Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prøvesmakt: Rosa sjokolade

Ruby-sjokolade: - Så fresht! Og syrlig!

Nordmenn blant de første i Europa som får smakt den nye ruby-sjokoladen.

SØT NYHET: Den rosa sjokoladen kan minne om hvit sjokolade, men er langt friskere og freshere, synes Talor Browne fra Talor & Jørgen.
SØT NYHET: Den rosa sjokoladen kan minne om hvit sjokolade, men er langt friskere og freshere, synes Talor Browne fra Talor & Jørgen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så søt den er! Holy moly!

Talor Browne, en av de to innehaverne av kaffe- og donutbaren Talor & Jørgen på Youngstorget i Oslo, ser på den lille sjokoladeplaten hun har foran seg. En skulle nesten tro den var laget til den pastellfargete kaféen deres.

Neste uke lanserer Nestlé en ny KitKat-sjokolade laget på ruby-kakaobønner, en nyoppdaget kakaobønne.

Vi har fått et par eksemplarer til prøvesmaking, og Browne hjelper oss å vurdere godterinyheten.

Frisk og syrlig

Selve sjokoladen ser ut som en Kvikk Lunsj, bare lyserosa. Ikke prinsesserosa, den er litt støvete i nyansen.

- Den lukter litt som hvit sjokolade, og konsistensen kan minne litt om hvit sjokolade også, men her slår det inn en syrlighet som gjør den mye mer spennende, sier Browne til Dagbladet.

- Det er litt som hvit sjokolade, uten den feite følelsen, men med en herlig friskhet og noen florale toner.

Mellom kjekslagene er det brukt vanlig melkesjokolade, men det påvirker ikke smaken nevneverdig. Her er det den syrligsøte rosa sjokoladen som dominerer smaksbildet.

Sjokonyhet

Rosafarget sjokolade er ingen nyhet i seg selv, konditorer og sjokolademakere har farget hvit sjokolade i flere tiår, men det er ikke mer enn et år siden ruby-sjokoladen ble lansert.

Den lyserosa sjokoladen lages av en annen kakaobønne enn vanlig sjokolade, og både bønnen og sjokoladen har fått navn av fargen; ruby. Det er det sveitsisk-registrerte sjokoladefirmaet Barry Callebaut som produserer selve sjokoladen.

BEGRENSET OPPLAG: Ruby-sjokoladen lanseres første uka i september, i begrenset opplag, og vil kun selges hos Deli de Luca, Esso og Mix.
BEGRENSET OPPLAG: Ruby-sjokoladen lanseres første uka i september, i begrenset opplag, og vil kun selges hos Deli de Luca, Esso og Mix. Vis mer

Ifølge Nestlé, som lager KitKat, har Callebaut brukt over ti år på å utvikle og kommersialisere den lyserøde sjokoladen. Den lyserosa kjekssjokoladen lanseres i et begrenset opplag, fordi selve sjokoladen foreløpig kun produseres i små kvanta.

I Norge er det bare to små produsenter som har fått kjøpe den rosa sjokoladen, blant dem Gjøvik Chocolade, melder Nrk.

- Helt forferdelig

Konditor Pascal Dupuy legger ikke to fingre imellom når vi spør ham om hva han synes om rosa sjokolade.

IKKE FAN: Konditor Pascal Dupuy kommer ikke til å servere ruby-sjokolade.
 Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE FAN: Konditor Pascal Dupuy kommer ikke til å servere ruby-sjokolade. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er helt forferdelig. Det er ikke godt, det er ikke min smak, sier han til Dagbladet.

Dupuy forteller at han har diskutert og evaluert den originale ruby-sjokoladen med kollegaer, og konkludert med at dette ikke er noe de vil bruke. Men at det kan dukke opp en rosa sjokolade med lignende smaksnoter hos Pascal konditorier vil han imidlertid ikke utelukke.

- Skal vi lage rosa sjokolade blir det av hvit sjokolade, kanskje tilsmakt med sitron og jordbær, sier Dupuy.

Den fjerde sjokoladen

FIRE SLAG: Mørk, melk, blond - og hvit sjokolade fra den franske produsenten Valrhona. Nå kommer den rosa. Foto: Valrhona
FIRE SLAG: Mørk, melk, blond - og hvit sjokolade fra den franske produsenten Valrhona. Nå kommer den rosa. Foto: Valrhona Vis mer

Ruby-sjokolade er en ny sjokoladetype som ble lansert i fjor høst, og omtales gjerne som den fjerde sjokoladetypen - etter melkesjokolade, kokesjokolade og hvit sjokolade.

Fans av det danske sjokolademerket Summerbird eller franske Valrhona, vil kanskje spørre seg: Hva med Amber- og Blond Dulcey-sjokoladene - for mange den fjerde typen.

Disse er laget av karamellisert hvit sjokolade, ikke helt ulik brunost på både farge og smak.

Summerbirds Amber 36 % ble lansert i 2013 og Valrhona Blond Dulcey ble lansert på det norske markedet i 2015.

Leker med smak og form

KitKat, Nestlés sjokolade som enkelt kan forveksles med Kvikk Lunsj, har lange tradisjoner for å eksperimentere med smaker, kanskje spesielt i Asia.

Wasabi, grønn te, lychee, karamellpudding, jordbær, søtpotet, honningmelon, kirsebærblomster og sjømat (!) er blant smakene som har blitt prøvd ut.

Det var også i Asia den lyserøde KitKat-sjokoladen først ble lansert, i Japan og Korea, under navnet «KitKat Chocolatory Sublime Ruby».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!