KLASSISK: Brasserie France er en trygg havn i et tidvis opprørt hav av nye restauranttrender.
KLASSISK: Brasserie France er en trygg havn i et tidvis opprørt hav av nye restauranttrender.Vis mer

Robinson og Fredag, Restaurantanmeldelse Brasserie France:

Restaurantanmeldelsen: Brasserie briljant

Brasserie France er hverken nyskapende eller vågalt. Heldigvis.

- Her ser alt ut til å være ved det gamle, sa Robinson til Fredag. De var på besøk hos en «gammel venn», et lite stykke Frankrike midt i tjukkeste Oslo.

- Jeg hadde ikke forventet noe annet, det ville i så fall vært ille, sa Robinson.

Fredag slo ut med armene på dramatisk liksom- fransk maner.

- Det hadde vært katastrofalt! Mon dieu! Quelle cata­strophe!

Klassisk fransk

Siden 1989, altså i snart en mannsalder, har evigunge Brasserie France gledet frankofile og andre med klas­siske retter fra det franske kjøkken.

Her er det huî­tres, escargots, fois gras, canard og bouillabaisse opp og i mente. Og for folk som nettopp er glad i østers, snegler, gåselever, and og sørfransk fiskesuppe, har brasseriet vært en trygg havn i et tidvis opprørt hav av nye restauranttrender.

FRANSK: Brasserie France er et herlig stykke Frankrike, et steinkast fra Karl Johans gate i Oslo sentrum.
FRANSK: Brasserie France er et herlig stykke Frankrike, et steinkast fra Karl Johans gate i Oslo sentrum. Vis mer

- Men, vent litt, sa Robinson. – Hva er dette? Grillet hjertebladsalat? Grillet salat?

Fredag trakk på skuldrene.

Restaurantanmeldelsen: Brasserie briljant

- Kanskje ikke klassisk fransk, nei. Men jeg tror du har funnet den ene detaljen i menyen som skiller seg ut.

Robinson leste videre – og pustet lettet ut.

- Et øyeblikk ble jeg faktisk litt bekymret. For jeg er helt sikker på at det som gjør dette til en suksess år etter år, er nettopp at de ikke tar for mange krumspring utenfor det tradisjonelle.

Gjennomhyggelig service

Sist Robinson og Fredag besøkte Brasserie France, bemerket de at servicen også var typisk fransk - i betydningen «korrekt, men litt arrogant».

Denne gang var det på sin plass å bytte ut det siste adjektivet med «gjennomhyg­gelig». Og effektiv.

Fra vinkartet ble det bestilt to glass Côte de Jura l’Etoile fra Rolet til forret­tene, og deretter en flaske Moulin à Vent Coeur de Terroir fra Labruyère – som absolutt skulle vise seg å falle i smak.

Det gjorde maten også.

FILET DE SAUMON ROTI: Ovnsbakt villaks med ertepuré, småløk, nypoteter og skalldyrsaus - dandert på klassisk vis.
FILET DE SAUMON ROTI: Ovnsbakt villaks med ertepuré, småløk, nypoteter og skalldyrsaus - dandert på klassisk vis. Vis mer

Blåskjell med kremet safran­suppe, andeleverterrin med brioche, aprikospuré og eple, etterfulgt av confit av andelår med kremet nykål, neper og pommes Anna, og Pariserbiff – en klassisk tartar som har fått en runde i stekepanna – med pommes frites, asparges­bønner og bearnéssaus.

Slik lød kveldens meny for Robinson og Fredag.

- Blåskjellene var perfekt dampet, men jeg ville kanskje vært litt mindre raus med safranen. Den kan lett domin­ere, mente Fredag, men la til at dette var en detalj i helheten.

- Og andelåret var nydelig. Så mørt at kjøttet nærmest falt av beinet – akkurat slik det skal.

Robinson var også svært fornøyd med både andeleverterrin og den stekte tartaren, som fremdeles hadde beholdt saftigheten til den rå klassikeren.

- Og bearnéssausen! Det er virkelig en kunst å få den så luftig, lett og velsmakende som denne. Jeg kunne nesten spist den med skje.

Himmelsk desservogn - med påfyll

Dessertvogna hos Brasserie France har vært en favoritt i mange år. For 160 kroner kan du velge det du vil av lekkerbiskener, det være seg crème brûlée, makroner, kaker, sorbeter, frukt og bær på diverse typer sprit – og så videre.

SØTE DRØMMER: Lekkerbiskenene står på rekke og rad på dessertvogna, og du får attpåtil påfyll for den som vil.
SØTE DRØMMER: Lekkerbiskenene står på rekke og rad på dessertvogna, og du får attpåtil påfyll for den som vil. Vis mer

Og hvis du har mage og mot til det, går det også an å be om påfyll.

Robinson mente som vanlig det var umulig å si nei til, mens Fredag, for variasjonens skyld, valgte å bli forsynt fra den velassort­erte ostevogna, som i prinsippet fungerer på samme måte som dessertvogna.

Pek på det du vil ha, og du skal få. Det kan vanskelig bli feil.

- Nyskapende eller vågale, nei, det kan ingen anklage Brasserie France for å være, sa Fredag over en kopp perfekt brygget espresso.

- Du har helt rett, sa Robinson, og la til: - I noen tilfeller er ingen ting bedre enn det.

Flere klassiske favoritter:

Trygt og trivelig hos Thea

Herregårdskroen: Det er én ting få kan slå den på

Palace grill: Drikkekjøret er en russeknute verdig - men maten står trygt på egne ben.