Salmonella i norske spirer

Salmonella funnet i norske spirer: Et halvt tonn spredt til butikker over hele landet

(Dagbladet): Det er funnet salmonella i norske spirer som selges i dagligvarebutikker over hele landet.

I en pressemelding fra Mattilsynet heter det:

««Alfalfa spirer» fra Norske Spirer trekkes fra markedet. Norske Spirer trekker tilbake produktet «Alfalfa spirer» med siste forbruksdag 18.08.17 og tidligere. Årsaken er funn av Salmonella i produktet.»

Nå trekkes produktene fra butikkhyllene på grunn av risiko for helsefare.

Det er produsert mer enn ett tonn av spirene de siste ukene, fordelt på 100 grams forpakninger. Varen er distribuert over hele Norge av Bama.

Firmaet Norske Spirer i Nord-Odal oppgir at det har vært mulig å trekke omtrent 500 kilo av varen tilbake fra butikk og distributør. Nær 500 kilo er sendt ut til butikker.

Norske Spirer ber forbrukere som har kjøpt produktet om å kaste det eller levere det tilbake i butikken der produktet er kjøpt.

Oppdaget selv bakterier i rutinesjekk

Salmonella er en bakterie som kan gi matbåren infeksjon med mage/tarm problemer som diaré og magesmerter.

Salmonellaen er funnet hos bedriften Norske Spirer som drives av Jon Skinstad.

- Dette viser at rutinene fungerer. Det er våre egne prøver som har påvist salmonellaen. Det er ikke Mattilsynet eller noen annen instans. Vi er særdeles opptatt av sikkerheten og derfor har vi strenge rutiner, sier Skinstad til Dagbladet.

Frøene kommer opprinnelig fra Italia. Han understreker at smitten kommer fra Italia, ikke i Norge. Også i Italia blir det gjort mange tester før varene sendes.

- Vi gjør alltid tester når vi får forsendelsene. De viste ingenting i første omgang. Men vi foretar også en rekke stikkprøver på et senere tidspunkt. Mye tyder på at det er en liten del som har fått smitte, men vi tar selvsagt ingen sjanser og tilbakekaller alt sammen. Folk skal føle seg sikre på at norske spirer er trygge å spise.

Hvordan kan det ha seg at spirene kom ut til butikkene?

- Spirer må testes etter to dagers spiring. Og spirene må helst være i butikkene når de er omtrent fem dager. Det tar tre dager å få svar på prøvene. Dermed er tidsrommet veldig kort for å tilbakekalle dersom smitte påvises. Dessverre klarte vi bare å stoppe halvparten, sier Skinstad.

- Faren min starta opp denne bedriften for 30 år siden. Og vi vil gjerne at folk skal spise sunt! Derfor er det viktig å understreke at vi tar sikkerheten på alvor, forteller Skinstad til Dagbladet.

- Trygt med spirer

- Det vi har distribuert av dette produktet er nå trukket tilbake og sperret på alle lagre og i butikk, kommenterer informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert.

Hun understreker at spirer som er i handelen nå kommer fra et annet parti enn spirene med salmonella.

- Vi ser svært alvorlig på hendelsen, men har god beredskap for å takle slike situasjoner. Det skal være helt trygt å spise våre produkter, sier Linnert.

Hun opplyser at det er svært sjelden så store partier med grønnsaker må trekkes tilbake.