Kalorier i grønnsakschips:

Rotgrønnsakchips er godteribombe: - En overraskelse

- Jeg er ganske sikker på at de som handler rotgrønnsakschips selv tror de foretar et bedre valg enn potetchips, sier professor.

TALLENES TALE: Selv om det enkelt kan slåes fast at de to produktene har like mange kalorier, vil mange kjøpe grønnsakschipsen fordi den ansees som et sunnere alternativ.
TALLENES TALE: Selv om det enkelt kan slåes fast at de to produktene har like mange kalorier, vil mange kjøpe grønnsakschipsen fordi den ansees som et sunnere alternativ. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Butikkhyllene er fulle av sprø, knasende chips. De aller fleste posene er fylt av tynne, friterte skiver av poteter.

Men, nå er flere av oss i ferd med å oppdage de andre variantene, nemlig dem som er laget av ulike typer grønnsaker. På posen er det gjerne bilde av rødbeter, pastinakker og forskjellige rotfrukter.

En kjapp titt på næringsinnholdet viser at det er like mange kalorier i hver:

Rotgrønnsakchips er godteribombe: - En overraskelse

- Er grønnsakchips bare en måte å utnytte kunder som bare vil være litt mer helsebevisste?

DISKUTERES PÅ NETT: Også i sosiale medier diskuteres grønnsakschipsene.
DISKUTERES PÅ NETT: Også i sosiale medier diskuteres grønnsakschipsene. Vis mer

- Fokus på helse og mat er voksende, og det er ikke overraskende at matvareprodusentene følger denne utviklingen tett med nye produktinnovasjoner. Men jeg er usikker på om de har lyktes i dette tilfellet, sier Ragnhild Silkoset som er professor i markedsføring ved BI.

- Spiser folk grønnsakchips med bedre samvittighet enn vanlig potetgull?

- Jeg er ganske sikker på at de som handler rotgrønnsakschips selv tror de foretar et bedre valg enn potetchips. At det har samme kaloriinnhold og marginale ernæringsmessige forskjeller, vil nok komme som en overraskelse, sier Silkoset. Hun er også usikker på hvor mye folk reflekterer over slike kjøp:

- Man har jo glemt at poteten er en rotgrønnsak. Så spørs det om kundene opplever at de har blitt lurt til å tro at de har foretatt et bedre valg?, undrer Silkoset.

Salget øker

ØKENDE SALG: Salget av grønnsakspchips øker jevnt og trutt, sier Harald Kristiansen i Coop. Foto: Coop
ØKENDE SALG: Salget av grønnsakspchips øker jevnt og trutt, sier Harald Kristiansen i Coop. Foto: Coop Vis mer

- Salget øker jevnt og trutt, bekrefter Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge

- Vi har Änglamark rotfruktchips i vårt sortiment. Tallene viser at vi selger alt fra 17.000 til litt over 20.000 poser i måneden.

- Vi ser at med økende fokus på økologi så har rotfruktchips gjort det overraskende bra, og det at salget har vært økende for hver måned viser at folk er villige til å bytte ut favoritten mot andre produkter som er i tiden, som økologiske varer, forteller han til Dagbladet.

Kalorier i snacks

Tyrrells Grønnsaksships per 100 gram: 534 kcal

Maarud Potetgull Classic: 525 kcal

Sammenlikner man tallene for fett ser man at det er 36 gram fett i grønnsakschipsen til Tyrrells og 33 Maarud potetgull.

Det er ikke bare i Norge at grønnsakchips blir mer populære. Den økende populariteten fører også til at de havner i medienes søkelys. I en sak fra Huffington Post ble Tyrrells grønnsakchips sammenstilt med flere andre produkter hvor det framgår at de inneholder mer fett enn Pringles potetchips, for eksempel.

Selv om Tyrrells grønnsakchips kan appellere til folk som ønsker sunnere alternativer, er selskapet raskt ute med å si at de er mest opptatt av smak og at deres chips henvender seg til kunder som ønsker å nyte.

KOMMER AN PÅ: Chips av grønnsaker kan være bedre, sier Kari Bugge i Roede. Foto: Svein Brimi
KOMMER AN PÅ: Chips av grønnsaker kan være bedre, sier Kari Bugge i Roede. Foto: Svein Brimi Vis mer

En (ikke navngitt) talsperson siteres i artikkelen: «Våre chips er spesielle godbiter som skal nytes snarere enn å spises som en sunn snacks. På alle pakningene står det anbefalte porsjonsstørrelser så forbrukerne kan nyte våre chips som del av et balansert kosthold».

Tyrrells produkter fås kjøpt hos Meny i Norge.

Viktige forskjeller

Kari Bugge er ernæringsfysiolog og fagsjef ved Roede A/S. Hun understreker at det er noen viktige forskjeller mellom grønnsakchips og vanlig potetgull:

- Vanlig potetgull inneholder poteter, olje og salt. Grønnsakchipsen til Tyrrells inneholder ganske mye sukker - i tillegg til rotfrukter, olje og salt. Det eneste som er positivt er at vi finner litt fiber i denne chipsen - ni prosent.

Hun forteller også at hvor sunn eller usunn en chips er avhenger av oljen som brukes i produksjonen.

- Her har industrien gjort store endringer gjennom de seinere åra og du finner mange potetchips som er laget med gode vegetabilske oljer. Men lager du chipsen selv har du selvfølgelig kontroll på hvilken olje du bruker, understreker Bugge.

Lurt å bake i ovn

- Om du lager chips av rotfrukter og grønnkål hjemme så kan du ved tilberedning i ovn komme langt bedre ut av det. Om man ikke bruker mye olje, kan chipsen bli mer næringsrik fordi beter og grønnkål er næringsrikt i utgangspunktet, sier hun og legger til:

- Selv om poteten inneholder nesten dobbelt så mange kalorier per 100 gram som gulrot, beter og grønnkål, så er det bruk av olje ved tilberedning som drar opp energiregnskapet når du lager chips. Derfor vil baking i ovnen kunne gi et mindre fett resultat og dermed færre kalorier enn om du frityrsteker grønnsakene, utdyper Bugge.

Noen grønnsaker er også bedre enn andre:

- Grønnkål, gulrot og rødbete er mer fiberrik enn potet. Grønnkål og gulrot har i tillegg et høyt innhold av betakaroten. Grønnkål er dessuten en god kilde til vitamin E, et fettløselig vitamin som nok overlever stekingen.

- Salt må også nevnes i forbindelse med chips. Nesten alle vet at det er anbefalt å begrense inntaket av salt, men nesten ingen vet jo hvor mye salt de spiser eller hvor mye de bør kutte. Hvor mye fem gram eller ti gram salt egentlig er kan være vrient for folk å ha kontroll på. Vi vet uansett er at det er lett å få i seg mye salt nå man spiser chips, sier ernæringseksperten.

- Viktigst av alt når du spiser chips er at du husker å kose deg med de chipsene du spiser. At det ikke blir mauling – som per definisjon er å dytte innpå mye av én matvare. Og uansett hvor sunne chips du lager så kan de ikke erstatte grønnsakene som hører med i det daglige kostholdet. Chipsen teller liksom ikke som 1 av 5 om dagen!, konkluderer Bugge.

Spennende med ny merking av matvarer

Selv om alle produkter har innholdsfortegnelser, er det slett ikke så enkelt å forstå dem, viser nye funn som Silkoset sitter på.

GRØNT LYS: Professor Ranghild Silkoset peker på at det har kommet flere interessante merkeordninger for sunn mat i USA og EU. Foto: BI
GRØNT LYS: Professor Ranghild Silkoset peker på at det har kommet flere interessante merkeordninger for sunn mat i USA og EU. Foto: BI Vis mer

- Ny forskning viser at hele 59 % av forbrukerne syntes det er vanskelig å forstå beskrivelsene av ernæringsstoffene på produktmerkingen. For å korrigere dette har blant andre USA innført Guiding Stars og flere land i EU har innført Trafikklys- merking.

Trafikklys-merking er altså et system med rødt, gult og grønt merking av produkter ut ifra hvor sunne de er.

- Nøkkelhullsmerkingen i Norge er velkjent, men rangerer bare innenfor kategorien. I England har de et spennende prosjekt på gang hvor de vil grafisk merke matprodukter etter hvor mye man må bevege seg for å forbrenne det man har konsumert av matvaren, forteller Silkoset.

- Dette viser at merkingen må fortelle om produktenes næringsinnhold på en visuell, tydelig og enkel måte, forklarer Silkoset.

- Forskning i markedsføring viser at denne type lett forståelig informasjon har stor effekt og fremmer helsemessige riktige valg og at det er med på å øke betalingsviljen. Og dersom sunne valg er målet, og ikke bare øke volum på salg av et produkt, har matprodusentene all mulighet til å lykkes framover, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer