Store forventninger

Restauranten åpner straks: 17 000 står i kø

Kokken gleder seg til å vise fram sitt potensial.

IKKE SPART: Det er ikke spart på mye i Københavns mest hypede restaurant Alchemyst. Foto: Claes Bech Poulsen
IKKE SPART: Det er ikke spart på mye i Københavns mest hypede restaurant Alchemyst. Foto: Claes Bech PoulsenVis mer

Dette er uten tvil den mest hypede restauranten om dagen. Og den har ikke engang åpnet.

København-restauranten Alchemist (2.0) åpner først dørene 4. juli. Og for de heldige utvalgte venter et spektakulært mateventyr, om vi skal tro alt som skrives.

Egentlig er det snakk om en gjenåpning. Den opprinnelige restauranten med samme navn lå i et annet, lite lokale på Østerbro med plass til 16 gjester. I de nye lokalene blir det 40 sitteplasser.

Det er Rasmus Munk som er sjefen for de superkreative rettene som serveres her. 27-åringen rakk å bygge seg opp et renommé som en av de fremste på å sjokkere, imponere og skape opplevelser ingen andre hadde gjort før ham.

Nå har den unge kokken fått et langt større team og dessuten fått god hjelp av den danske finansmannen Lars Seier Christensen. I danske medier skrives det at lokalene er pusset opp for nærmere 100 millioner kroner.

Enorm interesse

- Da vi åpnet for å reservere bord, var det over 17 000 mennesker som spurte om å få en e-post. Og da vi hadde fylt opp bordene i tre måneder framover, så satte ytterligere 5000 seg øyeblikkelig opp på den nye ventelista, fortalte Munk til Berlingske Tidende.

- Vi har vært fornøyde med (de gamle) lokalene i Århusgade. Men, det er klart at de relativt få kvadratmeterne også hadde sine begrensninger. Jeg gleder meg til å vise nye og gamle gjester Alchemists fulle potensial, sier Munk i en pressemelding.

Maten

Maten som skal serveres på restauranten har kokken selv døpt til «Holistic Cuisine». Tidligere har Munk fått mye blest for å ha servert fiskeøyer og kuspener. Og nå kommer mer i samme gate.

Mange av rettene har også kommunisert politisk innhold, for eksempel var en rett formet som en sjøhest som har såkalt «liquid sex» - og på den måten ville restauranten anerkjenne kampen som LGBT-bevegelsen kjemper.

Think outside the box: Lammehjerne med kirsebær og valnøttolje. En kommentar til at hele dyret ikke utnyttes. Hjernen saltes og dampes i syv minutter på 52 grader - slik at konsistensen bevares.
Scoby bloom: Laget av hinnen som dannes (scoby) når man fermenterer kombucha.
Food for thought
Food for thought 2.0: En hyllest til Eduardo Sousa som fant ut en måte å produsere gåselever uten foring. Dette er gåselever i Madeira med luftig gåselever...
Raw scallop: Kamskjellet er stekt på en side, men plasser oppned. Det oransje (som ligner rogna) kan stikkes hull på og er to sauser som er laget av japanske sitroner og hylleblomst - og den andre er bassert på blåskjell.
Plastic fantastic: En kommentar til over en tredjedel av all torsk inneholder plast. Grillet torskekjake med oksemarg. "Plasten" er laget av tørket torskeskinn-buljong.
Her er bilder av noen av rettene.

Munk har blitt kjent for å vekke oppsikt med maten som han serverer. Maten er en lek med sanser, smaker, lyd- og lyseffekter, dufter, teksturer og estetikk.

- For eksempel kan vi finne på å fjerne en av gjestenes sanser for å skjerpe andre, har han forklart til dansk TV2.

Restauranten har også lovet at selv med 50 retter, optiske illusjoner og en politiske sleivspark, skal man ikke gå krokrygget og stappmett fra restauranten.

Lokalene

Allerede ved inngangsdøra til restauranten på Refshaleøen (på andre siden av kanalen for Nyhavn) får man anslaget: Døra er en diger koloss i bronse som veier over to tonn.

Noen få bilder av interiøret har sluppet ut.

På det høyeste er det 22 meter under taket i det som tidligere har vært industrilokaler. Den britiske arkitekten Michael Duncalf har hatt hånda på rattet siden 2017.