GÅR MOT STRØMMEN: Familien Kallestein fra Sandnes tilbringer feriedagene på Bogstad camping i Oslo. Når de først skal drikke brus er det Coca Cola som er favoritten. - Men det går som oftest i vann fra springen eller melk, sier Karoline Kallestein. Torben (10) mener familien generelt drikker for lite brus, mens far Ståle skjønner ikke at så mange nordmenn sverget til Pepsi Max i fjor. Foto: Anita Arntzen
GÅR MOT STRØMMEN: Familien Kallestein fra Sandnes tilbringer feriedagene på Bogstad camping i Oslo. Når de først skal drikke brus er det Coca Cola som er favoritten. - Men det går som oftest i vann fra springen eller melk, sier Karoline Kallestein. Torben (10) mener familien generelt drikker for lite brus, mens far Ståle skjønner ikke at så mange nordmenn sverget til Pepsi Max i fjor. Foto: Anita ArntzenVis mer

Sukkerfri brus og saft:

Så mye kunstig søtning tåler du

Den mest kjøpte brusen i Norge er sukkerfri. Slik takler kroppen kunstige søtningsstoffer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I fjor drakk nordmenn cirka 130 millioner liter Pepsi Max, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen. Dermed skriver brusen seg inn på lista over Norges mest kjøpte.

Da saken ble publisert 22. juli, sto det at nordmenn drakk 130 000 millioner liter Pepsi Max i 2017, og ikke 130 millioner liter. Feilen er nå rettet opp.

Selv om lettbrus inneholder kunstig søtning, er det bedre at vi velger sukkerfritt fremfor sukkerholdig, forklarer Eline Birkeland, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus.

Det er stoffene aspartam og acesulfam-K som gir drikken søt smak, og begge har blitt brukt i mat og drikke i nesten 40 år. Derfor er det forsket mye på hvilke effekter de har på helsa vår.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn