Svinn fra selvbetjeningsbutikker:

Roper varsko om ny type butikk-tyverier: - Advarer mot gulrot-trikset

Briter svindler selvbetjente butikker. Nordmenn oppfører seg annerledes.

ÆRLIGHET VARER LENGST: I utlandet har de merket en ny og kreativ type svinn fra butikker med selvbetjeningskasser. I Norge betaler ærlige kunder heller mer enn de må. Foto: Matkroken / Coop
ÆRLIGHET VARER LENGST: I utlandet har de merket en ny og kreativ type svinn fra butikker med selvbetjeningskasser. I Norge betaler ærlige kunder heller mer enn de må. Foto: Matkroken / Coop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selvbetjente kasser i butikker kutter køtida, men fører også til en ny type tyveri fra butikk, melder avisa the Times. En britisk undersøkelse har beregnet at briter stjeler for rundt 35 milliarder kroner hvert år.

Dette tilsvarer rundt 50 kroner hver måned per person.

Emmeline Taylor, professor i kriminologi ved University of London, har undersøkt hvordan folk snyter ved selvscannings-maskinene. Blant annet ble professoren oppmerksom på et triks som brukes mange steder - og som går ut på at kundene handler kostbare avokadoer, legger dem på vekta og slår dem inn som billige gulrøtter. En kontroll viste at en butikk hadde solgt langt flere «gulrøtter» enn de hadde på lager. I et annet tilfelle oppdaget en butikk at enkeltkunder hadde kjøpt 18 kilo gulrøtter på en gang.

- Dessverre skyldtes ikke det et plutselig ønske hos kundene om å gå over til sunne matvaner eller et behov for å øke inntaket av A-vitamin. I stedet var det bevis på en ny form for butikktyverier, konstaterer professor Emmeline Taylor overfor The Times.

Dette er heldigvis langt fra hverdagen i norske butikker med selvbetjente kasser. Ifølge Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, har de ikke registrert noen forskjell i svinn mellom butikker med og uten selvbetjente kasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer