I FARE: Lekkasje og fett i ventilasjonssystemet kunne utløst en storbrann i denne restauranten, som serverer kebab, tandoori og grillmat. Komplekset i Oslo sentrum omfatter blant annet studentboliger, hotell og hostel med opptil 2000 overnattende. - Vi kunne ikke akseptere at så mange mennesker var i fare, sier branninspektør Astrid Rydholst i Oslo brann-og redningsetat.
I FARE: Lekkasje og fett i ventilasjonssystemet kunne utløst en storbrann i denne restauranten, som serverer kebab, tandoori og grillmat. Komplekset i Oslo sentrum omfatter blant annet studentboliger, hotell og hostel med opptil 2000 overnattende. - Vi kunne ikke akseptere at så mange mennesker var i fare, sier branninspektør Astrid Rydholst i Oslo brann-og redningsetat.Vis mer

Oslo brann- og redningsetat hindret storbrann

Restaurant-grill i boligblokka sjokkstengt: - Kunne gått veldig galt

Kunne medført tap av liv. Restaurantgriller har gjort Oslo til en farligere by.

- Vi kan ha avverget en storbrann. Dette kunne gått veldig galt, sier branninspektør Astrid Rydholt i Oslo Brann- og redningsetat (OBRE).

I begynnelsen av oktober rykket brannetaten ut på uanmeldt tilsyn og forbød den tyrkiske restauranten Arbil Kebab og Grill å bruke restaurantens grill, tandooriovn og kjøkkenavtrekk med tilhørende kanaler.

ALVORLIG: - Det er ikke ofte at vi ser forhold som er så graverende, sier branninspektør Astrid Rydholt i Oslo Brann-og redningsetat (OBRE). Etaten ønsker nå bredere dialog med restauranter som har grill med fast brensel. Foto: OBRE
ALVORLIG: - Det er ikke ofte at vi ser forhold som er så graverende, sier branninspektør Astrid Rydholt i Oslo Brann-og redningsetat (OBRE). Etaten ønsker nå bredere dialog med restauranter som har grill med fast brensel. Foto: OBRE Vis mer

Tilsynet skjedde etter at en brannalarm ble utløst to uker tidligere. Alarmen førte til at Brann- og redningsetaten rykket ut til serveringsstedet, som ifølge huseier også tidligere har vært i søkelyset knyttet til brannsikkerhet.

«Heldigvis oppfatter vi lettere faresignalene nå. Vi har lært av restaurantbrannene.» Branninspektør Astrid Rydholt

Kunne medført tap av liv

Bakgrunnen for forbudet fra brann- og redningsetaten er en utløst røykvarsler, sot i tak, himling og avtrekk samt røyk rundt takspoter.

- Er det ikke drastisk å forby bruk av restaurantens grill og ovn når det ikke har vært tilløp til brann?

SOT: Brannetatens bilder av sot i taket forteller om lekkasje i avtrekkssystemet på restauranten. Foto: OBRE
SOT: Brannetatens bilder av sot i taket forteller om lekkasje i avtrekkssystemet på restauranten. Foto: OBRE Vis mer

- Nei, dette er sikre tegn på lekkasje i ventilasjonssystemet. Utett avtrekk er svært farlig. Nå det grilles mye kjøtt, særlig storfekjøtt, samler det seg dessuten store mengder fett i ventilasjonskanalene. Ved en brann kunne det gitt økt brann- og røykutvikling og forkortet rømningstid, sier Rydholt.

Feilene og manglene ved brannsikkerheten er ifølge brevet fra etaten til eier og leietaker så store at de «utgjør en risiko for personer i bygget vi ikke kan akseptere». Brytes forbudet mot bruk vil saken politianmeldes.

- Det er ikke ofte vi går så drastisk til verks. Vi ser på dette som en svært alvorlig sak. En brann her kunne i verste fall medført tap av menneskeliv, sier Rydholt.

- Skremmende

Kvartalet hvor restauranten holder til, er eid av Anker STI (Stiftelsen Anker Studentboliger og Hotel) og omfatter blant annet studentboliger, hotell, hostell, parkeringsanlegg og næringslokaler. Ifølge Anker STI kan det på det meste oppholde seg 2000 mennesker i bygningene, også på nattestid.

- Brann- og redningsetaten skriver at forbudet er ilagt på grunn av «overhengende fare for tap av liv, helse og store materielle verdier». Hva tenker dere som eier om det?

KONSERNSJEF: Stein Mathiesen i Anker STI tar situasjonen på største alvor. Foto. Anker STI
KONSERNSJEF: Stein Mathiesen i Anker STI tar situasjonen på største alvor. Foto. Anker STI Vis mer

- At så stor brannfare forbindes med vår eiendom, er skremmende lesning. Slik skal det ikke være, sier konsernsjef Stein Mathiesen i Anker STI.

Han understreker at situasjonen hos den aktuelle leietaker ikke gjenspeiler eiendommen for øvrig.

- Vi har ansvar for mange menneskers liv. Brannsikkerhet er første prioritet. Vi har egen brannansvarlig og vektere som går døgnet rundt for å ivareta sikkerheten. Det er ikke farlig å bo på Anker.

- Hvis sikkerhetsfokuset er så stort, hvordan har situasjonen på restauranten kunnet utvikle seg slik?

«At så stor brannfare forbindes med vår eiendom, er skremmende lesning. Slik skal det ikke være.» konsernsjef Stein Mathiesen, Anker STI

- Vi har hatt en krevende dialog med leietakeren over tid. Før brannetaten rykket ut, handlet dialogen blant annet om dokumentasjon på utført service på avtrekkssystemet. Slik dokumentasjon har vi ikke fått. Vi har hatt mye fokus på det lokalet, ikke minst etter en hendelse med røykutvikling.

- Ikke problemer med grillen

Restaurantdriveren sier til Dagbladet at han opplevde situasjonen med den utløste brannalarmen som lite dramatisk og derfor ikke så grunn til å iverksette tiltak.

- Grillen og ovnen fungerer godt. Vi har ikke hatt problemer med noen av delene, sier restaurantdriver Hassan Nader Sardar til Dagbladet.

Soten og røyken i taket mener han er av relativt lite omfang, men respekterer brann- og redningsetatens avgjørelse.

UTETT Taket har preg av lekkasje fra ventilasjonsanlegget. En episode med røykutvikling har også satt spor. Foto: OBRE
UTETT Taket har preg av lekkasje fra ventilasjonsanlegget. En episode med røykutvikling har også satt spor. Foto: OBRE Vis mer

- Er noe feil, må det rettes opp. Inntil videre lager vi mat på vanlig komfyr, sier Sardar.

Anker STI vil sammen med leietaker nå se på muligheten for å starte tyrkisk konditori i lokalene.

- Å starte opp igjen med kullgrill kommer ikke på tale, sier konsernsjef Mathiesen.

Tragedie

Situasjonen i restauranten i Ankerkomplekset har mange likhetstrekk med grillrestauranter hvor det har oppstått brann.

FARLIG: I september 2016 utbrøt brann i restaurant Illegal Burger i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Brannårsaken var grillen i restauranten. Her røykdykkere i aksjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FARLIG: I september 2016 utbrøt brann i restaurant Illegal Burger i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Brannårsaken var grillen i restauranten. Her røykdykkere i aksjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Heldigvis oppfatter vi lettere faresignalene nå. Vi har lært av restaurantbrannene, sier Rydholt.

Hun oppfordrer alle restauranter med grill til å ta kontakt med brann- og redningsetaten for å få tilbud om kunnskap og dialog.

- Vi hadde mange på seminar i fjor, men har ikke oversikt over alle serveringssteder som har slike installasjoner. Vi håper de kan ta kontakt, slik at de kan lære. Det er viktig for dem selv og publikum, sier hun.

Farligere hovedstad

Brann- og redningsetaten mener grillbølgen på restaurantene har gjort Oslo til en farligere by. Hovedstaden har hatt 13 restaurantbranner knyttet til grill på få år.

STORBRANN: Suksessrestauranten Nedre Foss gård hadde bare vært åpen noen måneder før den ble slukt av flammene lille nyttårssaften 2015. Foto: Christian Roth Christensen
STORBRANN: Suksessrestauranten Nedre Foss gård hadde bare vært åpen noen måneder før den ble slukt av flammene lille nyttårssaften 2015. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Suksessrestauranten Nedre Foss gård hadde bare vært åpen noen måneder før den ble slukt av flammene lille nyttårsaften 2015. Ingen ble skadet, men de materielle ødeleggelsene var enorme og store historiske verdier gikk tapt.

Tilbake sto en sønderknust restaurantgründer, en nedbrutt huseier og 50 ansatte som hadde mistet jobben over natta. Brannårsak: Grillen på kjøkkenet.

Fare for beboere over

Da restauranten gjenåpnet i november 2017, nesten to år etter storbrannen,hadde gjenoppbygningen kostet hundre millioner kroner. De andre restaurantbrannene har ikke vært like omfattende, men kunne lett ha medført tap av liv.

UTRYGT: Å bo over en grillrestaurant i en eldre bygård kan bety brannfare. Her fra brannen i restaurant Illegal Burger i Markveien på Grünerløkka.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UTRYGT: Å bo over en grillrestaurant i en eldre bygård kan bety brannfare. Her fra brannen i restaurant Illegal Burger i Markveien på Grünerløkka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi anser bygninger med grillrestauranter som utrygge og er særlig på vakt overfor bygninger oppført på 1930-tallet, uttalte avdelingssjef på brannforebyggende avdeling, Hege Hammer, til Dagbladet i fjor.

Da branninspektør Rydholt hørte om den utløste brannalarmen og sotet i himlingen i Ankerkomplekset, tenkte hun at det var nødvendig å rykke ut øyeblikkelig.

- Det viste seg å være riktig. Vi ønsker ikke flere branner knyttet til restaurantgriller, sier Rydholt.