INDISK 2017: Vi blir stadig mer kresne og verdensvante. Oslo har fått sin egen «fine dining» - indisk restaurant; The Pink Elephant på Tjuvholmen.
Foto: Tomm W. Christiansen
INDISK 2017: Vi blir stadig mer kresne og verdensvante. Oslo har fått sin egen «fine dining» - indisk restaurant; The Pink Elephant på Tjuvholmen. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Nye restaurantanter i Oslo 2017

Restaurantboom i Oslo: Se alle som har dekket på for deg

Rekordmange åpnet i 2017. Disse venter på deg når høstmørket setter inn.

Ennå ikke besøkt noen av de nye restaurantene som har åpnet i Oslo i år? Eller barene?

Da har du mye godt i vente. Sjelden har det åpnet så mange restauranter på så kort tid i hovedstaden. Sist ut er Pincho Nation - Norges første app-restaurant og Kutt Gourmet - en lunsj-restaurant med mat som ellers ville blitt kastet.

Det er restaurantboom, rett og slett. I vest skjer det særlig mye på Frogner, og i øst på Tøyen og i området rundt Storgata og Møllergata.

Eve Ramsvik, mannen bak restaurantsuksesser som Ylajali, Teketopha, Happolti og Sentralen, er en av dem som gleder seg over at Oslo får en bedre matkultur.

- Stadig flere spisesteder spisser seg innen ulike nisjer, enten det er hamburgere eller vegetar - og det er kjempespennende!

Han opplever at det er skapt en kultur hvor restaurantene heier på hverandre.

- Nå reiser folk gjerne over halve byen for å spise middag på Tøyen. Og folk kommer gjerne utenfra byen for å spise også. Det er mange som bidrar til å påvirke bransjen i en positiv retning, sier han.

Også michelinkokken Bjørn Svensson, som nå har åpnet restaurant Galt på Frogner, noterer seg at nå er det «ærlig mat» som gjelder i Oslo.

Nedenfor finner du bare noen av alle stedene som har åpnet i år. Gled deg til lekker asiatisk mat, franske delikatesser, smelta ost på gourmetvis, enda flere gode burgere, nye ølsorter og masser av naturvin. Indisk kjøkken har fått sin «fine dining» i Oslo på The Pink Elephant, mens det kinesiske er tatt «upmarket» på Ling Ling på Aker Brygge. Også Øl-Oslo er tatt til nye høyder i 2017 - og slett ikke alle ligger gjemt bak anonyme dører.

Det er bare å hive seg rundt. Innen året er omme kommer mange flere.

OSLO ØST:
I Lakkegata, øst for Akerselva, har et gammelt, trist hus plutselig fått frisk gulfarge. I den fredede direktørboligen til den tidligere verktøymaskinfabrikken Brødrene Sundt, har Vintage Kitchen nettopp åpnet dørene.

Huset ligger i et slags ingenmannsland mellom Tøyen, Grønland og Grünerløkka.

VINTAGE KITCHEN: Helt ny i byen, men allerede godt besøkt ifølge servitør Isabell. Her får du danske smørbrød til lunsj og sesongmat på kvelden. Foto: TINE FALTIN
VINTAGE KITCHEN: Helt ny i byen, men allerede godt besøkt ifølge servitør Isabell. Her får du danske smørbrød til lunsj og sesongmat på kvelden. Foto: TINE FALTIN Vis mer
LYSER OPP: Midt i ingenmannslandet mellomTøyen, Grønland og Grünerløkka finner du splitter nye Vintage Kitchen. Foto: TINE FALTIN
LYSER OPP: Midt i ingenmannslandet mellomTøyen, Grønland og Grünerløkka finner du splitter nye Vintage Kitchen. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Vintage Kitchen har vinbar og restaurant i tre etasjer, til sommeren også uteservering. Lunsj med danske smørbrød serveres hele uka, middag à la carte med sesongens råvarer siste halvdel av uka.

Nærmere sentrum har kongen av «Himkok »(kåret til en av verdens femti beste barer), Yunuz Yildiz åpnet Brugata Landhandleri, i samme hus hvor Røde Mølle holdt til.

I samme gate åpnet nylig baren Abelone, oppkalt etter en bordellmamma. Se etter de knallgule stolene utenfor.

Sjekk også ut Brus ølbar i Osterhaugsgata, startet av det danske bryggeriet To Øl, som har hatt suksess med Brus i København. God stemning og voksenbrus i et tjuetalls tappelinjer, i tillegg til cocktails.

BRUGATA: Cocktails og småretter i skjønn forening. Foto: TINE FALTIN
BRUGATA: Cocktails og småretter i skjønn forening. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Grådi åpnet på nyåret og har fått mange tilhengere i nærmiljøet på Tøyen. Grådi' godt, sies det om sandwichene, cocktailene og brunsjen. Dagbladets anmeldere var ikke like imponert over all maten, men syntes drinkemenyen var «grådig kul», og Grådi er ikke grådig mot lommeboka. Her får du mye for pengene.

BRUGATA LANDHANDLERI: Skulle du dra kjensel på huset, så er det den tidligere Røde Mølle som har fått en ansiktsløftning. Foto: TINE FALTIN
BRUGATA LANDHANDLERI: Skulle du dra kjensel på huset, så er det den tidligere Røde Mølle som har fått en ansiktsløftning. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Misfornøyelsesbaren til rockeren Christopher Nielsen er ikke et sted for alle, men (mis)liker du kunst, tegneserier, øl og rock, så stikk innom. Målet er at du skal gå rett inn i kunsten, et slags «walk-in kunstverk». Litt lenger bort har Brygg Oslo åpnet dørene. Stedet satser på å bli Oslos nye storstue for ølentusiaster. Her kan du både drikke øl og lære deg å brygge øl.

OSLO VEST:
De to restaurantene folk virkelig snakker om i vest for tida er A l'aise og Fyr Bistronomi - den ene fransk til fingerspissene, den andre et folkelig gourmetsted med blant annet grillretter. Det splitter nye Brasserie Ouest er også verdt å få inn på radaren. Her lages maten av kokker med erfaring fra michelinrestauranter som Fauna, Yalajali og danske Geranium (en av verdens beste restauranter). Er du sugen på parisisk brasseriekultur og fransk matlaging med norske råvarer, sett kursen mot Elisenbergveien.

Topphem, søsterrestauranten til kritikerroste Bokbacka i Skovveien, har nylig åpnet i Amerigos gamle lokaler på Solli plass. Dette er et mer uformelt sted enn Bokbacka, og ikke bare for mat, også for en cocktail. Kaffe- og restaurantkjeden Nord har også slått seg ned på Solli plass under navnet «Norð & Vin», med blant annet småretter og naturvin på menyen.

MER BURGER: Kverneriet har åpnet enda en restaurant, denne gang på Solli plass. Foto: Christian Roth Christensen
MER BURGER: Kverneriet har åpnet enda en restaurant, denne gang på Solli plass. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Kverneriet, hamburgerkjeden som ble en suksess i Tønsberg og utvidet til Majorstua, er nabo til begge disse på Solli plass. God stemning og burgere på løpende bånd. Er du glad i «mat som får slankeguruer og hjertespesia­lister til å grøsse», og en real Bloody Mary, kan du trygt gå hit.

I Frognerveien der Trancher holdt til, finner du Galt drevet av blant andre michelinkokken Bjørn Svensson (tidligere restaurant Fauna og Oscarsgate). Svensson satser her på et mer avslappet konsept med nordisk meny, uten mye show og fancy styling.

En mann du ellers skal merke deg er Andrea Bono, som på Frogner startet italiensk delikatessebutikk og nylig utvidet med restauranten Traditional Italian Food. «Den mest autentiske og beste smaken av Italia - utenfor Italia. I alle fall i Oslo.» skriver en begeistret gjest på Facebook.

Glad i vin og kanskje særlig det italienske? Sett kursen mot Vineria Ventidue, lenger opp på Frogner, der de tidligere eierne av Svanen Enoteca har åpnet bar og spisested med helitaliensk fortegn.

Sist, men ikke minst, Vinderen har fått sitt bydelsspiseri, i apotekbygningen der Espresso House holdt til. Det ryktes om besøk fra langt utenfor bydelen.

SENTRUM:
Skal du på date, eller treffe noen etter jobb? I Vikaterrassen ligger Genki by Sabi, den folkelige lillesøstera til eksklusive Sabi Omakase, en liten perle som serverer småretter basert på den japanske Izakaya-kulturen. Liker du mat pyntet med spiselige blomster, får du den her, klar til fotografering. Langt fra like billig som på japanske izakayaer, men forseggjort og velsmakende.

SMÅ KUNSTVERK: Genko by Sabi i Vikaterrassen har fått mange tilhengere på kort tid. Foto: TINE FALTIN
SMÅ KUNSTVERK: Genko by Sabi i Vikaterrassen har fått mange tilhengere på kort tid. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Det nye Fisketorget som Oslo ventet på, har fått kritikk for å være mer restaurant enn torg. Restauranten, med navnet Pipervika Fish Market, har foreløpig druknet i støyen, men fersk sjømat har de og bedre beliggenhet enn kaia foran Oslo rådhus finner du ikke

FISK: Oslos nye fisketorg med har fått mye kritikk for å være lite torg og mye restaurant. Bedre beliggenhet på en restaurant enn kaia for Oslo rådhus skal du imidlertid lete lenge etter. Foto: Scanpix
FISK: Oslos nye fisketorg med har fått mye kritikk for å være lite torg og mye restaurant. Bedre beliggenhet på en restaurant enn kaia for Oslo rådhus skal du imidlertid lete lenge etter. Foto: Scanpix Vis mer

På Tjuvholmen har tidligere kokkelandslagsmedlem Frode Laupsa, Dagbladets faste vinanmelder Robert Lie og restauratør Jonathan Romano åpnet The Pink Elephant, en moderne indisk restaurant, med to smaksmenyer, blant annet en helvegetarisk.

På vårparten kom en annen asiatisk nykomling, Ling Ling, i lokalene til den nedlagte sjømatrestauranten Onda. Hakkasan er et kinesisk restaurantkonsept etablert i London i 2001, etter hvert med liknende restauranter i blant annet Dubai, Miami og New York. Man kan bli litt plingpling av drinkene og maten er litt ujevn, synes våre anmeldere, men liker du eksklusiv lounge-setting, og ikke har veldig stramt budsjett, er Ling Ling et godt valg.

GLAMOUR: Kult interiør og rikholdig meny på nye Ling Ling på aker Brygge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GLAMOUR: Kult interiør og rikholdig meny på nye Ling Ling på aker Brygge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Nedenfor Akershus festning, ytterst på Vippetangen, ligger Vippa, en ny mathall med gatemat fra hele verden, startet av blant andre Heidi Bjerkan, tidligere kjøkkensjef på Slottet og kvinnen bak restaurant Credo i Trondheim. Har du vært på Copenhagen Street Food på Papirøen i København vil du fort se likhetstrekk. Litt lenger bort ligger Salt, med kunst og burgere på bryggekanten ved Havnelageret.

Røør åpnet i sommer, og er et sted for deg som liker øl før eller etter maten. Her finner du hele 60 øl på tapp fra bryggerier fra hele verden. Baren er lang, lokalet stort og røft. Du finner den i Rosenkrantz' gate, med restauranter på alle kanter.

VIPPA: Nyhet 2017. I vannkanten på Vippetangen finner du gatemat fra hele verden. Foto: Thomas Rasmus Skau
VIPPA: Nyhet 2017. I vannkanten på Vippetangen finner du gatemat fra hele verden. Foto: Thomas Rasmus Skau Vis mer

Helt til slutt:

Om det skulle ha gått deg hus forbi, så har gutta bak Trondheimssuksessen Melt Grilled Cheese åpnet i Oslo, nærmere bestemt på St. Hanshaugen. Er du glad i smelta ost og toast på gourmetvis, en sterk internasjonal trend, er det bare å gå etter duften.