Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Omfattende alkohol-studie:

Så mye kan du drikke - og fortsatt leve fem år lenger

Begrenser du alkoholinntaket til fem-seks glass vin i uka, kan forventet levetid øke med fem år ifølge nytt studie.

IKKE DRIKK FOR HELSA: Tidsskriftet Lancet publiserte nylig en studie som viser hvor mye du kan drikke før det går ut over helsa. Foto: Shutterstock
IKKE DRIKK FOR HELSA: Tidsskriftet Lancet publiserte nylig en studie som viser hvor mye du kan drikke før det går ut over helsa. Foto: Shutterstock Vis mer

(Dagbladet): Drikker du mer enn 100 gram alkohol i uka, tilsvarende fem-seks glass vin, øker sannsynligheten for et kortere liv. Dette viser en ny internasjonal befolkningsundersøkelse som ble publisert i det anerkjente, vitenskapelige tidsskriftet, Lancet.

I undersøkelsen ble 600 000 mennesker i 19 land spurt om egen helse og alkoholkonsum. Blant gruppen som rapporterte at de drakk 100-200 gram per uke, ble forventet gjenværende levetid for en 40-åring forkortet med seks måneder. Med et høyere konsum enn 350 gram i uka, ble levetida forkortet med fire til fem år.

100 gram per uke er lavere enn anbefalte grenser i USA, Italia, Portugal og Spania. I USA anbefales ikke kvinner å drikke mer enn sju og menn mer enn 14 drinker i uka. I Spania og Romania ligger grensen på 20 drinker i uka for menn. Helsedirektoratet har ingen generell maksgrense for nordmenn, men skriver på sine nettsider at små mengder vanligvis innebærer liten skaderisiko for friske personer.

- Å drikke litt alkohol iblant trenger ikke være skadelig, men ikke drikk alkohol for helsens skyld, heter det på Helsedirektoratets hjemmesider.

- Kan drikke litt

5-6 GLASS: - Man kan drikke litt alkohol uten av det forkorter forventet levetid, sier Seniorforsker Randi Selmer ved Folkehelseinstituttet.
5-6 GLASS: - Man kan drikke litt alkohol uten av det forkorter forventet levetid, sier Seniorforsker Randi Selmer ved Folkehelseinstituttet. Vis mer

Seniorforsker Randi Selmer ved Folkehelseinstituttet, er medforfatter i forskningsartikkelen. Hun mener man kan drikke mellom fem og seks glass vin eller halvlitere i uka, uten at det forkorter levetida eller øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

- Vi ser ingen variasjon under 100 gram. Hvis man holder seg under dette per uke har man lavest risiko, og høyeste forventet levetid, sier hun.

- Så det er greit å drikke under 100 gram i uka?

- I gjennomsnitt, ja. Man kan drikke litt alkohol uten at det forkorter forventet levetid, sier Selmer.

Støtter studiet

VEL LIBERALT: Asle Enger, medisinskfaglig rådgiver ved rus og avhengighetsavdelingen ved Oslo Universitetssykehus, mener at enkelte land har litt vel liberale alkohol-anbefalinger. Foto: OIS
VEL LIBERALT: Asle Enger, medisinskfaglig rådgiver ved rus og avhengighetsavdelingen ved Oslo Universitetssykehus, mener at enkelte land har litt vel liberale alkohol-anbefalinger. Foto: OIS Vis mer

Asle Enger, medisinskfaglig rådgiver ved rus og avhengighetsavdelingen ved Oslo universitetssykehus, mener det har vært altfor liberale anbefalinger når det gjelder alkoholinntak i flere land. Han bruker Storbritannia som eksempel, som har en anbefalt grense på 14 enheter i uka. Han støtter derfor konklusjonen til Lancet-studiet, som senker grensen betraktelig.

- Fem til seks glass i uka høres fornuftig ut, selv om folk flest tåler å drikke noe mer. Alkohol er så godt forankret i vårt samfunn, at det vil bli vanskelig å senke grensen ytterligere. Jeg tror også det vil være problematisk for forskere å bevise at alkohol er skadelig i så små mengder.

Varierende enheter

VINGLASSENE ENDRER SEG: Mette Vesterhus ved Haraldsplass Diakonale Sykehus på peker at vinglassene har blitt mye større de seneste årene.
VINGLASSENE ENDRER SEG: Mette Vesterhus ved Haraldsplass Diakonale Sykehus på peker at vinglassene har blitt mye større de seneste årene. Vis mer

- En viktig lærdom fra denne Lancet-studien er at «sannheten» om at et glass vin om dagen er bra for helsen, som fikk rikelig spalteplass i norske og utenlandske aviser for noen år siden, bør modifiseres, sier Mette Vesterhus, spesialist i fordøyelsessykdommer ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Hun forteller at hun pleier å vise legestudenter to bilder av vinglass når hun underviser. Ett fra sin mors bryllupsservise fra 60-tallet, og et moderne vinglass.

- Forskjellen i størrelse er enorm. Med moderne, store vinglass kan ett glass om dagen tilsvare betydelig mer enn sju enheter eller 100 gram alkohol per uke.

Vesterhus forteller at norske retningslinjer har tatt utgangspunkt i at et forbruk på under sju enheter i uka for kvinner, og fjorten for menn sannsynligvis er trygt. Derimot understreker hun at det vitenskapelige grunnlaget for disse grensene er usikkert, ettersom det varierer hva en enhet regnes som. Eksempelvis har en enhet i Norge tradisjonelt tilsvart 12 gram alkohol, som Vesterhus påpeker er mer enn en halvliter øl. Hun sier det også er vanskelig å sette bastante grenser fordi det er individuelt hvor mye man tåler.

- Det er mengden alkohol over tid som betyr noe, ikke den ene ferieuka. Men risikoen øker gradvis med økende mengde alkohol. Så jeg tror jeg fortsetter å bruke de norske retningslinjene, men vil man være sikker på å ha et trygt forbruk er det de laveste grensene som gjelder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media