JULERUSH: Grensehandelsbutikkene lokker med svineribbe ned til kr 39,90 kiloen. Her Sebastian Martinsson (t.v.) og Johannes Hultin på Maximat.
JULERUSH: Grensehandelsbutikkene lokker med svineribbe ned til kr 39,90 kiloen. Her Sebastian Martinsson (t.v.) og Johannes Hultin på Maximat.Vis mer

Sikker på å slå nye rekorder

Ribbekaos på grensa: - Unngå disse dagene

Godteri, Pepsi Max og svineribbe. - Unngå helgene fram mot jul, oppfordrer tollsjef Wenche Fredriksen.

Det får være så sin sak at Love Actually i år for første gang glimrer med sitt fravær på norske tv-skjermer. Men andre juletradisjoner lever til fulle; som det å sette seg i bilen, være forberedt på å stampe i kø over grensa og så la jula starte i en av de mange grensehandelbutikkene.

Samtidig som du lemper godteri og snadder opp i handlevogna di, får eierne av storbutikkene sine enda mer velfylte lommer. Driftssjef Gøran Lundgren ved Nordby Supermarket, Maximat Nordby og Maximat Svinesund tror at disse tre butikkene alene vil selge 300 tonn med svineribbe før jul.

STÅR KLARE: Eurocash og Strömstad Mat regner med å selge opptil 70 tonn med svineribbe før jul.
STÅR KLARE: Eurocash og Strömstad Mat regner med å selge opptil 70 tonn med svineribbe før jul. Vis mer

- Vi har hatt enormt med besøk i november og så langt i desember, så jeg er trygg på at vi vil selge til rekord også i år, kvitterer Lundgren overfor Dagbladet.

Lundgren betegner årets 12 måneder som de beste så langt i butikkenes historie - og at det koker der fra morgen til kveld.

- Nordmenn er så underbara

- At nordmenn gjør et aktivt valg om å handle i Sverige, er vi kjempeglade for. Å stå i kø er ikke noe problem, for alle nordmenn er så underbara, positiva og härliga människor, oppsummerer driftssjefen.

- Hva sier du til dem som mener at kvaliteten på kjøttet er bedre i Norge enn i Sverige?

- Skal man bygge en relasjon med kundene, hjelper det ikke bare med lave priser. Da må vi også ha kvalitet på det vi selger. De siste to åra har vi opplevd et stort løft med å selge pinnekjøtt fra en produsent i Rakkestad, forteller Lundgren.

TRAVLE DAGER: Henrik Almqvist ved Eurocash og Strömstad Mat melder om butikker fulle av nordmenn.
TRAVLE DAGER: Henrik Almqvist ved Eurocash og Strömstad Mat melder om butikker fulle av nordmenn. Vis mer

Også konkurrentene Eurocash og Strömstad Mat melder om stor pågang av nordmenn. I kategoriene brus og søtsaker har de opplevd en markant økning i 2018, særlig med Pepsi, Coca-Cola og godteri i større forpakninger. Markedssjef Henrik Almqvist vil ikke si hvor langt de to kjedene er villige til å gå ned i pris på svineribba.

- Etter som dette er ferskvare, er det både snakk om tilgang og etterspørsel. Prisen kan derfor variere fra den ene uka til den neste, sier han.

Ingen av de store matkjedene på svenskegrensa frykter at butikkene skal tømmes for varer, noe som i så fall kan føre til opprørte nordmenn.

- Vi er trygge på at vi har nok, sier Gøran Lundgren.

Seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollkontor bekrefter at folk må være forberedt på å bruke god tid, dersom de skal på handletur til Sverige nå.

- Det er masse trafikk, og særlig i butikkenes åpningstider. Min oppfordring er å unngå helgene fram mot jul, og som alltid: Forholde seg til eksisterende tollregler, framholder hun overfor Dagbladet.

Ikke kjøp for mye

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett er ikke i tvil om at lokketilbud på svineribbe får mange til å dra på harrytur:

- Derfor er det viktig, uansett hva maten koster, å ikke kjøpe mer enn du klarer å spise opp. Ribbe holder kortere i fryseren enn mye annen mat, fordi den inneholder mye fett som lett harskner.

Ifølge Matvetts tall er desember måneden da vi både handler og kaster mest mat. Anne Marie Schrøder oppfordrer folk på julehandling om å ha med seg en handleliste basert på hva man allerede har i skapet og hva man faktisk trenger.

- Det er sjelden en god idé å la seg friste av tilbud som «tre for to», sier hun.

- Hvordan kan vi best utnytte maten vi faktisk kjøper til jul?

-Planlegg menyen for jula i den grad det er mulig, slik at tilbehør kan brukes i flere retter. Legg opp til en julebuffé eller bruk-opp-måltider i løpet av romjula, der du utnytter restene fra for eksempel ribbe eller pinnekjøtt i supper, smørbrød og andre delikatesser. Prioritér å rydde bort restene i tette bokser i kjøleskapet med en gang måltidet er unnagjort og la heller oppvasken stå, så holder maten seg godt og blir fristende å spise også i dagene som kommer, oppfordrer matsvinn-eksperten.

Kjøttgiganten Nortura - som er bøndenes eget selskap i Norge - forteller at det er butikkene selv som setter prisene på svineribba, og at priskriger på kort sikt først og fremst går ut over butikkenes egen inntjening.

- Folk handler hvor de vil, men vi oppfordrer selvsagt til å kjøpe norsk mat. Mye av ribba i Sverige er importert. Vi er opptatt av å fortelle at vi produserer trygg kvalitetsmat, og de som kjøper norsk julemat kan være sikre på kvaliteten - og samtidig vite at de bidrar til å støtte opp om norsk matproduksjon, sier kommunikasjonsrådgiver Cornelia Koppang Henriksen.