Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matskandale under NATO-øvelsen kunne kostet milliarder:

Russerne latterliggjør Norge etter baconfunn: - Sjokkerende

Latterliggjøring av to beslaglagte baconbiter får det til å frese hos norsk forsvarstopp.

GJØR NARR AV NORGE: - Det er ikke uventet at russiske medier forsøker å latterliggjøre Nato og Norge, men oppsiktsvekkende at de har valgt denne saken, sier oberst Per Leines Lausund. Her er en soldat i aksjon under øvelsen. Foto: Hans Arne Vedlog
GJØR NARR AV NORGE: - Det er ikke uventet at russiske medier forsøker å latterliggjøre Nato og Norge, men oppsiktsvekkende at de har valgt denne saken, sier oberst Per Leines Lausund. Her er en soldat i aksjon under øvelsen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i uka kunne Dagbladet avsløre dramaet som utspant seg under høstens Nato-øvelse i Norge. Det ble slått alarm da en fremmed soldat ble avslørt med forbudte baconstykker fra et land med afrikansk svinepest. Samtidig som kjøttet ble kjørt til analyser, fikk alle land under øvelsen en orientering om det inntrufne.

Oberst Per Leines Lausund.
Oberst Per Leines Lausund. Vis mer

- Et begrenset utbrudd av afrikansk svinepest er beregnet til å koste landet vårt to milliarder kroner, konstaterte oberst Per Leines Lausund.

Afrikansk svinepest er en svært smittsom og alvorlig virussykdom hos svin - og er en av de mest tapsbringende virussykdommene som finnes. Viruset smitter ikke til mennesker, men innebærer at store svinebesetninger ender i døden.

SLÅTT STORT OPP: Avisa Russia Today omtaler matskandalen i Norge.
SLÅTT STORT OPP: Avisa Russia Today omtaler matskandalen i Norge. Vis mer

I russiske medier blir hendelsen nærmest latterliggjort. Den regimetro nettavisen Russia Today har tittelen «Når griser flyr: Norge i panikk etter at utenlandske soldater har med bacon til Natos øvelse». De fastslår blant annet at norske myndigheter gikk i «friket-ut-modus» over muligheten for at kjøtt infisert med afrikansk svinepest kunne ha havnet i Norge.

- Når vi ser hvordan svinepesten har spredt seg over Europa, og ikke minst nord og øst i Russland, viser det hvor ekstremt viktig det er med sykdomsbekjempelse på husdyr og en offensiv holdning til matsikkerhet generelt, sier Lausund.

- Påfallende

I stillingen som veterinærinspektør for Forsvaret, har oberst Per Leines Lausund vært leder for de 45 ekspertene som har jaktet på mulige smittekilder under Nato-øvelsen. I tillegg har Mattilsynet stilt med et knippe svært garvede inspektører.

Artikkelen i den russiske nettavisen gjør ham opprørt:

Lyst på bacon eller noe annet godt? Søk etter 5000 oppskrifter her!

- Russia Today har som mål å dumme ut Nato når de kan. Men avisa begår en tabbe når de forsøker å latterliggjøre at to baconstykker funnet under en øvelse i Norge skulle skape så mye oppstyr i organisasjonen. Det er sjokkerende. Afrikansk svinepest er utrolig alvorlig. Fordi denne og andre husdyr- og plantesykdommer har så stort skadepotensial, må vi være nøye. Både Mattilsynet og Forsvaret er fornøyde med at kontrollene fungerer og at importforbudet etterleves, framholder obersten.

- Hva tror du er årsaken til at russerne avdramatiserer hendelsen?

- Det vet jeg ikke, annet enn å konstatere at den fryktede pesten for lengst er et stort problem i deres eget land. At de ønsker å latterliggjøre tiltakene som Nato og Norge gjør for å unngå problemet, er i beste fall påfallende - all den tid de ikke har klart å ordne opp hjemme hos seg selv, mener den rutinerte Veterinærinspektøren for Forsvaret.

Glemmer alvoret i propagandaens ånd

Året etter at russiske styrker hadde invadert Georgia i 2008, i forbindelse med striden rundt Sør-Ossetia, ble det for første gang oppdaget at viruset også hadde nådd president Putins land. De siste åra har sykdommen spredt seg til Baltikum og deler av Balkan.

DRAMATISK: Her er bildet som avslører hvordan den afrikanske svinepesten stadig sprer seg.
DRAMATISK: Her er bildet som avslører hvordan den afrikanske svinepesten stadig sprer seg. Vis mer

- Kina anklager nå Russland for at den fryktede pesten nå også er påvist i deres land?

- Jeg vil ikke kommentere det, svarer obersten kort.

- Hvordan mener du at russiske myndigheter jobber med matsikkerhet generelt?

- De er svært dyktige, og jeg er trygg på at veterinærer og Russlands svar på Mattilsynet har gode tiltak for å unngå spredning. Problemet er imidlertid at de russiske mediene ikke nødvendigvis vet så mye om landbrukssykdommer - og at man i propagandaens ånd helt glemmer alvoret.

Utfordringer med grensepasseringer

Selv om baconprøvene heldigvis var negative, er frykten for afrikansk svinepest reell. I 2011 ble pesten konstatert i en slaktegrisbesetning i Murmansk - snaue 20 mil fra norskegrensa.

- Vi hadde møte med de regionale veterinærmyndighetene i Murmansk Oblast nå i oktober, hvor vi blant annet diskuterte afrikansk svinepest, bekrefter Kristina Landsverk, fagdirektør og CVO (chief veterinary Officer) i Mattilsynet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!