SLO NED SOM EN BOMBE: Da Odd Reitan var 15 år bestemte han seg: Han skulle kjøpe Britannia! Mandag 1. april åpner hotellet dørene igjen etter nesten tre års renovering - som har kostet 1,2 milliarder kroner. Her er Reitan i Palmehaven tre dager før åpning. Video: Elisabeth Dalseg Vis mer Vis mer Vis mer

Britannia i Trondheim åpner 1. april

Rule Britannia - Det hærre, Odd, ska du kjøp!

Da Odd Reitan var 15 år bestemte han seg for å kjøpe Hotel Britannia. 53 år og et par milliarder kroner seinere er han klar for nyåpning av det ærverdige Trondheims-hotellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Trondheim): - Litt mer til venstre. Og litt ned.

- Jeg tenkte mer sånn her? Så blir det ikke som et bilde?

- Ja, der ja! Perfekt!

Odd Reitan vifter og peker, og ber Arne Opsal fra E.C Dahls eiendom justere litt på messingplaketten han holder opp mot veggen. På den blankpolerte blanketten er Hotell Britannia i Trondheim inngravert, sammen med ordene «Min drøm» og «Odd Reitan». Helt nederst er det en liten guttunge, med sekk på ryggen. Det er Odd Reitan, 15 år, den dagen han skjønte at dette stedet ikke bare var spesielt, men måtte bli hans.

- Jeg skulle spise middag med foreldrene mine, og så var det et større selskap på gang også. Og så sto eieren og direktøren i foajeen og tok imot gjestene. Det synes jeg var så tøft. De var så fint kledd, hadde på seg smoking og ordentlig bow-tie, og da slo det ned som ei bombe i meg: «Odd! Det herre ska du kjøp!»

PALMEHAVEN: Restauranten Odd Reitan dro til med familien da han var liten, og de skulle feire små eller store anledninger. Foto: William Lee-Wright
PALMEHAVEN: Restauranten Odd Reitan dro til med familien da han var liten, og de skulle feire små eller store anledninger. Foto: William Lee-Wright Vis mer

Som så mange andre, dro Odd Reitan ofte til Britannia med foreldrene i barndommen. For å feire de små eller store anledningene, eller rett og slett, for «å føle storhet».

- Når kroppen skulle fylles med storhet, da dro vi hit. Ikke hver uke, det hadde vi ikke råd til, men så ofte de følte det var noe de kunne feire.

En klar visjon

Der mange andre ville latt det bli med drømmen, klarte ikke Reitan å gi slipp. Han begynte å fortelle om det. Først familie og venner, siden de fleste han møtte på sin vei.

- Det er ofte sånn tror jeg at når du prater om noe, på en sånn måte at andre begynner å like tankene, da har du begynt å skape en visjon. Det har i hvert fall jeg erfart.

Reitan fortalte til alle han kunne. Gjentatte ganger. Kristin S. Genton, finansdirektør i Reitangruppen, som han ansatte for omtrent 20 år siden, fortalte forleden at han tidlig gjorde det klart at hun hadde to oppgaver: Ha stålkontroll på økonomien og sørge for at han alltid skulle ha nok penger til å kjøpe Britannia hotell om det kom for salg.

GULL OG MARMOR: Baderommet i Colonialmajorsstuiten, som også kan brukes som brudesuite, med eget omkledningsrom. Foto: William Lee-Wright
GULL OG MARMOR: Baderommet i Colonialmajorsstuiten, som også kan brukes som brudesuite, med eget omkledningsrom. Foto: William Lee-Wright Vis mer

Det gjorde det, men Olav Thon snappet opp hotellet. Heldigvis hadde også han hørt om Reitans drøm, de to hadde flere samarbeidsprosjekter gående, og Thon hadde sett for seg at de kunne eie halvparten hver.

De to møttes på Bristol for å diskutere hvordan det her skulle løses, og seinere den dagen eide Reitan 100 prosent. Det var ikke gratis, men heller ingen ublu pris, skal vi tro Reitan. De to kremmerne gjorde en annen handel samtidig, og det ble «en fin totalpakke» som alle var fornøyd med.

- I dag sier han at det vi har gjort, ville vært for stort for ham. Men han kommer på den offisielle åpningen, da.

Stjernelag

Det første Reitan gjorde da Britannia var hans, var å kontakte den han kjente som kunne mest om hoteller, Bjarte Gjerde, med erfaring fra Royal Garden og Nidelven for å be ham om å være prosjektleder. Hotellet skal være femstjerners, og har blitt akseptert i den uavhengige hotellsammenslutningen Leading Hotels of the World, allerede før åpning.

SØLVVINNER: Christopher Davidsen fikk sølv i Bocuse d'Or i 2017, og leder hotellets fine dining-restaurant i Speilsalen. Foto: William Lee-Wright
SØLVVINNER: Christopher Davidsen fikk sølv i Bocuse d'Or i 2017, og leder hotellets fine dining-restaurant i Speilsalen. Foto: William Lee-Wright Vis mer

Mikael Forselius, tidligere Røros hotell, er hentet inn som hotelldirektør. Christopher Davidsen, Årets kokk 2015 og sølvvinner i Bocuse d'Or i 2017 står over grytene i Speilsalen. Sammen med sommelier Henrik Dahl Jahnsen, fire ganger norgesmester, og konditor Cathrine Nilsen, tidligere på konditorlandslaget, har han klare Michelin-ambisjoner.

- Jeg tror dette kommer til å bli Norges beste hotell. Ikke fordi jeg sier det, men fordi her er det ansatt folk som virkelig vil det.

Fra 15. februar har de ansatte vært på plass for såkalt «onboarding», opplæring og innkjøring. Det prøvelages og prøvesmakes. Alle hjelper til der de kan, og skal lære hotellet å kjenne. Ingen jobb for liten, ingen for stor. Da stolene til Palmehaven kom, dannet de ansatte en kjede fra gata til restauranten, og tømte en trailer på 20 minutter.

Slik skapes en kultur der alle har eierskap til hotellet.

- Alle skal være rustet til å ta femstjerners avgjørelser. Hele tiden.

I nesten tre år har de holdt på med renoveringen, til tider har det vært hele 350 i arbeid - samtidig. Gamle detaljer er hentet fram, mugg er fjernet og snart står hotellet klar i all sin prakt. Mer neddempet britisk luksus enn blingtastisk, som en kanskje skulle tro.

Når det er sagt: Du skal ikke lete lenge for å finne detaljer i gull, og marmor er gjennomgående, fra innsjekkingsskranken til baderommene.

Nansen og dronninga

Det er kanskje ikke så rart lille Odd følte på storhet når han var på Britannia. Hotellet er en aldri så liten institusjon i Trondheim. Det første hotellet ble bygd i tre i 1870, av Andreas Myhre, mens enka hans fikk satt opp et murbygg på samme tomt i 1885.

DEN HVITE SVANE: Britannia Hotel har en karakteristisk hvit fasade, og kalles den hvite svane på folkemunne. Foto: William Lee-Wright
DEN HVITE SVANE: Britannia Hotel har en karakteristisk hvit fasade, og kalles den hvite svane på folkemunne. Foto: William Lee-Wright Vis mer

I 1897 ble fasaden endret til slik vi kjenner den. Men der det i dag ligger litt mer inneklemt mellom mer eller mindre vellykkede forretningsbygg tronet Britannia tidligere høyreist og lys, midt i byen blant toetasjes trehus, og fikk fort kallenavnet den hvite svane.

- Det var ulikt noe annet folk hadde sett.

Det var her Nansen debrifet pressen etter en av sine mange ekspedisjoner og skålte i Ayala, det som fortsatt er hotellets egen champagne. Thailands Kong Chulalongkorn, bodde her i 1907, invitert av kong Haakon og Dronning Maud.

ELEGANT OG TEKNISK: Alle rommene er utstyrt med madrasser fra Hästens, luftige dunputer og dyner og sengetøy i egyptisk bomull, påbrodert hotellets monogram. Dette kombineres med smarte tekniske detaljer; på rommene i den nye avdelingen er TV-en skjult i speilet, mens en enorm TV er bygget inn i fotenden av sengene på suitene. Gardiner, temperatur og lys styres fra et panel på veggen, og gjestene kan spille sin egen musikk i innebygde bluetooth-høyttalere.
ELEGANT OG TEKNISK: Alle rommene er utstyrt med madrasser fra Hästens, luftige dunputer og dyner og sengetøy i egyptisk bomull, påbrodert hotellets monogram. Dette kombineres med smarte tekniske detaljer; på rommene i den nye avdelingen er TV-en skjult i speilet, mens en enorm TV er bygget inn i fotenden av sengene på suitene. Gardiner, temperatur og lys styres fra et panel på veggen, og gjestene kan spille sin egen musikk i innebygde bluetooth-høyttalere. Vis mer

Det sto for middagen i bryllupet mellom Märtha Louise og Ari Behn, (servert på den kongelige residensen Stiftsgården, et par hus bortenfor, red.anm.) og likeledes alle Norges tre signingsmiddager, som har vært holdt både i Palmehaven og på Stiftsgården.

- Og nå har vi pyntet oss for en fjerde!

Reitan mimrer også tilbake til det stolte øyeblikket da han fikk offisiell invitasjon fra regjeringen med invitasjon til Colonialmajor Odd Reitan på Stiftsgården i anledning Märta Louises bryllup til Ari Behn.

Aller mest celebert var nok likevel da dronning Elizabeth II av England gjestet hotellet med sine barn i 1969.

Skulle kongelige høyheter eller statsledere gjeste Trondheim står Tårnsuiten øverst i hotellet klart til å ta dem imot. Her er ingen vinduer mot gata, og vinduene mot bakgården er skuddsikre. Her er eget privat kjøkken - som er lagt opp slik at også dem som jobber der ikke vil ha adgang til suiten, eller kan vite hvem som bor der, om det skulle være ønskelig.

Her er også det gamle flygelet fra Palmehaven, og det som Reitan omtaler som Norges største minibar.

En restauranthus

Mest av alt ønsker Britannias nye eier at hotellet skal bli et sted som alle byens beboere skal føle som sitt, og det huser en rekke restauranter. I kjelleren er restaurant Jonathan, oppkalt etter gjedda som førsteårsstudenter ved NTNU hvert år setter ut i fontenen i Palmehaven. Dette er en grillrestaurant, der noen bord har grill - i bordet, spesialimportert fra Japan, i tillegg til en større avdeling for à la carte.

GRILL PÅ BORDET: Restaurant Jonathan i kjelleren. Foto: Dreyer & Hensley
GRILL PÅ BORDET: Restaurant Jonathan i kjelleren. Foto: Dreyer & Hensley Vis mer

I kjelleren er også en rikholdig vinbar, og et eget kurslokale for både mat- og vinkurs.

I førsteetasje ligger Brasserie Britannia. Her er det litt enklere mat, som moules frites og burgere, tartar og østers, gjerne med en liten tvist. Hotellbaren er wienerkafé på dagtid, med høye smørbrød, wienerbrød - og den lokale trønderfavoritten potet. I helgene blir det afternoon tea, gjerne med champagne for dem som ønsker det.

Palmehaven er kanskje den restauranten flest forbinder med Britannia. Da hotellet åpnet var det en åpen hage, og gulvet er fortsatt lett skjevt fra der hestene den gang sto parkert. Det ble innglasset mange år tilbake, og nå framstår Palmehaven igjen i all sin prakt.

Vinpakker til 10.000 kroner

Kronen på restaurantverket må likevel være Speilsalen, som framstår i all sin fordums prakt. Praktfulle tapeter er omkranset av listverk med diskrete detaljer i gull, og det funkler i et hundretall krystaller i de store lysekronene.

Mest iøynefallende er likevel de to chambre separéene som er plassert i begynnelsen av restauranten. Disse er utformet som ovale drivhus, med gyllenlakkert metall, og kan lukkes til for mer private selskaper.

SOMMELIER: Henrik Dahl Jahnsen er fire ganger kåret til Norges beste vinkelner. Foto: William Lee-Wright
SOMMELIER: Henrik Dahl Jahnsen er fire ganger kåret til Norges beste vinkelner. Foto: William Lee-Wright Vis mer

I enden av rommet er en stor marmordisk der noen gjester kan sitte ved chefs table, tett på kjøkkensjef Christopher Davidsen. Sammen med to kokker tilbereder han maten foran gjestene, mens man kan skue resten av kokkene i arbeid.

Det er mye sjømat på menyen, sprellfersk fra Trøndelagskysten - og Davidsen kan fortelle at fra sjøkrepsen er fisket til den havner på hans kjøkkenbenk tar det bare en og en halv time.

I Speilsalen kan man velge mellom en seksretter og en tiretter, og tre vinpakker; vanlig, wine lover - eller private selection. Den siste må man være minst fire som bestiller, og den har en pris på 10.000 per hode. Her finner sommelier Henrik Dahl Jahnsen fram til det beste fra hotellets rikholdige vinkjeller, og lover en opplevelse utenom det vanlige.

Storkar i hverdagen

At lille Odd en gang skulle ha råd til å kjøpe Britannia var det nok ingen som hadde trodd. Heller ikke hans far, som ifølge Reitan kanskje selv hadde beveget seg inn i den samme bransjen om han ikke hadde gått bort litt for tidlig. Nå tror han faren gleder seg med ham og følger spent med på åpningen.

Britannia åpner for gjester 1. april i år. Offisiell åpning er 9. mai. Og ambisjonene er klare:

- Jeg håper at om dagen har vært litt rar, og ting kanskje ikke er helt på plass, at man kan gå på Britannia, og få fylt kroppen med litt storhet. Om gjestene våre kjenner det, enten de bor her, eller kommer for å ta en kopp kaffe, da har vi oppnådd det vi vil.

- Det var sånn jeg følte det selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer