Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Flere store bakerier satser på surdeigbrød

Roy fant på noe genialt for å unngå at butikkbrød blir tørt: - Det er saftig, bedre og holder lenger i hyllene

Surdeig gir brødene lenger holdbarhet.

Vårens brødnyheter handler mye om surdeigbrød som smaker godt og holder seg lenger fersk enn andre grove brød. Foto: Synøve Dreyer
Vårens brødnyheter handler mye om surdeigbrød som smaker godt og holder seg lenger fersk enn andre grove brød. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(Dagbladet): Butikker og bakerier må kvitte seg med store mengder daggammelt brød hver eneste dag. Med fokus på matsvinn er det flere bakerier og butikk-kjeder som nå tenker nytt for å unngå å kaste bakervarer.

I «gamle dager» ble alt gammelt brød tatt vare på og brukt til alt fra dessert til griljermel. Kanskje er tiden moden for å tenke på samme måte som våre «formødre».

Kjedene frister med ferske brød, men alle ferske brød som ikke selges i løpet av dagen blir fjernet fra hyllene. Men, Bakeriet AS i Mo i Rana tar nå grep.

Trollfjell brød fra Bakeriet AS i Mo i Rana er tilsatt surdeigkultur laget av gamle brød fra eget bakeri. Foto: Bakeriet AS
Trollfjell brød fra Bakeriet AS i Mo i Rana er tilsatt surdeigkultur laget av gamle brød fra eget bakeri. Foto: Bakeriet AS Vis mer

Gamle brød blir nye brød

De ønsker å redusere matsvinnet og ikke kaste brød som de ikke får solgt. Som det første industribakeriet i Norge bruker Bakeriet AS overskuddsbrød til å lage surdeig og surdeigen bruker til å bake nye surdeigsbrød.

Produksjonssjef Roy Stenersen i Bakeriet AS sier at brødene med surdigskulturen er svært godt mottatt i disktriktet. Foto: Bakeriet AS
Produksjonssjef Roy Stenersen i Bakeriet AS sier at brødene med surdigskulturen er svært godt mottatt i disktriktet. Foto: Bakeriet AS Vis mer

Bakeriet har jobbet fram ideen fra 2016 og er fortsatt i startfasen. Produksjonssjef Roy Stenersen forteller at ved hjelp av en maskinleverandører i Tyskland har de etter mye prøving og feiling kommet i gang med produksjonen av surdeig basert på gjenbruk av egne overskuddsbrød.

Surdeig av gamle brød

Bakeriet lager en surdeig på 1000 kilo av gangen som består av 250 kilo «gammelt brød», 250 kilo mel og cirka 500 liter vann. Alt blandes i en tank. Prosessen tar fra 25-45 timer før surdeigen er ferdig til bruk. Brødene har bare naturlige ingredienser og i dag er det 12 ulike typer som er tilsatt surdeigen.

Bakeriet har et overordnet mål om å gjøre all produksjon til «clean-label produkter». Det vil si at produksjonen skal være fri for tilsetningsstoffer og laget på rene råvarer.

Fordel med surdeig

- Brødene blir saftigere, mer holdbare og surdeigen gir god smak og et naturlig brød. Hevingen blir bedre og deigen smidigere med surdeig, sier Stenersen. Prosjektet har fått støtte av Norsk Forskningsråd og har høstet stor respons i bransjen, forteller Stenersen.

Goman baker sju nye brødtyper i serien Smak og lover at holdbarheten er lenger enn andre brød. Foto: Goman
Goman baker sju nye brødtyper i serien Smak og lover at holdbarheten er lenger enn andre brød. Foto: Goman Vis mer

Gammel tradisjon gir nytt brød

Coops leder for egne merkevarer, Hege Berg-Knutsen kan fortelle at Smaks-brødene får lengre holdbarhet på grunn av surdeigen. Foto: Coop
Coops leder for egne merkevarer, Hege Berg-Knutsen kan fortelle at Smaks-brødene får lengre holdbarhet på grunn av surdeigen. Foto: Coop Vis mer

Coop lanserte nylig en serie brød under merket «Smak». Brødene er dagsferske, og de vil ligge lenger enn én dag i butikk.

Gomanbakeriet har tatt opp en gammel tradisjon ved at mel blir bløtlagt over lang tid og det utvikles en surdeig. Brødene stekes i steinovn og dette gir luftig, smaksrike og saftige brød med ekstra sprø skorpe.

Lenger holdbarhet

- Det unike med disse brødene er at de holder seg ferske lenger og på den måten unngår man å kaste brød. Det er sju ulike brød i serien, kan Hege Berg-Knutsen fra Coop fortelle.

Håndverksbrød fra Norgesgruppen

Håndverksbrød er en serie brød fra Meny som kom høsten 2017. Foto: Meny
Håndverksbrød er en serie brød fra Meny som kom høsten 2017. Foto: Meny Vis mer

- Vi lanserte flere nyheter i september, men nå i februar er det litt «roligere», sier kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne i Norgesgruppen. Det som imidlertid kan nevnes er en serie håndverksbrød som er tilgjengelig i Meny.

- Disse brødene blir bakt på et håndverksbakeri med surdeig og liggetider på 13 timer. Med andre ord gir det god tid for smak og aroma å utvikle seg. Produksjonen var først veldig liten på grunn av de tidkrevende prosessene, men vi har nå klart å øke produksjonen slik at alle MENY-butikkene kan føre disse brødene, sier Hynne til Dagbladet.

SÅ LURT: Når du kjøper brød, så skjær det i skiver og legg i fryseren. Når skivene er frosset legges de i porsjonsposer og tilbake i fryseren. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Dagbladet har kontaktet Rema, for å høre om de skal lansere nye brød, men de har ikke svart på henvendelsen

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 799671914


Varnish cache server

Vi kaster altfor mye brød

Det er ikke til å komme unna at vi nordmenn er litt for glade i å kaste matvarer før de har gått ut på dato, og brød er ikke noe unntak. Ifølge Matvett.no kaster vi nemlig hele 190 000 brød om dagen.

Bruk gammelt tørt brød til dette

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 799671916


Varnish cache server

Brødsmuler: Etter en tur i ovnen og deretter i blenderen blir tørkede brødskiver et bra griljermel, som kan brukes på gratenger, middager og i desserter.

Krutonger: Skjær brødet i terninger og rist brødbitene i ovnen sammen med litt olje og krydder. Bruk det i salater, i suppa eller som snacks.

Hvitløkbrød: Rist skivene og smør hvitløksmør på – fantastisk til salater, pastaretter og supper. Eventuelt kan du skjære opp noen skiver, smøre på litt olivenolje og legge på oppskårne små biter av hvitløk. Grill i ovnen og ha på salt og pepper.

Bruschetta: Skjær brød opp i tynne skiver og stek med olivenolje i ovnen. Legg på litt tomat, god skinke eller tapenade.

Les også:

Slik reduserer du matsvinn

Mattilsynet undersøkte 19 bestselgere: - Her er brødet som metter mest

Slik kan du redusere ditt plastforbruk

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling