UT MOT HAVET: Robinson og Fredag synes restaurant Festningen i Oslo har aldeles utsøkt beliggenhet og utsikt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN 
UT MOT HAVET: Robinson og Fredag synes restaurant Festningen i Oslo har aldeles utsøkt beliggenhet og utsikt. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Restaurant Festningen vinner fortsatt på beliggenhet

Maten er så som så. Utsikten derimot, passer perfekt til varme sommerkvelder.

- Er det nøyaktig det samme de byr på i år også?

Fredag hadde skummet gjennom menyen og mente at her var det mye som var likt fra forrige besøk. Det gikk for øvrig bra den gangen, stedet fikk fire stjerner – og ble berømmet for sin fantastiske beliggenhet. Nå flyttet Robinson blikket ned i menyen.

- Hm… Jo, det ser veldig likt ut. Og det er kanskje greit nok. Utsikten er i hvert fall like imponerende nå som sist, sa Robinson og lot blikket fly i en lang bue, fra Rådhuset, over Aker Brygge, Tjuvholmen og Nesodden for til slutt å lande landet til slutt på Hovedøya.

- Jo, aldeles utsøkt. Så får vi se om det er samsvar mellom utsikten og maten i år også.

Ubeskrivelig sommeridyll

Det er tre år siden det ble åpnet restaurant i den gamle fengselsbygningen på Akershus festning. Beliggenheten er fantastisk, også om vinteren, men å sitte og se utover fjorden og havna en sommerkveld, er nesten ubeskrivelig. Mange har oppdaget det, så skal du innta en matbit her, bør du være forutseende og stikke innom nettsida for å bestille bord i god tid. Spørsmålet du bør stille deg er om du egentlig trenger det. Altså spise her.

«- Vi får se om det er samsvar mellom utsikten og maten i år også.» Fredag

- Jeg vil absolutt anbefale «chefsmenyen», sa servitøren med stor overbevisning.

Siden verken fish and chips, burger, moules-frites eller skalldyrplatå fristet noe større, ble det slik: Capresesalat til forrett, etterfulgt av uer med nypoteter og entrecôte med frites, henholdsvis til Fredag og Robinson, og til slutt «dagens dessert» som var tiramisu med kaffe-is.

Festningen uteservering
Myntgata 9
Tlf: 22 83 31 00
festningenrestaurant.no
Mat: 3 ★★★☆☆☆
Miljø: 6 ★★★★★★
Service: 4 ★★★★☆☆
Totalt: 3 ★★★☆☆☆
2 små<HH>retter Kr: 65 – 87
7 hovedretter Kr: 175 – 315
4 desserter: Kr: 95 – 135
3-retters Chefs menu Kr: 565
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

- Hva synes du om prisen, spurte Fredag sin makker, som trakk på skuldrene.

565 kroner for mat og 395 for tre glass vin er vel sånn midt på treet, men om det er verdt det, er selvfølgelig helt avhengig av hva som kommer på fat og i glass de neste timene.

Robinson og Fredag måtte trengte ikke vente lenge før de fikk svar.

Vinen «all right»

Forretten, den italienske klassikeren capresesalat, imponerte ikke veldig. Denne enkle, men gode salaten består tradisjonelt av like deler mozzarella og tomat, samt rikelig med frisk basilikum. Denne utgaven liknet, rent bortsett fra at osten var praktisk talt fraværende.

- Men vinen var helt all right, sa Fredag og tok en god slurk av iskald og frisk Riesling fra Weingut Winter.

- Joda, men likevel litt skuffende når vi vet hvilket enormt utvalg av nydelige viner i alle prisklasser Festningen har i kjelleren, mente Robinson.

Neste post på vinmenyen var mer spennende, produsenten Bogne i California var ansvarlig for både Fredags hvite på Chardonnay (med et behagelig hint av eik) og Robinsons røde, nesten karamellaktige på Zinfandel. Sistnevnte gikk godt med det som skulle bli måltidets høydepunkt, et stykke entrecôte servert med grønne asparges og cherrytomater. Kjøttet var smørmørt og hadde fått en markant og delikat grillsmak etter en omgang i robatagrillen.

Det skulle også Fredags uer ha fått - ifølge servitøren.

- Jo, det hadde nok gjort seg. Og fisken, som i utgangspunktet er saltet nok, har i tillegg fått følge av hakkede grønne oliven som også er i salteste laget, konstaterte Fredag skuffet.

Betaler for utsikten

Avrundingen besto av en liten skål med tiramisu og et glass Maury, en fransk slektning av portvin. Igjen – det flytende var mer minneverdig enn den faste føden.

- Det er nok ingen tvil om at man betaler for utsikten her. Og Det er nok også den som gir mest valuta for pengene, sa Robinson.

- Og den kan også nytes uten mat på tallerkenen. Hva sier du? Skal vi bestille noe kjølig og hvitt mens vi nyter utsikten, solnedgangen og livet?

Robinson nikket.

- Som jeg skulle ha sagt det sjøl. Skål.

Les også: Solforholdene bedre enn sushien
Asia Aker Brygge: Maten ser bedre ut enn den smaker
Stedet for deg som vil bli se og sett, og er veldig glad i majones