POPULÆRT: Det er fullt rundt bordene, og stemningen er god på Grådi; men Robinson & Fredag sliter med å ta i bruk den opplagte "grådig bra". 
POPULÆRT: Det er fullt rundt bordene, og stemningen er god på Grådi; men Robinson & Fredag sliter med å ta i bruk den opplagte "grådig bra". Vis mer

Restaurantanmeldelse, Grådi på Tøyen:

Restaurant Grådi: Fullt hus men ikke stormende jubel

Maten overbeviste ikke Robinson & Fredag helt, men drinkemenyen er en god grunn til å komme tilbake.

- Jeg ser for meg planleggingsmøtet der bakfolka drodlet navn til det nye spisestedet. «Hva med Grådig, så legger vi opp til smash for anmeldere: ’Grådig godt’.»

GRÅDI: Holder til i de gamle lokalene til Lyst på Tøyen. 
GRÅDI: Holder til i de gamle lokalene til Lyst på Tøyen.  Vis mer

- «Ja, også kutter vi ut g-en, for å være litt gærne.»

Robinson og Fredag lo diskret av sin egen internhumor der de satt under et Jackson Pollock-inspirert dryppemaleri på Enerhaugen, i hjørnelokalet som tidligere huset restauranten «Lyst» – og før det igjen – et massasjeinstitutt.

- Jommen har ikke Aftenpostens anmeldere allerede vært innom og levert den forutsigbare formuleringen, humret Fredag.

-  Stedet er i hvert fall grådi poppis. Det er jo tjåka fullt her på en søndag i januar, fastslo Robinson og smugtittet på mylderet av Acne-kledde mennesker i 20-30-åra.

Enkelt og greit

Menyen gjenspeilet det nedstrippede interiøret i grått, rå teglstein, nakne trebord. På Grådi bærer rettene enkle navn som «purren», «anden» og «stappa».

- Men «fiskepinner» har vi ikke i dag, dessverre. Ikke blåskjell heller, beklaget en smilende servitør, som dermed ga dem valget mellom kjøttretter og vegetar.

«Kan du stole på en restaurant som spiser bokstaver?»

Siden ingen av rettene kom i hovedrettstørrelse, bestilte de åtte småretter på deling. Fredag hadde store forhåpninger til «purren».

- Noe som høres så kjedelig ut, må jo bare by på en kulinarisk sensasjon.

Fra nam til meh

Tross folkemylderet kom maten i kjapt tempo, og i en litt pussig rekkefølge. To stykker buklist av svin først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FRISK OG SAFTIG: Buklist av svin med asiatisk råkostsalat.
FRISK OG SAFTIG: Buklist av svin med asiatisk råkostsalat. Vis mer

Langtidsstekte og saftige, liggende på strimler av friske, spicy asiatiske grønnsaker. Nam!

Nystekte mini-lomper fulgte på, i serveringer à to stykker – en smakebit på hver.

Den ene varianten fylt med revet svin, syltede grønnsaker og et deilig sting av chilisausen sriracha.

Den andre fylt med Donald Duck, det vil si revet and, syltet rødkål, en litt anonym dijonaise og søte elementer av mango og aprikos.

Godt begge deler, leskende supplert med San Miguel-øl i glasset.

AVSLAPPET: Fra loungen på Grådi.
AVSLAPPET: Fra loungen på Grådi. Vis mer

Høydepunktet for Robinson ble likevel «Tøyen-carpaccio»; møre biter av okse ytrefilet liggende i en syrlig salsa.

Mens Fredag så slukkøret opp fra sin antatte yndlingsrett.

- Det smaker bare … purre. Ikke svartsvidd og mystisk, med salt kalixløyrom, som min ultimate purreopplevelse i Oslo, på nå nedlagte Ylajali. Ikke som noe annet purreklimaks heller. Bare … purre i smørsaus.

Dekonstruert?

Servitøren, stadig like blid og oppmerksom, var raskt på pletten med desserter.

Sjokolademoussen med bringebær smakte helt ordinært. Den dekonstruerte sitronpaien hadde også noe uforløst over seg. Noen skvetter lemoncurd her, noen dæsjer marengs der, mørdeigssmuler og karamell.

SMÅTT OG GODT: Minilomper med and med sylta aprikos og mango.
SMÅTT OG GODT: Minilomper med and med sylta aprikos og mango. Vis mer

- Hva tilfører det retten at den er dekonstruert? Hadde den ikke vært minst like god hvis komponentene var montert oppå hverandre? hvisket Robinson.

Det var vaktskifte og den oppmerksomme servitøren ble erstattet av en som ikke visste hvilke oster som ble servert som siste rett.

Så Robinson og Fredag gjorde smakingen til en gjettelek: Noe ridderostaktig (fasit: Pan fra Stavanger ysteri), en slags brie eller camembert? (fasit: ferskosten Rosalita fra Tjamsland Ysteri), en blåmuggost som matchet sin franske slektning roquefort (fasit: Fønix fra Stavanger).

Restaurant Grådi: Fullt hus men ikke stormende jubel

- En drøy tusenlapp er ikke ille for et helt okay måltid, oppsummerte Robinson da de tuslet ut i Tøyen-natta.

- Men «Grådi godt»? Vi er ikke helt der?

- Ikke helt. Men det må bli flere turer hit. De har jo en grådig kul drinkmeny. «Blodi livredder», «Himkok & tonic» og «Jomfru Maria». Neste gang slurper vi oss igjennom den.

Les også:

Bar Brutus: Naturvin og hippe småretter

Xeast: Norske vaffelhjerter møter Asia

Nomads: Her vil det bli fullt fremover