Holdbarhet på julematen, er det trygt å spise:

Så lenge holder julematen seg i kjøleskapet

Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og medisterkaker: - Riktig håndtert er holdbarheten lenger enn folk tror, sier ekspert.

JULEMAT HAR ULIK HOLDBARHET: Uoppskåret går det greit å ha ribben en uke i kjøleskapet, mens stekte farseprodukter klarer seg 3-4 dager.
JULEMAT HAR ULIK HOLDBARHET: Uoppskåret går det greit å ha ribben en uke i kjøleskapet, mens stekte farseprodukter klarer seg 3-4 dager. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I julen bugner det av mat for de fleste av oss. Noen tyr til ferdigjulemat, mens andre begir seg til butikken for å lage ribbe med spø svor.

Uansett om det er pinnekjøtt, lutefisk eller rakfisk du gleder deg mest til å servere disse dagene, er en fellesnevner at kjøleskapet er fullt av restemat!

Dessverre kastes altfor mye mat. Er du i 20-åra, er småbarnsmor eller - far og/eller er svært rik, er du blant verstingene, viser en Ipsos-undersøkelse på vegne av Framtiden i Våre Hender.

Professor Per Einar Granum startet for noen år tilbake for Senter for mattrygghet ved NMNU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Han har laget følgende oversikt på matholdbarhet for Dagbladets lesere:

- Alt dette forutsetter at kjøleskapet holder maks 4 grader og at man ikke fingrer med produktet – og at det settes inn bare minutter etter det blir skåret av. Går det lenger tid, frys det og bruk i annen mat kokt, ellers bør det brukes i løpet av ett døgn om det er skåret opp, anbefaler Per Einar Granum.

Egg holder lenger enn du tror!

- Håndteres det feil kan det fort gå galt, men riktig håndtert er holdbarheten lengre enn folk tror. Et produkt som mange for eksempel ikke er klar over, er holdbarheten på egg, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer