Holdbarhet på julematen, er det trygt å spise:

Så lenge holder julematen seg i kjøleskapet

Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og medisterkaker: - Riktig håndtert er holdbarheten lenger enn folk tror, sier ekspert.

JULEMAT HAR ULIK HOLDBARHET: Uoppskåret går det greit å ha ribben en uke i kjøleskapet, mens stekte farseprodukter klarer seg 3-4 dager.
JULEMAT HAR ULIK HOLDBARHET: Uoppskåret går det greit å ha ribben en uke i kjøleskapet, mens stekte farseprodukter klarer seg 3-4 dager. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I julen bugner det av mat for de fleste av oss. Noen tyr til ferdigjulemat, mens andre begir seg til butikken for å lage ribbe med spø svor.

EKSPERT PÅ HOLDBARHET:  Professor Per Einar Granum, startet Senter for mattrygghet.
EKSPERT PÅ HOLDBARHET:  Professor Per Einar Granum, startet Senter for mattrygghet. Vis mer

Uansett om det er pinnekjøtt, lutefisk eller rakfisk du gleder deg mest til å servere disse dagene, er en fellesnevner at kjøleskapet er fullt av restemat!

Dessverre kastes altfor mye mat. Er du i 20-åra, er småbarnsmor eller - far og/eller er svært rik, er du blant verstingene, viser en Ipsos-undersøkelse på vegne av Framtiden i Våre Hender.

Professor Per Einar Granum startet for noen år tilbake for Senter for mattrygghet ved NMNU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Han har laget følgende oversikt på matholdbarhet for Dagbladets lesere:

- Alt dette forutsetter at kjøleskapet holder maks 4 grader og at man ikke fingrer med produktet – og at det settes inn bare minutter etter det blir skåret av. Går det lenger tid, frys det og bruk i annen mat kokt, ellers bør det brukes i løpet av ett døgn om det er skåret opp, anbefaler Per Einar Granum.

Egg holder lenger enn du tror!

- Håndteres det feil kan det fort gå galt, men riktig håndtert er holdbarheten lengre enn folk tror. Et produkt som mange for eksempel ikke er klar over, er holdbarheten på egg, sier han.

- Det står dato på kartongene, men i kjøleskap er egg holdbare i flere måneder. Jeg har selv spist egg som har vært lagret i over 12 måneder.

Den korte holdbarheten skyldes sentraliserte regler for holdbarhet i Europa.

Melk kan være holdbart over en uke etter siste forbruksdag gitt at du har 4 grader i kjøleskapet og ikke lar kartongen stå lenge fremme under måltider. Den anerkjente professoren anbefaler at du ikke bruker lukt og smak som kvalitetssikring når du sjekker kjøtt og fisk:

Bruk sansene. Lukter mater surt, er den ikke god lenger. Anne Marie Schrøder, matvett.no

- Kjøttpålegg har mye lenger holdbarhet vakumpakket enn ferskt fra disk, men felles for produktene er at når vakuumet er brutt (pakken åpnet) er holdbarheten godt kjølt (maks 4 grader) 2-3 dager. Er pålegget begynt å nærme seg siste forbruksdag, kan vi flytte pakken fra kjøleskapet til fryseren, enten uåpnet eller vi kan åpne og kutte opp pålegget til bruk i pastasaus eller på pizza. Generelt vil jeg si at fisk har kortere holdbarhet enn kjøtt.

- Hva med julens bakevarer?

- Gitt at bakevarene ikke har mugnet, kan de spises lenge. For å unngå tørt brød, kan man skjære det opp i skiver og legge det i en plastpose i fryseren. Skivene kan tines i mikrobølgeovn på noen sekunder, eller eventuelt i brødrister. Da kan selv ganske tørre brødskiver bli gode!

Restemat = gourmet

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i matvett.no mener at julerestemat er gourmetmat hvis det oppbevares riktig:

- Enten du spiser ribbe med pølser og medisterkaker, pinnekjøtt, dyrestek eller kalkun, smaker restene fortreffelig dagen derpå hvis de behandles med litt kjærlighet. Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort maten og heller la oppvasken stå. Kjøl restene raskt ned, pakk godt inn, sett kaldt og bruk dem i løpet av romjula. Dette er et viktig utgangspunkt for å holde julematrestene trygge og gode gjennom jula. Sørg for riktig oppbevaring ved at restene kjøles raskt ned, pakkes tett og at kjøleskapet holder riktig temperatur (2-4 grader), råder Schrøder.

Per Einar Granum er oppmerksom på at noen produsenter skriver "Holdbar til" på produktet, mens andre bruker "siste forbruksdag".

EKSPERT:  Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i matvett.no råder deg til å holde orden i kjøleskapet.
EKSPERT:  Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i matvett.no råder deg til å holde orden i kjøleskapet. Vis mer

- Den første merkingen er på varer som kan bli helseskadelige om de spises etter "siste forbruksdag", mens "best før" betyr en produktgaranti fra produsenten om at varen smaker og ser ut som den skal fram til denne datoen. Derimot blir den ikke helseskadelig etter at datoen er utløpt. De fleste "holdbar til"-produktene er kjølevarer.

For noen år siden avslørte en Infact News-undersøkelse at 7 av 10 kaster mat før den har gått ut på dato.

Holdbarhet på julemat

Ribbe: Ikke oppskåret går det greit å ha ribben i kjøleskapet opptil en uke om det er kaldt nok (maks 4 grader). Men ikke ta ut for ofte og ikke lenge, og ikke ta på maten som skal inn i kjøleskapet med fingrene. Bruk da engangshansker.

Ribbe (oppskåret): 2-3 dager.

Sylte: Åpnet pakke 2-3 dager, uoppskåret opptil en uke.

Pinnekjøtt: Som for ribbe.

Farseprodukter: Stekt kan du ha dem 3-4 dager i kaldt kjøleskap.

Rakfisk: Lenge i lake gitt at kjøleskapet alltid er kaldt nok (maks 4 grader).

Sild: Uker om det holdes kaldt.

Røkelaks: I åpnet pakke 2-3 dager (da smaker fettet også harskt).

Eggerøre: Over natt.

Les også:

- Mye av det beste fra Italia er restemat

Slik bruker du opp kalkunrestene

Oppskrifter med restemat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer