HYGGE: Lysekroner, stukkatur, gammel parkett og flerfarget flisgulv, gir stedet et preg av levd liv. Elegant, men samtidig uformelt og hyggelig. Foto: BJØRN LANGSEM
HYGGE: Lysekroner, stukkatur, gammel parkett og flerfarget flisgulv, gir stedet et preg av levd liv. Elegant, men samtidig uformelt og hyggelig. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Robinson & Fredag:

Riktig resept på Tekehtopa

Hvordan har Tekehtopa klart seg etter at premiekokken reiste sin kos?

- Det er alltid spennende hvordan et sted klarer seg i tida etterpå, sa Fredag.

APOTHEKET: Effekter fra lokalets historie står fortsatt fremme. Foto: BJØRN LANGSEM
APOTHEKET: Effekter fra lokalets historie står fortsatt fremme. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Eller om det i det hele tatt klarer seg, sa Robinson.

Forrige besøk hos Tekehtopa, den stemningsfulle restauranten som en gang var et apotek, skjedde like etter den profilerte og premierte kokken Even Ramsvik hadde overtatt roret.

Da kvitterte Magasinets utsendte med en «sterk fire-stjerner» og brukte ord som «aromatisk» og «delikat». Men i vår forsvant Ramsvik, og derfor var Robinson og Fredag spente på hvordan stoda var nå.

- Det satses fremdeles på kontinentalt/middelhavs-inspirert kjøkken, med klassikere som moules frites, skalldyrrisotto og entrecôte, sa Fredag.

- Menyen ser i hvert fall ganske lik ut, ja, nesten identisk, sa Robinson.

Mektige saker

Gildet begynte med gratinert margbein med salsa verde til Fredag, og vitello tonnato til Robinson.

- Jeg mener vi startet med akkurat det samme sist, riktignok var det da du som valgte margbeina og jeg som tok kombinasjonen av kalveroastbiff og majones med tunfisk, sa Robinson.

Fredag nikket.

- Ja, da burde i hvert fall sammenlikningsgrunnlaget være på plass. Hvordan er kalv- og tunfisk-komboen?

- Mektige saker – som det skal være. Rikelig med parmesan og kapers gjør også sitt. Men hvis det er lov å pirke litt, savner jeg mer syre for balansens skyld. Og margbeina?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Robinson smilte fornøyd.

- Feite og saftige, men jeg lurer på om ikke kokken har vært litt for raus med ansjosen i den grønne sausen. Den er i salteste laget.

«Jeg tror vi kan slå fast at de klarer seg godt uten premiekokk Ramsvik her.»

Servitøren anbefalte en hvit burgunder fra Domaine Thibert til forrettene, og la til at den passet også godt til Fredags hovedrett, grillet dorade med potet, pepperrot, agurk og rømme. Vinen passet nok bedre til fisken enn til forrettene, der en lett rødvin hadde gjort seg.

- Det har ikke skjedd mye med lokalene siden tyrkisk-inspirert mat ble servert her for noen år siden, sa Fredag, som benyttet ventetida før hovedrettene kom til å kikke seg rundt.

Lysekroner, stukkatur, gammel parkett og flerfarget flisgulv, gir stedet et preg av levd liv. Elegant, men samtidig uformelt og hyggelig.

- Uteserveringen er også fin, spesielt på varme kvelder som nå, sa Robinson.

Denne kvelden var det flere som tenkte sånn, for mesteparten av gjestene hadde valgt å innta mat og drikke i friluft.

UTESERVERING: Stor og fin uteservering passer fint på varme sommerkvelder i hovedstaden.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTESERVERING: Stor og fin uteservering passer fint på varme sommerkvelder i hovedstaden.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var dorade her? sa servitøren og satte fisken foran Fredag. - Og så entrecôte medium rare her, sa hun og plasserte en tallerken med et solid kjøttstykke, aspargesbønner, vårløk, tomat og estragonsmør som fremdeles holdt på å smelte, foran Robinson.

Perfekt stekt

Til kjøttet hadde Robinson bestilt et glass Chateau Canon, en fyldig og smakssterk Bordeaux fra 2014. Et godt valg.

Robinson skar en bit av kjøttet sitt, Fredag av fisken sin. Så hevet de gaflene – og tygget.

- Slett ikke verst, sa Fredag.

- Ren smak, riktig grillet, det vil si nesten svidd utenpå, og saftig inni. Tilbehøret er også bra.

Robinson tygget litt til.

- Kjøttstykket mitt er perfekt stekt, bønnene sprø – og helt greit at den klassiske bearnaisen er blitt erstattet av estragonsmør.

I tillegg har den fått følge av en rødvinssky og pommes frites. Klassisk. Og godt.

God avslutning på et godt måltid

Som siste post på programmet valgte Fredag affogato, kald softis som hadde fått en kopp kokende espresso helt over seg – enkelt, men overraskende godt – mens Robinson lot seg friste av jordbær, karamelliserte mandler og kardemomme-is.

- En god avslutning på et godt måltid, mente Fredag.

Tekehtopa
St. Olavsplass 2, 0150 – Oslo
Tlf: 47 97 80 89
Mat: 4 ★★★★☆☆
Miljø: 5 ★★★★★☆
Service: 5 ★★★★★☆
Totalt: 4 ★★★★☆☆
5 forretter Kr: 165 – 239
6 hovedretter Kr: 175 – 259
5 desserter Kr: 69 – 149
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

- Enig. Og jeg tror vi kan slå fast at de klarer seg godt uten premiekokk Ramsvik her.

Vi havnet på en solid firestjerners sist.

Hva mener du nå?

Fredag tenkte seg om.

- Skal jeg være helt ærlig synes jeg stadig det lille ekstra mangler. Menyen likner til forveksling på den de hadde sist, jeg tenker vi også kan holde oss på samme karakter som forrige gang.

Robinson nikket sakte.

- Jeg tenker det samme. Men en sterk firer er absolutt ikke å forakte.