Salmonella-alarm: Utbrudd i ti fylker

27 personer i alderen 2 til 91 år fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni.

UTBRUDD: 27 personer fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
UTBRUDD: 27 personer fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag var det registrert samme type salmonellasmitte hos 21 personer, med mistanke om at ytterlige seks personer er smittet, opplyser Mattilsynet.

Personene er i alderen fra 2 til 91 år. Det er 11 menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Ettersom alle pasientene i utbruddet har en salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil, mener Mattilsynet det er en felles smittekilde. Mest sannsynlig er det en matvare, som er distribuert i hele landet.

Mattilsynets lokale avdelinger intervjuer nå pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med, før de ble syke. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, har tilsynet ansvaret for å lede sporingsarbeidet langs matkjeden.

Komplisert jobb

- Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De fleste blir smittet i utlandet.

Salmonella-alarm: Utbrudd i ti fylker

Beskyttelse

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, noe som kan gjøre det vanskelig å beskytte seg mot smitte om smittekilden er noe spiseferdig.

- God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper salmonellabakteriene, sier Berglund.

Slik unngår du å bli syk

Smittestoffer i mat og vann kan gjøre oss syke på to måter; Noen danner giftstoffer som gjør at du blir syk, dette er de klassiske matforgiftnings-bakteriene.

Andre smittestoff gir i seg selv en infeksjon, da er det selve bakterien eller viruset som gjør at du blir dårlig. Som regel gir smittestoffene mage-tarminfeksjoner som går over av seg selv, men av og til kan disse sykdommene også være årsak til alvorlige tilstander, og av og til kroniske, følgetilstander. Det er derfor lurt å følge noen enkle tips for å unngå å bli syk:

  • God kjøkkenhygiene: Husk spesielt å vaske kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt brukt til råvarer, som rått kjøtt, før utstyret brukes til annen mat.
  • God håndhygiene: Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider. Dersom du er syk med oppkast og diaré, bør du unngå å lage mat til andre.
  • Fjørfe og farsemat som hamburgere og kjøttkaker, bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) o
  • Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.

    Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer