Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Robinson og fredag restaurantanmeldelse

Rett ved Mathallen: - En fest for alle sanser

Et kostelig måltid.

SKARP KONTRAST: Restaurant Kontrast har en stjerne i Michelin-guiden. Og man merker nivået på alle nivå, mener anmelderne. Foto: Bjørn Langsem
SKARP KONTRAST: Restaurant Kontrast har en stjerne i Michelin-guiden. Og man merker nivået på alle nivå, mener anmelderne. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Rett ved Mathallen: - En fest for alle sanser

Kontrast serverer sublime smykker av mat.

Robinson og Fredag gikk ut av døra med en gedigen opplyst K på, lettere øre.

- For noen smaksopplevelser! For en presentasjon! For en fest for absolutt alle sanser, stønnet Robinson.

- Bortsett fra den økonomiske sansen, da, måtte Fredag tilføye. En middag for to til 6435 kroner er ikke hverdagskost.

Hva serverer kjøkkensjef Mikael Svensson for en slik sum, i glansen av sin Michelinstjerne og status som «Årets kjøkken» i Norge?

SKJELEBERT BESØK: Maten er minst like flott som man forventer på Kontrast. Kamskjellene var det eneste som ikke traff blink, ifølge anmelderne.
SKJELEBERT BESØK: Maten er minst like flott som man forventer på Kontrast. Kamskjellene var det eneste som ikke traff blink, ifølge anmelderne. Vis mer

Tre timer tidligere hadde de sparket slapset fra Maridalsveien av vinterstøvlene og steget inn i en verden av lun, neddempet luksus. Alt, fra det portugisiske spesialbestikket til servantene av grønn stein på toalettet, oste av kvalitet.

De gikk for full smaksmeny, såkalt Store Kontraster, med dertil tilhørende vinpakke. Straks startet et bombardement av inntrykk.

- Et chips av løvtynn løk, formet som et snøkrystall, overdrysset med frysetørket rømme, dandert på en favn granbar. Wow!

LOKALT: Kontrast lager mat på lokale råvarer, for eksempel løvtynn snøkrystall-chips med frysetørket rømme.
LOKALT: Kontrast lager mat på lokale råvarer, for eksempel løvtynn snøkrystall-chips med frysetørket rømme. Vis mer

Nesten like lekkert for øyet som flakene av sprøstekt kyllingskinn med grilla persille, servert over en neve småstein.

Slik lød de umiddelbare kommentarene, og ennå var de bare så vidt i gang med måltidets innledende snacks. En 1:1-gjengivelse av ti avantgarde retter med ti ekstraordinære viner til ville kreve mer spalteplass enn denne anmeldelsen tillater.

- Et måltid på dette nivået må analyseres rett for rett. Det krever full oppmerksomhet, smattet Fredag tilfreds. Robinson var enig:

IKKE BORGELIG: Det var anledning til å diskutere politikk eller annet, for måltidet krevde full oppmerksomhet.
IKKE BORGELIG: Det var anledning til å diskutere politikk eller annet, for måltidet krevde full oppmerksomhet. Vis mer

- Man kan ikke diskutere borgerlig regjeringssamarbeid samtidig, man må tenke og dechiffrere.

Så hvilke høydepunkter skal trekkes fram? En enkelt sjøkrepshale fra Frøya liggende i vinaigrette av plomme og brent skalldyrskall, overrislet med høvlede flak av rå sjampinjong, definitivt. Så lite i kvantitet, så stort og mettet i smak.

Retten som bare het «Kål, kål, kål», bestående av en rik krem av blomkål ristet i kyllingfett, med sotet savoykål og bakt hodekål, omgitt av mørk, klar kraft.

Et falsk kamskjell, såkalt «scamskjell», var laget av saltbakt sellerirot med en krem av røkt kolje.

Mindre vellykket var det ekte kamskjellet som også dukket opp, omgitt av en litt for røkt emulsjon av sin egen rogn, som sendte assosiasjonene i retning Mills kaviar. Dette var den eneste retten som ikke slo an.

FULLT INNSYN: Som gjest har man full oversikt over hva som foregår på kjøkkenet.
FULLT INNSYN: Som gjest har man full oversikt over hva som foregår på kjøkkenet. Vis mer

Måltidets bitte lille innslag av kjøtt, derimot: En himmelsk munnfull Wagyu fra Lie gård, visstnok siste leveranse av det eksklusive, marmorerte storfekjøttet før produksjonen legges ned.

- Vi må også nevne dessertene. Iskrem laget på beinmarg servert i selve knokkelen, med frisk granite av bringebær er noe av det mest bevissthetsutvidende jeg har spist på lenge, mente Fredag.

Kontrast er et sted der absolutt alle ingredienser har en navngitt opprinnelse. Råreker fra Flekkerøy. Hylleblomst fra Skott gård. Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri og fermentert mangold fra Korsvold gård på Hvaler.

Vinene ble en lineup av annerledeshet og kultprodusenter. Noe knallgodt, annet rart, mye gøy. Sørafrikansk pét nat her, feinherb-riesling der, produsert i strid med tyske vinlover, for ikke å glemme italiensk oransjevin og eplesider lagd på nedfallsfrukt i Sveits.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Her var oksiderte smaker, og noe rart og parfymert, som mormors gamle, harske 4711-flaske.

Druene var nesten utelukkende fra det smalere sjikt: Ribolla Gialla, Trosseau, Roussanne, Valdiguie, Carignan, Tannat.

- Acquired taste, som jeg ikke helt har acquired ennå, humret Robinson over et av glassene med utfordrende dråper, og avsluttet med å oppsummere kvelden med seks glitrende stjerner og følgende ord:

- En ekstraordinær restaurantopplevelse for de virkelig store, påkostede anledningene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!