Plastemballasje

Remas skandalekrabbe til halv pris

- Viser at de virkelig tar ansvar, sier miljøaktivist Mette Nygård Havre.

PÅ TILBUD: Rema 1000 selger ut de utskjelte plastskallene med krabbekjøtt til halv pris, i påvente av en ny og mer miljøvennlig innpakking. Foto: Elisabeth Dalseg
PÅ TILBUD: Rema 1000 selger ut de utskjelte plastskallene med krabbekjøtt til halv pris, i påvente av en ny og mer miljøvennlig innpakking. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Tidligere denne uka kunne norske forbrukere sjokkert se at Rema 1000 solgte plukket krabbekjøtt i krabbeskall - laget av plast.

Rema 1000 hørte på kritikken, snudde seg raskt rundt, og annonserte at denne emballasjen skulle de fase ut.

Nå sluttselges produktet - til halv pris.

- Kunden er vår øverste sjef, og da vi så hvilke reaksjoner vi fikk her, var valget enkelt. Vi faser ut dette produktet og selger det vi har igjen til halv pris for å slippe unødvendig matsvinn, så fortsetter vi med krabbeprodukter i naturlige skjell, sier Jon Nilssen, kategorisjef for fisk og sjømat i Rema 1000 i en e-post til Dagbladet.

Mette Nygård Havre, kvinnen bak Spis opp maten, roser Rema 1000 for oppfølgingen.

- Jeg tok tidlig kontakt med Rema 1000 og har hatt en løpende dialog med dem. Når de nå tok tak i det, var det fordi forbrukerne ga tydelig beskjed at dette vil de ikke ha.

I går kveld la hun ut et bilde på Instagram av at krabbene nå selges til halv pris. I løpet av få timer hadde flere tusen likt, delt eller kommentert innlegget.

- Det at de nå sluttselger produktet viser at de virkelig tar ansvar.

- Dette må være tull!

Nygård Havre synes det er fantastisk å se det voksende miljø- og bærekraftsengasjementet. Ikke bare i denne saken, men generelt. Hun får ofte tips fra følgere, og det var også de som gjorde henne oppmerksomme på krabbeskallene.

SPISOPPMATEN: Mette Nygård Havre har gjort levebrød av sitt engasjement for matsvinn. Foto: Christin Eide
SPISOPPMATEN: Mette Nygård Havre har gjort levebrød av sitt engasjement for matsvinn. Foto: Christin Eide Vis mer

- Jeg ble overrasket da jeg så det, og min første tanke var: Dette må være tull. Det er nesten ikke mulig, det kan ikke være sant, sier Havre.

- Jeg får tilsendt tips om mye - og må passe på at jeg ikke går ut og kritiserer noen uten at det er berettiget - og ble faktisk ganske sjokkert da jeg fikk bekreftet at dette selges i butikkene i 2019.

Mette Nygård Havre startet Facebook-siden Spis opp maten tilbake i 2016, da hun gjennom jobben i avfallsbransjen så hvor vanvittig store mengder av mat som ble kastet. Facebook-siden fikk snart følge av en Instagramkonto, og på kort tid fikk hun så mange følgere - og oppdrag - at hun nå jobber med prosjektet på heltid.

Hun holder foredrag for bedrifter og forbrukere.

- Jeg var også inne og bidro til å få endret datomerking fra best før - til ikke dårlig etter.

ENORME MENGDER: Årlig havner rundt 600 000 tonn «spøkelsesnett» i havene. Ifølge FN blir 380 000 marine pattedyr drept hvert år, som følge at de vikles inn og blir fanget i fiskenettene. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

I tillegg til matsvinn har emballasje og unødvendig plast blitt en viktig del av arbeidet.

- Det er altfor mye plast! Noe mat trenger det for ikke å bli kastet, men det er så utrolig mye unødvendig - og da bruker jeg kanalene mine til å si ifra.

Roser bransjen

Selv om det ofte er mye å gå på, roser Nygård Havre bransjen for å ta tak i bærekraftsproblematikken. De har en strategi på å kutte matsvinn og plast, men det er tydelig at de fortsatt trenger forbrukere til å passe på.

- Her jobbes det knallhardt. Da er det synd at sånt som dette kommer og ødelegger.

Et annet eksempel på totalt unødvendig plasttilbehør hun trekker fram var et fingerbøl i plast som man kunne ha på fingeren når man spiste ostepop, slik at man ikke skulle få lukt på fingrene. Også dette skal nå være borte etter påtrykk fra forbrukerne.

- Sånne ting må de slutte å designe. Vi vil ikke ha det lenger!