfekte rundstykket har sprø og tynn skorpe, og er mykt og saftig inni, skal vi tro vårt testpanel, Frida Magnussen og Pål Røstvang.

Tynn skorpe, fordi for tjukke, sprø skorper skraper opp ganen. Det samme gjelder enkelte frøtyper, som blir så harde, at man ikke orker å spise mer enn ett rundstykke, eller må snu rundstykket opp ned om man spiser det som en sandwich.

- Så er det åpent på resten, det er bare å imponere, sier Pål Røstvang.

TESTPANELET: Frida Magnussen, konditorlærling på Hotell Bristol, og Pål Røstvang, salg og produktutvikling for næringsmiddelprodusenten Alimenta. 
TESTPANELET: Frida Magnussen, konditorlærling på Hotell Bristol, og Pål Røstvang, salg og produktutvikling for næringsmiddelprodusenten Alimenta.  Vis mer

Frida Magnussen håper på rundstykker som gir den hjemmebakte følelsen, og ikke minst rundstykker med karakter.

Lite salt, lite smak

Karakter var det dessverre ikke så mye av. Sett under ett var testpanelet litt skuffet over smaken, som gjennomgående er litt tam.

En årsak kan være at saltinnholdet er lavt.

God for hjertet, og for søvnen, skal vi tro japanske forskere, og godt for deg: For er du blant dem som burde kutte litt på saltet, kan du spise litt saltere pålegg med god samvittighet.

- Flere av disse rundstykkene skriker på godt saltet smør, skal vi tro testpanelet.

Helsemyndighetene vil nok juble når de ser saltinnholdet i rundstykkene som stort sett ligger under ett gram salt per 100 gram.

Kun Eldorados rundstykker hadde over ett gram salt per 100 gram. Det hjalp imidlertid ikke, da disse skåret dårligst på smak. Det hjelper ikke med smaksforsterker, om det ikke er en god smak å forsterke.

Slik testet vi

Testen er gjennomført som en blindtest, og vi har fått hjelp av Frida Magnussen og Pål Røstvang til å smake oss igjennom alle rundstykkene.

Her har vi testet rundstykker med tre eller fire i grovhet på brødskalaen.

Rundstykkene er tilberedt etter instruksjonen på pakken, og er vurdert utifra utseende, duft, konsistens og smak.

Rundstykkene er kjøpt inn uke 16, i butikker i Oslo.

Fullkorn rundstykker familiepakning

Rema 1000-rundstykker best i test

NorgesGruppen / Eldorado
25,50 kroner for 10 stk på Meny

Produsenten sier: Eldorado Fullkornrundstykker har en grovhet på 57%, og er et sunt og godt alternativ for hele familien.

Rundstykkene ser ut som små, stutte baguetter, med lett sammalt mel. Det dufter gjær og nystekt brød. Skorpen er tynn, men kunne vært sprøere, og rundstykkene er myke inni.

Panelet mener: Her mangler det litt smak, det blir rett og slett litt tamt. Det virker også som om det er en B-sortering av mel, at de har brukt skall og akse.

Steinovnsbakte Ekstra Grove Briks

Rema 1000-rundstykker best i test

French Bakery for Rema 1000
38,90 kroner for 10 stk på Rema 1000

Produsenten sier: Saftige briks toppet med havregryn, ekstra sprø og god skorpe.

Tydelig grove, firkantete briks med solsikkefrø, havregryn og linfrø, som dessverre ikke sitter så godt på. Skorpen er sprø, men noe tykk. De både dufter, og smaker lett av malt.

Panelet mener: De er blant de mørkeste i testen, og dette er tydelig fullkornsrundstykker! Det lukter og smaker litt uferdig, selv om de er ferdig stekt.

Vita hjertego' Ekstra Grove

Rema 1000-rundstykker best i test

Mills
35,90 kroner for 6 stk på Meny

Produsenten sier: Høyt kostfiberinnhold, lavt innhold av mettet fett

Grove rektangulære rundstykker, toppet med linfrø, havre og kli, som ser både tiltalende og sunne ut. Skorpen er sprø, men noe tykk, og det drysser frø og kli over alt.

Panelet mener: Disse mangler smak, spesielt i forhold til forventningene vi fikk. De ser nemlig veldig gode ut! Vi forventet både smak og sødme som ikke var der. Det er greit, men litt kjedelig.

Favoritt-rundstykker

Rema 1000-rundstykker best i test

Aryzta bakeries for Rema 1000
21,50 kroner for 9 stk på Rema 1000

Testens billigste rundstykker

Små, grove minibaguetter som fremstår hakket grovere enn Eldorados. Skorpen er litt for sprø, innsiden litt for myk, på grensen til deigete. De har linfrø både inni og utenpå,

Panalet mener: Dette smaker lite, vi får følelsen av å spise korn, mer enn å spise et rundstykke. Det er ikke veldig spennende, men helt greit.

Havrestykker

Rema 1000-rundstykker best i test

Läntmannen / Hatting
39,90 kroner for 7 stykker på Meny

Produsenten sier: Naturlige råvarer.

Rektangulære, litt anonyme rundstykker, med havrefrø på toppen, som både dufter og smaker klart av havre. De er saftige inni, og har helt grei, sprø skorpe.

Panelet mener: Her har vi en klar karakter av havre, men de kunne godt gjort mer av seg, det blir litt tamt.

Bagerens udvalgte Stenovnsbakte gourmetstykker

Rema 1000-rundstykker best i test

Läntmannen / Hatting
37,90 kroner for 7 stk på Meny

Produsenten sier: Et uimotståelig deilig rundstykke toppet på begge sider med valmuefrø på toppen og solsikkekjerner i bunnen.

Luftige, firkantete rundstykker med frø både på topp og i bunn. De dufter frisk gjærbakst og smaker godt - spesielt bunnen! Valmuefrøene på toppen av en sprø skorpe kan nok bli litt hardt for ganen.

Panelet mener: Her kommer man til å sloss over topp og bunn! Fritt for bunn - solsikkekjernene gir en nøtteaktig sødme som er god. Kunne vært enda saftigere, men en sterk firer.

Økologiske fullkornsstykker med chia

Rema 1000-rundstykker best i test

Stadtbäckerei Kühl for Coop/Änglamark
32,50 kroner for 6 stk på Coop Mega

Produsenten sier: 3 på brødskalaen - men det er kun 42 prosent fullkorn (altså burde det være 2?)

Blant de lysere rundstykkene i testen. De er firkantete og toppet med havre og chiafrø.

Panelet mener: Sprø skorpe, myk og saftig inni. Skulle gjerne sett litt mer korn i eller oppå, men dette er godt.

Bagerens Udvalgte Veggen fullkorn

Rema 1000-rundstykker best i test

Läntmannen / Hatting
51,90 kroner for 7 stk på Meny

Testens dyreste rundstykker

Produsenten sier: Deilige, grove rundstykker toppet med linfrø, sesmfrø og valmuefrø

Disse rundstykkene har et helt eget uttrykk, ruterformete med dype kryss i, toppet med frø. De er høye og luftige, myke og saftige inni, men kunne godt hatt litt sprøere skorpe.

Panelet mener: Disse overrasker positivt - de kan se litt kompakte ut, men er luftige og fine. De har fin karakter og smaker godt.

Steinovnsbakte solsikkebriks

Rema 1000-rundstykker best i test

French Bakery for Rema 1000
38,90 kroner for 8 stk på Rema 1000

Produsenten sier: Saftige briks, toppet med solsikkefrø, ekstra sprø og god skorpe

Ruterformete rundstykker med solsikkefrø på toppen - som sitter godt på. De har fin farge, og tydelig duft og smak.

Panelet mener: Endelig et rundstykke der smaken virkelig følger opp duften. Herlig også med frø som sitter godt fast, og ikke minst er solsikkefrø ganevennlige.

En sterk femmer - best i test.

Merke Navn Brødskala Pris Antall Stk-pris Terning
EldoradoFullkorn rundstykker familiepakning325,50102,552
Rema 1000Steinovnsbakte ekstra grove briks438,90103,893
Vita hjertego'Ekstra Grove435,9065,983
Rema 1000Favoritt-rundstykker321,5092,433
Hatting Bagerens udvalgteStenovnsbakte gourmetstykker337,9075,414
HattingHavrestykker339,9075,74
ÄnglamarkØkologiske fullkornsstykker med chia332,5065,415
Hatting Bagerens udvalgteVeggen fullkorn351,9077,415
Rema 1000Steinovnsbakte solsikkebriks338,9084,865

Les også: