Flere store bakerier satser på surdeigbrød

Roy fant på noe genialt for å unngå at butikkbrød blir tørt: - Det er saftig, bedre og holder lenger i hyllene

Surdeig gir brødene lenger holdbarhet.

Vårens brødnyheter handler mye om surdeigbrød som smaker godt og holder seg lenger fersk enn andre grove brød. Foto: Synøve Dreyer
Vårens brødnyheter handler mye om surdeigbrød som smaker godt og holder seg lenger fersk enn andre grove brød. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Butikker og bakerier må kvitte seg med store mengder daggammelt brød hver eneste dag. Med fokus på matsvinn er det flere bakerier og butikk-kjeder som nå tenker nytt for å unngå å kaste bakervarer.

I «gamle dager» ble alt gammelt brød tatt vare på og brukt til alt fra dessert til griljermel. Kanskje er tiden moden for å tenke på samme måte som våre «formødre».

Kjedene frister med ferske brød, men alle ferske brød som ikke selges i løpet av dagen blir fjernet fra hyllene. Men, Bakeriet AS i Mo i Rana tar nå grep.

Gamle brød blir nye brød

De ønsker å redusere matsvinnet og ikke kaste brød som de ikke får solgt. Som det første industribakeriet i Norge bruker Bakeriet AS overskuddsbrød til å lage surdeig og surdeigen bruker til å bake nye surdeigsbrød.

Bakeriet har jobbet fram ideen fra 2016 og er fortsatt i startfasen. Produksjonssjef Roy Stenersen forteller at ved hjelp av en maskinleverandører i Tyskland har de etter mye prøving og feiling kommet i gang med produksjonen av surdeig basert på gjenbruk av egne overskuddsbrød.

Surdeig av gamle brød

Bakeriet lager en surdeig på 1000 kilo av gangen som består av 250 kilo «gammelt brød», 250 kilo mel og cirka 500 liter vann. Alt blandes i en tank. Prosessen tar fra 25-45 timer før surdeigen er ferdig til bruk. Brødene har bare naturlige ingredienser og i dag er det 12 ulike typer som er tilsatt surdeigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer