Det ble ikke to stjerner til Sabi Omakase, men en enorm lykke likevel.
- Et av de største øyeblikkene i mitt liv. Dette er helt uvirkelig. Vi er alle helt i ekstase, sier medeier Njål Solland til Dagbladet på telefon fra Stavanger.
Den andre medeieren Arild Ask Bringeland og kokken Roger Asakil Joya befinner seg i michelinsirkuset i Stockholm.
- Å få en michelinstjerne er som å få et barn, sa medeier Njål Solland til Dagbladet i forrige uke.
Det fastholder han.
Etter uker med spekulasjoner og nervepirrende minutter på lanseringen i Stockholm kom endelig svaret.
Sabi Omakase i Stavanger er årets store norske Michelin-vinner. Ingen nye restauranter i de store byene fikk stjerne. De som hadde stjerner fra før beholder sine.
Maaemo beholder altså sine tre stjerner, Kontrast beholder sin og Statholdergaarden får stjerne for 20. år på rad.
Blant de beste i verden
- Dette er en enorm anerkjennelse. Det viser at det vi gjør er riktig, at norske råvarer er av ypperste klasse og at Roger er en av verdens beste sushikokker, sier han.

En plass i Michelinguiden er hva den bittelille Stavanger-restauranten har jobbet hardt for - og håpet på.
Michelinrestauranter i Norge:
En stjerne:
Kontrast, Oslo
Statholdergaarden, Oslo
Re-Naa, Stavanger
Tre stjerner:
Maaemo, Oslo
I Norge finnes det ikke restauranter med to stjerner
Nå går alt veien for den eksklusive norske sjømatrestauranten. Om et par måneder åpner Sabi også i Oslo og Bergen. I Oslo har de kapret sushi-mesteren Alex fra Alex sushi.
Sabi Omakase, som åpnet i 2015, ble nylig ranket på nivå med stjernerestauranten Maaemo av den nordiske spiseguiden The White Guide. Restauranten holder bare åpent noen få dager i uka, resten av tida er de ansatte på jakt etter gode råvarer.
Michael Ellis, global direktør for Guide Michelin, mener det nordiske kjøkkenet får stadig større betydning i verden.
Tredje utgave

Guiden Michelin Nordic Cities kom første gang i 2015. Den fikk dengang mye pepper for ikke å ha besøkt byer utenfor Oslo eller hovedstedene i de andre nordiske landene.
I fjor fikk flere danske og svenske restauranter i mindre byer, ja selv på bygda, sine michelinstjerner, mens Re-naa i Stavanger ble Norges første restaurant utenfor Oslo.
De øvrige fem stjernene gikk Oslo-restaurantene Kontrast, Statholdergaarden og Maaemo.
Saken oppdateres. Dagbladet kommer med mer.
Maaemo viktig for utviklingen
For Norges vedkommende har det vært mange michelin-oppturer de siste årene, ikke minst har anerkjennelsen av Maaemo betydd mye for norsk matkunst og for Norge som matdestinasjon.
I det lille restaurantlokalet til Maaemo med utsikt til Barcode og jernbaneskinnene på Oslo S, fylles bordene av matinteresserte fra hele verden. Maaemo fikk to stjerner etter bare et års drift og ble som første norske restaurant tildelt tre stjerner i guiden i fjor.
DETTE BETYR STJERNENE
I Guide Michelin gis maten karakter (og bare maten) med stjerner. Karakter for service, miljø og øvrige inntrykk belønnes med bestikk (1 - 5 bestikk).
- Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant er "verdt en reise i seg selv"
- To stjerner betyr at restauranten er "verdt en omvei"
- En stjerne betyr at det er en eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori
Kilde: Michelin

