Legger seg flat for kveita:

Rødts forbud: - Enstemmig vedtatt

Hele Stortinget stiller seg bak Rødts forslag til nye fiskereguleringer.

BRYTER LOVEN: Her ser man danske fiskebåter drive ulovlig kveitefiske langs norskekysten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I vinter skrev Dagbladet om danske trålere som i årevis har fisket etter kveite på vinterstid i Norge, til tross for at vinterfiske etter kveite har vært ulovlig i Norge i mange tiår. Forbudet ble innført for å bevare bestanden. Kveita samler seg for å gyte på vinterstid og er derfor en lett match for trålere som kan gjøre store landinger.

I kjølvannet av saken fremmet partiet Rødt et forslag om å forby det omstridte to-sone fisket i Skagerak (se nedenfor). Forslaget ble i dag vedtatt av en enstemmig næringskomité.

- Dette var for dumt. Og det skulle bare mangle at vi ikke fikk en slutt på dette to-sone fisket som har foregått i flere tiår, forteller en fornøyd Geir-Asbjørn Jørgensen (R).

- Dette er også gode nyheter for norske fiskere som har sett på at danske fiskere har forsynt seg godt av fatet.

FOR DUMT: Geir-Asbjørn Jørgensen (R) mener det var på høy tid å få justert regelverket i Skagerak. Foto: Stortinget
FOR DUMT: Geir-Asbjørn Jørgensen (R) mener det var på høy tid å få justert regelverket i Skagerak. Foto: Stortinget Vis mer

To-sone-fisket har lenge vært et problem for norske myndigheter. I Kystvaktens årsrapport fra 2018 heter det at «det er utfordringer i kontrollen av fartøy som kan fiske på begge sider av midtlinjen i Skagerrak» og at «Kystvakten ikke har noen reaksjonsmulighet ved ulovlig fangst etter norsk regelverk».

Floken oppstår når en dansk båt sleper trålen fra eget farvann over til norsk sone: Er fisken i trålen da fanget i norsk eller dansk farvann?

- Med dette vedtaket løftes endelig saken opp på det nivået den fortjener. Et enstemmig vedtatt forslag skaper press og høye forventninger til vår fiskeriminister som skal møte sin danske motpart i løpet av våren. Skagerak-avtalen er overmoden for å endres slik at den er i tråd med moderne bærekraftspolitikk, sier Jørgensen.

Jørgensen forteller at de allerede har kontaktet Enhedslisten, Rødts søsterparti i det danske folketinget. De har allerede utfordret Danmarks fiskeriminister på dette spørsmålet - uten å få svar foreløpig.

- Å stanse fiske av kveite i gyteområdene i Skagerrak er avgjørende for å ta bedre vare på den svake bestanden her, sier Fredrik Myhre som leder havteamet hos WWF Verdens naturfond.

- Disse kveitene er fredet for en grunn og nå må fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sammen med sin danske ministerkollega sørge for at reglene for kveite både blir forstått og håndhevet. Denne formen for tjuvfiske er grov miljøkriminalitet.», sier Myhre til Dagbladet.

VIKTIG VEDTAK: Fredrik Myhre i WWF berømmer vedtaket som en samlet Stortingskomite nå har vedtatt. Foto: WWF
VIKTIG VEDTAK: Fredrik Myhre i WWF berømmer vedtaket som en samlet Stortingskomite nå har vedtatt. Foto: WWF Vis mer

Myhre mener at mye av fiskeriforvaltningen i Sør-Norge har blitt neglisjert og nedprioritert gjennom mange år. Han peker særlig på manglende samarbeid på tvers av landegrenser og viser til rapporter både fra Riksrevisjonen og fra Havforskningsinstituttet:

- Signalet nå fra Stortinget er bra. Vi får håpe at denne stygge kveitesaken kan være med på å kick-starte en ny og bedre kurs for våre sørligere havområder. Det er uten tvil en del av fiskeriene i disse hav- og kystområdene som må forbedres slik at naturen med dens verdifulle dyreliv og livgivende leveområder tas bedre vare på, sier Myhre.

- Å få stanset tjuvfiske på kveite i gyteområdene er viktig for kveitebestanden isolert sett, men også for å hindre bifangst av for eksempel ulike utrydningstruede skatearter, sier Myhre.

Regjeringen lover at de er på saken:

- Regjeringen ser alvorlig på situasjonen i Skagerrak. Jeg merker meg Næringskomiteens tydelige signal og jeg vil ta dette opp med min danske kollega Rasmus Prehn når jeg møter ham i juni, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer