Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmdeldelse av Holy Cow

Robinson Holy: - Hurra!

Indisk Oslo-restaurant imponerte anmelderne slik at det nesten ble for mye av det gode …

HERLIG KU: India i Schweigaards gate funker som bare rakker'n, helt uten tikka masala på menyen. Foto: Christian Roth Christensen
HERLIG KU: India i Schweigaards gate funker som bare rakker'n, helt uten tikka masala på menyen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gule neonbokstaver på en svart trevegg roper et høyt HURRA – skrevet på hindi – straks du stikker nesa inn på Holy Cow i Oslo indre øst. Robinson satte seg ned på en benk med myke fløyelsputer i ryggen, spent på om gatematopplevelsen de hadde foran seg ville kvalifisere til jubelen.

image: Robinson Holy: - Hurra!

- Hva sitter du der for? Dette er ikke fine dining med hvite duker og oppvartning ved bordene, sa Fredag som hadde skjønt greia og stilt seg rett ved disken for å bestille og betale fortløpende.

- Effektiv ekspedering er jo greit, bare ikke kokken tar snarveier der inne, hvisket Robinson og nikket mot gluggen inn til kjøkkenet der de kunne skimte et turbankledd hode over dampende kasseroller.

Nydelige grønnsaker

Over en døråpning hang et forgylt kuhode med en glorie av neonlys. Avrevne Bollywood-plakater dekket en hel vegg. I hyllene bak disken sto flasker med Tøyen-cola og indisk øl. Og på menyen: Alt annet enn chicken tikka masala.

- Papri chaat, okra-fries, pakora, kati rolls, bestilte Fredag og lød bukselomme-erfaren fra Mumbais bakgater, uten egentlig å være det.

- Og en thali, så klart. Samlemenyen med sabazi, dal, raita, basmatiris, salat og to sorter curry. Er det ikke den som er bestselgeren?

Sannheten var at verken Robinson eller Fredag helt ante hva som ville komme, og fryden var desto større da et mylder av små metallskåler snart ble satt på bordet. Skålene var fylt med dipper og sauser i rødt, grønt, gult, hvitt. Ris. Samosaer. Curry med lam og curry med kylling. Linsegryte. Friterte grønnsaker. Wraps. Papadams. For ikke å glemme iskaldt Taj Mahal-øl til å skylle hver munnfull ned med før den neste.

GODE SMAKER: Masala-teen ble inntatt med stor tilfredshet.
GODE SMAKER: Masala-teen ble inntatt med stor tilfredshet. Vis mer

- Mmm. Samosaen. Vegetarisk, men likevel mektig på smak av kikerter og krydderier. Og kati rolls! Kylling med akkurat passe svetteframkallende chilisaus rullet i lefse, mumset Fredag.

Robinson sukket over en tallerken med myke løkringer, potetskiver og buketter av blomkål fritert i linsemel og krydderier.

- At det er mulig å få så trauste grønnsaker til å smake så nydelig. Disse okra friesene er også lekre.

Det ble smattet og googlet parallelt.

- «Friterte lady fingers», står det i menyen, rislet med «magisk masala». Og det er ikke langt unna trolldom, dette, sa Robinson.

Dessertjubel

Overraskende nok framsto curryene som måltidets minst vellykkede. Den gule varianten med kylling var OK, mens den rødlige smakte stramt av sau.

VARIERT: Bortsett fra de litt ordinære curryrettene, likte våre anmeldere det meste på samlemenyen.
VARIERT: Bortsett fra de litt ordinære curryrettene, likte våre anmeldere det meste på samlemenyen. Vis mer

Orket de dessert? Bukseknapper var allerede blitt åpnet diskret under bordet. De hadde visst bestilt i overkant mye mat.

Løsningen ble å be en imøtekommende servitør om å pakke restene av hovedrettene i doggybag, og stille seg ved disken på nytt, for å bestille søtsaker.

MYE MAT: Dagbladets anmeldere måtte få med restene av hovedrettene i doggybag.
MYE MAT: Dagbladets anmeldere måtte få med restene av hovedrettene i doggybag. Vis mer

- Forventningene mine til indiske desserter var lave, men denne kheeren – en rispudding med nøtter og rosiner – smaker vidunderlig med en deilig aroma av kardemomme, analyserte Fredag.

Robinson nippet til sin masala-te servert i tradisjonell metallkopp, og satte skjeen i en gulrotpudding. En garjela.

- Hvem skulle tro at en velkjent oransje rot kan smake så søtlig, nesten karamellisert, med en nøttete ramme av cashew, mandler og pistasj?

Totalt hadde de spist seg mette og lykkelige for en snau tusenlapp. På den andre siden av Schweigaards gate serverer Maaemo sine sublime nynordiske menyer til det mangedobbelte. Mens den gamle traveren Punjab Tandoori – tidligere Punjab Sweet House – litt lenger bort på Grønland, fortsatt tiltrekker sultne horder med mer tradisjonell indisk mat på lavbudsjett. Hvordan kom den hellige kua ut mellom disse to ytterpunktene?

Robinson pekte opp mot det gule jubelropet i neon på veggen:

- Hurra!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!