Stjernenykker?

Saksøker Michelin: - Skjønner ikke min ostesufflé

Osteskandalen er et faktum, mener den franske kokken.

SAKSØKER: Marc Veyrat saksøker Michelin-guiden fordi han mener at han ble frarøvet en stjerne på feilaktig grunnlag. Arkivfoto: Scanpix
SAKSØKER: Marc Veyrat saksøker Michelin-guiden fordi han mener at han ble frarøvet en stjerne på feilaktig grunnlag. Arkivfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En osteskandale er under oppseiling i Frankrike.

Kjendiskokken Marc Veyrat vil nå nemlig saksøke selveste Michelinguiden etter at han mistet den tredje stjerna. Han mener at inspektørene fratok ham en stjerne på feil grunnlag - nemlig på grunn av en ostesufflé, melder den britiske nettavisen the Guardian.

- Jeg har tapt ære. Jeg så hvordan teamet mitt begynte å gråte ... En kveld ringer de, helt uten forvarsel, uten noen skriftlig, uten noe som helst, og de forteller deg at dett-var-dett, det hele er over, sier Veyrat til France Inter radio.

ALPESTED: Du kan nyte synet av alpene i Marc Veyrats restaurant Maison de Bois - men at han serverer ostesufflé med cheddar, vil han ikke vedkjenne seg. Foto: Maison de Bois
ALPESTED: Du kan nyte synet av alpene i Marc Veyrats restaurant Maison de Bois - men at han serverer ostesufflé med cheddar, vil han ikke vedkjenne seg. Foto: Maison de Bois Vis mer

Veyrat driver restauranten La Maison des Bois ved Alpene. Det var tidligere i år at han, altså svært motvillig, måtte gi fra seg den ene stjerna. Det betyr at han nå bare har to stjerner i den prestisjetunge Guide Michelin.

Veyrat har gjennom intervjuer i fransk presse fortalt at tapet av stjerna har påført ham en depresjon. Han har også forlangt å bli fjernet fra Michelin-guiden fullstendig - noe de for øvrig ikke har etterkommet.

Sakens, og ostesuffléens, kjerne handler om hvilken type ost kokken egentlig brukte. Han mener at inspektørene beskylder ham for å ha brukt engelsk cheddar (!) i stedet for å bruke tradisjonelle, franske oster fra området - altså Reblochon-, Beaufort- og Tomme-oster.

Om kokken

  • Marc Veyrat er en 69 år gammel kokk fra Frankrike
  • I hjemlandet er han kjent for såkalt botanisk kokkekunst
  • Han var tidlig ute med å bruke ville vekster som ble sanket i området rundt restauranten i Alpene
  • Hans varemerke er den store hatten og de runde brillene
  • I tillegg til restaurant-virksomheten har han skrevet en lang rekke kokebøker
  • Kilde: Wikipedia

- Jeg hadde safran i suffléen. Og herremannen som kom trodde det var cheddar fordi den var så gul. Og det er hva man kaller kunnskap om et sted? Det er galskap, sa Veyrat til fransk radio.

Hans advokat Emmanuel Ravanas har fortalt AFP at Veyrat håpet at retten ville tvinge Michelin til å overlevere de aktuelle dokumentene for å «klargjøre de eksakte årsakene» som ligger til grunn for avgjørelsen.

Dette vil avgjøres i fransk rett i november seinere i år.

Da den franske avisa Le Point spurte om det stjernetapet hadde gått ut over omsetningen, svare Veyrat:

- Nei. Tvert i mot. Den har steget med 10 prosent!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer